Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν επτά εκσυγχρονισμένα KC-138R στην Τουρκία το 2022 αντί το 2024-Τι γίνεται με τα ελληνικά αντίστοιχα αεροσκάφη;

Ο εκσυγχρονισμός 7 αεροσκαφών εναέριου ανεφοδιασμού KC-135R της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας επρόκειτο να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2024, αλλά η Field Aerospace με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία πραγματοποίησε τον εκσυγχρονισμό, ολοκλήρωσε τις εργασίες τον Δεκέμβριο του 2022.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός των εναέριων δεξαμενόπλοιων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Τι συμβαίνει με την χώρα μας και την περίπτωση απόκτησης αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού

Η Ελλάδα διαθέτει πολύ ισχυρή Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο με την προσθήκη των 18 γαλλικών Rafale (4ης γενιάς +), σκεπάζοντας με τα γαλάζια φτερά της το Αιγαίο.

Ωστόσο υπάρχει ένας κρίσιμος "αεροπορικός τομέας" στον οποίο η χώρα μας υστερεί σημαντικά έναντι της Τουρκίας και αυτός είναι η παντελής έλλειψη "ιπτάμενων τάνκερ" για εναέριο ανεφοδιασμό αεροσκαφών.

Τυχόν προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών ή καλύτερα μετατροπή επιβατικών αεροσκαφών Airbus A330, σε "ιπτάμενα τάνκερ" θα ήταν ένας μεγάλος πολλαπλασιαστής ισχύος για την πολεμική μας αεροπορία, η οποία θα είχε πλέον τη δυνατότητα παροχής αεροπορικής υποστήριξης της Κύπρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ με τα κατάλληλα πυρομαχικά όπως πυραύλους αέρος -εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, θα είχε τη δυνατότητα προσβολής όλης της τουρκικής επικράτειας και φυσικά στρατηγικών στόχων της σε όλη της την έκταση.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή ειδικό Dana Levi, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα αποκτήσει αεροσκάφη ανεφοδιασμού, θεωρώντας την απόφαση ειλημμένη.

“Το αεροσκάφος KC-10 extender είναι ένα από τα πιο κοινά αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού  στον κόσμο.
Βασίζεται στο σκαρί του αεροσκάφους McDonnell Douglas DC-10, με μερικά από αυτά DC-10 να έχουν μετατραπεί σε KDC-10 για εναέριο ανεφοδιασμό και αποστολές μεταφοράς φορτίου.

Το ιπτάμενο τάνκερ έχει τετραμελές πλήρωμα και μπορεί να μεταφέρει 365.000 λίβρες (163.500 λίτρα) καυσίμου.

Η εταιρεία Omega Air διαθέτει τα αεροσκάφη KDC-10 εξοπλισμένα με ειδικά συστήματα για τον εναέριο ανεφοδιασμό", αναφέρει η ίδια.

Αυτά τα τάνκερ θα μπορούσαν να ανεφοδιάζουν με καύσιμα οποιουδήποτε τύπου αεροσκάφος της ελληνική Πολεμικής  Αεροπορίας.

Έτσι θα καλύψουμε τον κρίσιμο "αεροπορικό τομέα" που μας ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια.

Με τα "ιπτάμενα τάνκερ" τα σύγχρονα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, F-16VIPER και Rafale θα επεκτείνουν απίστευτα την ακτίνα δράση τους “ σκεπάζοντας” την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο εκτός από το Αιγαίο.

Τυχόν προμήθεια τέτοιων αεροσκαφών ως "ιπτάμενα τάνκερ", θα ήταν ένας μεγάλος πολλαπλασιαστής ισχύος για την πολεμική μας αεροπορία, η οποία θα είχε πλέον τη δυνατότητα παροχής αεροπορικής υποστήριξης της Κύπρου για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενώ με τα κατάλληλα πυρομαχικά όπως πυραύλους αέρος -εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, θα είχε τη δυνατότητα προσβολής όλης της τουρκικής επικράτειας και φυσικά στρατηγικών στόχων της σε όλη της την έκταση.

Ιδίως το τελευταίο θα ανάγκαζε την Τουρκία να διάθετε αεροπορικά και αντιαεροπορικά μέσα  για την προστασία τους, διασπείροντας έτσι τις δυνάμεις της, κάτι που τώρα δεν ισχύει.

Για παράδειγμα πολλοί στόχοι εντός Τουρκίας, όπως αεροπορικές βάσεις βαθιά στην Μικρά Ασία που τώρα είναι στο απυρόβλητο για την ελληνική πολεμική αεροπορία, με τα ιπτάμενα τάνκερ μας θα είναι εφικτά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ