Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκος αναλυτής: Από το 1947 ''δουλεύουν'' το ύπουλο σχέδιο τους οι ΗΠΑ υπέρ των Ελλήνων- 7/10 η αναλογία στα εξοπλιστικά!

Στο τουρκικό κανάλι TRT News, μίλησε ο αναλυτής της αμυντικής βιομηχανίας Αρντά Μεβλούτογλου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα yeniakit.com.tr. Εκεί μεταξύ άλλων ερωτήθηκε να σχολιάσει τα εξοπλιστικά της Ελλάδας, αλλά και την σχέση μας με τους Αμερικανούς. 

Από το 1947 ''δουλεύουν'' το ύπουλο σχέδιο τους οι ΗΠΑ υπέρ των Ελλήνων- 7/10 η αναλογία στα εξοπλιστικά!

Συγκεκριμένα αναφέρει, και οι δύο χώρες εξόπλισαν τις ένοπλες δυνάμεις τους σχεδόν εξ ολοκλήρου με αμερικανική στρατιωτική βοήθεια αφού έγιναν μέλη του ΝΑΤΟ το 1952.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολούθησαν ορισμένα κριτήρια στα εργαλεία, τα όπλα και την οικονομική βοήθεια που παρείχαν στην Τουρκία και την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη τον περιφερειακό ανταγωνισμό μεταξύ αυτών των δύο χωρών.  Τα ίδια ή ισοδύναμα όπλα παραδόθηκαν και στις δύο πλευρές εντός ορισμένων αριθμητικών ορίων.

Η αναλογία 7 προς 10

Δίνει ένα παράδειγμα αυτής της κατάστασης ειδικά για την αεροπορία και τονίζει:

Και οι δύο χώρες κατείχαν τα F-104 Starfighter, F-102 Delta Dagger, F-4E Phantom II, F-16 Fighting Falcon, περίπου ταυτόχρονα. 

Δεν είναι μυστικό ότι οι ΗΠΑ διατηρούν μια ισορροπία γνωστή ως «αναλογία 7/10» στην παροχή εξοπλισμών προς την Τουρκία και την Ελλάδα. Η αναλογία αυτή ήρθε στο προσκήνιο όταν ο πρωθυπουργός της  Ελλάδας εκείνης της εποχής, Κωνσταντίνος Καραμανλής, προσδιόρισε και συνέκρινε το ύψος της στρατιωτικής βοήθειας που δόθηκε και στις δύο χώρες από το 1947.

Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974

Ο  Αρντά Μεβλούτογλου υπενθυμίζει ότι ο Καραμανλής από την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο το 1974 (σημ. τουρκική στρατιωτική εισβολή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου) έθεσε αυτό το ποσοστό στο τραπέζι ως στοιχείο διαπραγμάτευσης.

Μας θυμίζει ότι αυτό έγινε συγκεκριμένο με το έγγραφο «Αρχές για τη Μελλοντική Αμυντική Συνεργασία Ηνωμένων Πολιτειών-Ελλάδας» που δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου 1976 ως αποτέλεσμα της έντονης διπλωματικής πίεσης.

Η Τουρκία αντέδρασε σε αυτή την κατάσταση, αλλά η αναλογία 7/10 συνεχίστηκε στην πράξη, συνεχίζει. 

Ως αποτέλεσμα της επανίδρυσης της αμυντικής βιομηχανίας από την Τουρκία από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και της ανάπτυξης της παραγωγικής της ικανότητας, ειδικά από τη δεκαετία του 1990, η στρατιωτική βοήθεια που λάμβανε από τις ΗΠΑ μειώθηκε γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, τα προαναφερθέντα ισοζύγιο δεν ήταν πλέον εφαρμόσιμο στην πράξη.

Γιατί επιδεινώθηκαν οι τουρκο-αμερικανικές σχέσεις- Η Ελλάδα το εκμεταλλεύτηκε

Ωστόσο, οι τουρκοαμερικανικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια λόγω προβλημάτων όπως το PYD/PKK, στην Ανατολική Μεσόγειο, των S-400 και τα F-35 και τον αρχηγός της FETO.

Σε αυτή τη διαδικασία επιδείνωσης, η Ελλάδα ανέπτυξε γρήγορα τις σχέσεις της με περιφερειακούς παράγοντες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εξωπεριφερειακές μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ-Γαλλία, αξιοποιώντας σωστά τα παράθυρα ευκαιριών που δημιουργούνται από την περιφερειακή προβλήματα ασφάλειας.

Η στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον-Αθηνών έχει ενισχυθεί υπό την κυβέρνηση Τραμπ. Η Ελλάδα έχει γίνει ο κύριος εταίρος των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Η αντανάκλαση αυτής της κατάστασης στην αεροπορία μπορεί να μετρηθεί με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16 σε επίπεδο F-16V, οπλισμένα αναγνωριστικά ελικόπτερα OH-58D, θετικά σήματα για προμήθεια F-35, αυξημένες κοινές ασκήσεις και εκπαιδεύσεις.

Γιατί οι τουρκικές απειλές δεν την πτοούν – Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζεται μετά την κρίση των Ιμίων

Κάποιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ρισκάρει άμεσα μια μακροχρόνια καυτή σύγκρουση με την Τουρκία, αλλά ότι θα είναι η πρώτη που θα πυροβολήσει σε κατάλληλο περιβάλλον και στη συνέχεια θα διατηρήσει τη σημερινή της θέση με την παρέμβαση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Υπό αυτές τις περιβαλλοντικές συνθήκες και στα επόμενα 5-7 χρόνια, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να σώσει τη μέγιστη ζημιά, η οποία μπορεί να είναι βραχύβια, βασιζόμενη στις ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές σχέσεις της με τη Δύση και την εκσυγχρονισμένη ναυτική και αεροπορική δύναμή της. 

Βλέπω μεγάλο κίνδυνο να τολμήσει ένα σενάριο στο οποίο μπορεί να κάνει την καλή εμφάνιση προσβλητική ή εγκληματική στη διεθνή σκηνή. 

Ο Μεβλούτογλου ανοίγει το θέμα της «Ελλάδας, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας», που διεσώθη με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2011, την οποία όλοι γνωρίζουμε από κοντά. Μας θυμίζει ότι μετά την Κρίση των Ιμίων του 1996, η Ελλάδα πραγματοποιούσε ένα πολύ έντονο και θεαματικό εξοπλιστικό πρόγραμμα κάνοντας κατάχρηση των οικονομικών ευκαιριών που της παρείχε η Ε.Ε.

Σε αυτή τη μανία, που κράτησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 2000, προμηθεύτηκε μεγάλο αριθμό όπλων και εξοπλισμού από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Ωστόσο, οι αγορές αυτών των συστημάτων έχουν επιβαρύνει πολύ τον προϋπολογισμό και τα ήδη χρόνια προβλήματα συντήρησης έχουν αυξηθεί. Ανάλογη κατάσταση βλέπουμε και στις εξοπλιστικές δραστηριότητες που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια, λέει ο Μεβλούτογλου. 

Αν και το κόστος χρηματοδότησης της «αρχικής αγοράς» είναι χαμηλό με τη βοήθεια της πολιτικής συγκυρίας, προειδοποιεί ότι το κόστος συντήρησης και logistics των συστημάτων που προμηθεύονται θα επιβαρύνουν πολύ την ελληνική οικονομία μακροπρόθεσμα. Προσθέτει ότι η Αθήνα έχει μπει σε έναν νέο φαύλο κύκλο και έχει αυξήσει περαιτέρω την εξάρτησή της από το εξωτερικό.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ