Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα "βλέπει" από κοντά το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS -Στήνεται νέος τοίχος προστασίας στο Αιγαίο για τα τουρκικά UAV-Ελικόπτερα-ΠΕΠ

Είναι γνωστό ότι κάθε πολεμική αναμέτρηση  που διεξάγεται, παρακολουθείται στενά όχι μόνο από τις αντιπαλόμενες χώρες, αλλά και από στρατιωτικούς εν ενεργεία και αναλυτές άλλων χωρών, για εξαγωγή συμπερασμάτων, διαμόρφωση δογμάτων και αξιολόγηση στο πεδίο της μάχης  της απόδοσης των μετεχόντων ολικών συστημάτων .

Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ιδιάιτερα η απόδοση ανταεροπορικών συστημάτων των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενδιαφέρει την Ελλάδα λόγω της ομοιότητας που εκτιμάμε ότι θα έχει μια τουρκική επίθεση εναντίον μας, σε σχέση με την Ρωσική επίθεση, η οποία εκδηλωνεται με ευρεία χρήση Ιρανικών drones καμικάζι και UCAV κατά ενεργιακών υποδομών των Ουκρανών και στρατιωτικών στόχων, συνδιαστικά με πυραύλους εδάφους-εδάφους, αέρος-εδάφους, πυκνές βολές πυροβολικού, κατευθυνόμενες από drones  αναγνώρισης-παρατήρησης.

Σε τηλεφωνική συνομιλία σχετικά πρόσφατα  με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Dmytro Kuleba προέτρεψε τις ΗΠΑ να προμηθεύσουν συστήματα Patriot και να επισπεύσουν την παράδοση εξοπλισμού αεράμυνας στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δημοσίευσε  στο Twitter, τα ακόλουθα: «Ευχαρίστησα τις ΗΠΑ για την κρίσιμη αμυντική τους βοήθεια και τόνισα ότι οι παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία πρέπει να επιταχυνθούν».

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί  ήδη το NASAMS για να αμυνθεί από επιθέσεις πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

«Το NASAMS έχει ήδη αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι έχει έρθει η ώρα των «Patriots»», πρόσθεσε. Ως απάντηση στην επίθεση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στην Ουκρανία, το Κίεβο αύξησε τις εκκλήσεις του για αποτελεσματικά συστήματα αεράμυνας.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, στις 16 Νοεμβρίου, δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας NASAMS που παρείχαν οι ΗΠΑ είχαν αναχαιτίσει ρωσικούς πυραύλους με 100% επιτυχία στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία απέκτησε τα συστήματα NASAM στις αρχές Νοεμβρίου, αφού οι στρατιώτες της φέρεται να έλαβαν επιχειρησιακή εκπαίδευση στη Νορβηγία. Το σύστημα αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Kongsberg της Νορβηγίας και την Raytheon Technologies των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα παραπάνω  από ότι φαίνεται "χτύπησαν στα αυτιά" της Ελληνικής στρατιωτικής ηγεσίας και των Επιτελών, οπότε σύμφωνα με  λακωνική ανακοίνωση του ΥΠΑΜ, την Τρίτη 24 Ιαν 23 πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας RAYTHEON, του αντιαεροπορικού συστήματος NASAMS.

Υπάρχουν τρείς εκδόσεις του συγκεκριμένου αντιαεροπορικού συστήματος , με τις δύο πρώτες να χρησιμοποιούν  βλήματα AIM-120 AMRAAM με βεληνεκές  να ποικίλει από  25 έως 50 χιλιόμετρα , με την τρίτη να έχει επιπλέον την δυνατότητα  χρήσης και πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς, AIM-9X Block.2 Sidewinder.

Μια   πυροβολαρχία NASAMS ΙΙ αποτελείται από  12 εξαπλούς  εκτοξευτές, που σημαίνει κοντολογίς ότι έχει την δυνατότητα εκτόξευσης 72 πυραύλων, οπότε εύκολα κανείς μπορεί να αντιληφθεί, το πόσο σημαντικό οπλικό σύστημα είναι το συγκεκριμένο για την αντιμετώπιση μαζικών επιθέσεων με drones και ΠΕΠ που εκτιμάμαι ότι θα εξαπολύσουν σε πρώτο χρόνο οι Τούρκοι κατά των νησιών μας.

Επιπλέον οι NASAMS θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά σβήνοντας εν τω γεννάσθαι τις  απόπειρες διενέργειας αεροκίνητων επιχειρήσεων, πάνω στις οποίες είναι γνωστό ότι δουλεύουν κατά κόρον οι Τούρκοι, προκειμένου να αφιχθούν και να καταλάβουν τα νησιά μας. 

Εκτίμησή μας είναι ότι οι Τούρκοι θα επιδιώξουν επιτιθέμενοι αιφνιδιαστικά και αφού προηγουμένως έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο παραπλανήσεώς μας, να ενεργήσουν κατά συμπλέγματος νησίδων με καθόλου ή ελάχιστο πληθυσμό και βραχονησίδων μας, προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα γρήγορα, προσδοκώντας οι Σύμμαχες χώρες να συγκρατήσουν την Ελλάδα προκειμένου να μην μετουσιωθεί σε γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη, έτσι ώστε να μας καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων .

Βέβαια εδώ απατώνται με πλάνη οικτρή εάν νομίζουν ότι η χώρα μας θα ενεργήσει βλέποντας το δένδρο, όπως στην κρίση των Ιμίων και όχι το δάσος που είναι το Αιγαίο, η Θράκη, αλλά και ολόκληρη η τουρκική επικράτεια.

Αναφορικά δε με τους "τολμηρούς"  Τούρκους που θα διανοηθούν να ανέβουν σε κάποια Ελληνική νησίδα-βραχονησίδα τους, αυτή θα είναι και η τελευταία τους φορά, αφού βάσει του ισχύοντος δόγματος, θα εξαερωθούν από τα πυρά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και τους ΠΕΠ των νησιών μας.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ