Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Με Bayraktar δίπλα στα Ίμια και αερομαχίες κυνηγώντας ένα «ατύχημα» οι Τούρκοι στο Αιγαίο

Αποφασισμένη να διατηρήσει την ένταση στο Αιγαίο και όχι μόνο, φαίνεται πως είναι η Τουρκία. Για αρκετές ώρες δύο τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν κοντά στα Ίμια σκανάρωντας την περιοχή αλλά χωρίς να μπουν στο FIR Αθηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα και χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη άσκηση χθες και σήμερα, η Άγκυρα έστειλε μαχητικά στο Αιγαίο, οπλισμένα και αποφασισμένα να εμπλακούν με τα ελληνικά, επιδιώκοντας ακόμα και ένα ατύχημα.

Αυτό φάνηκε από το γεγονός πως χθες από τα 18 τα 16 ήταν οπλισμένα και από τις 65 παραβιάσεις τα μαχητικά έκαναν μόλις τις 18, κάτι που δείχνει πως μπήκαν στο Αιγαίο όχι για να αμφισβητήσουν την ελληνική κυριαρχία με παραβιάσεις αλλά για να εμπλακούν σε αερομαχίες.

Το ίδιο μοτίβο ακολούθησε η Τουρκία και σήμερα στέλνοντας 16 μαχητικά της στο Αιγαίο καταγράφοντας 3 εμπλοκές, 48 παραβιάσεις του ΕΕΧ εκ των οποίων οι 10 από τα μαχητικά εκ των οποίων τα 8 ήταν οπλισμένα .

Την Τουρκία φαίνεται να ανησύχησε η αεροναυτική άσκηση ΗΠΑ και Ισραήλ νοτίως της Κύπρου καθώς έστειλε ιπτάμενο ραντάρ της να πετάξει παράνομα μέσα στο FIR Λευκωσίας προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες. Δεκάδες μαχητικά από το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, πολλά ιπτάμενα τάνκερ εκ των οποίων κάποια απογειώθηκαν και από την Σούδα, τουλάχιστον ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-52 που πέρασε μέσα από το FIR Αθηνών αλλά και ένα αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου RC-135 ασκήθηκαν μαζί με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πάνω από το έδαφος του Ισραήλ αλλά και στην θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Ισραηλινή Αεροπορία σε μια σειρά από αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε σχετικά:

«Άρχισε σήμερα (Κυριακή) η άσκηση «Juniper Oak» μαζί με την Κεντρική Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Η άσκηση θα δοκιμάσει την κοινή ισραηλινο-αμερικανική ετοιμότητα και θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές σχέσεις μεταξύ των δύο στρατών. Οι επίγειες δυνάμεις θα πραγματοποιήσουν κοινή άσκηση που θα περιλαμβάνει ελιγμούς και εκτόξευση δεκάδων ρουκετών, κατά την οποία θα εκτοξευθούν ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς από το αμερικανικό σύστημα HIMARS και από ισραηλινούς εκτοξευτές.

Την άσκηση θα επισκεφθούν ανώτεροι διοικητές της Κεντρικής Διοίκησης του Στρατού των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα ακόμη στρώμα που ενισχύει τις πολύπλευρες και διεθνείς μεθόδους δράσης μεταξύ των στρατών, για την αντιμετώπιση ποικίλων απειλών στην περιοχή.

Έντονη κίνηση των δυνάμεων ασφαλείας θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα και απόηχοι εκρήξεων θα ακουστούν στη νότια περιοχή. Η άσκηση θα προσομοιώνει επίθεση στόχων και θα εξασκεί πολύπλοκους ελιγμούς σε συνδυασμό με κοινά συστήματα επικοινωνίας, διοίκησης και ελέγχου. Τα πυραυλοφόρα πλοία και ένα υποβρύχιο του ναυτικού βραχίονα θα εκτελέσουν κοινό ναυτικό ελιγμό, μαζί με ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Επιπλέον, ο ανεφοδιασμός των πυραυλικών πλοίων Sa'ar 5 θα πραγματοποιηθεί στη μέση της θάλασσας, από αμερικανικό τάνκερ, για να επεκτείνει το βεληνεκές και τις περιοχές λειτουργίας του Ισραηλινών Ενό΄λων Δυνάμεων σε καταστάσεις ρουτίνας και έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, οι ισραηλινές και αμερικανικές αεροπορικές, θαλάσσιες και χερσαίες δυνάμεις θα βάλουν κατά στόχων που προσομοιώνουν θαλάσσιες απειλές.

Οι ισραηλινές και αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις θα εξασκηθούν με διάφορους τύπους πολεμικών αεροσκαφών, μεταφορικά αεροσκάφη, ελικόπτερα διάσωσης και διάσωσης, καθώς και UAV, αναγνωριστικά αεροσκάφη και βαριά αμερικανικά βομβαρδιστικά και θα ρίξουν ακόμη και ζωντανά όπλα στα νότια της χώρας.

Επιπλέον, στην άσκηση θα συμμετάσχουν τα ισραηλινά αεροπλάνα ανεφοδιασμού τύπου «Ram» και τα μελλοντικά αεροσκάφη ανεφοδιασμού των IDF, βαρέα αμερικανικά ανεφοδιαστικά τύπου KC46, τα οποία θα ανεφοδιάζουν μαζί τα μαχητικά αεροσκάφη και τα βομβαρδιστικά.

Ξεστόμισε αυτό που έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους

Οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ έκαναν τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν να δηλώσει πως η Τουρκία μπορεί και χωρίς αυτό! «Αν υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ανοίξουν συζήτηση για την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, ας το κάνουν, δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ, δόξα τω Θεώ δεν θα πεθάνουμε χωρίς ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.

Στην Αθήνα τόσο ο απερχόμενος όσο και ο νέος αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού έστειλαν μηνύματα ισχύος και αποτροπής προς την γειτονική χώρα.

«Τυχόν επιβουλέας τους (κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων) πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά πριν αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της Πατρίδας μας» δήλωσε ο νέος ΑΓΕΝ αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ενώ ο απερχόμενος ΑΓΕΝ ναύαρχος Στυλιανός Πετράκης τόνισε: «Τα τελευταία χρόνια το Πολεμικό Ναυτικό βρέθηκε στο επίκεντρο της αποτροπής ενάντια στον κλιμακούμενο αναθεωρητισμό της γείτονος, έχοντας να αντιπαρέλθει χρονίζουσες παθογένειες που αφορούν στην παλαιότητα του υλικού, στις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις συντήρησης των μέσων του Στόλου αλλά και στις ελλείψεις και γήρανση του προσωπικού του. Παρά τις δυσχέρειες το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε κάθε πρόκληση με αποκορύφωμα το θέρος του 2020, χάρη στα στελέχη του. Ο σκοπός κάθε ταξιδιού, εκπληρώνεται με την επιτυχή ολοκλήρωσή του. Κυριεύομαι λοιπόν σήμερα από πλησμονή, υπερηφάνεια αλλά και ευλογία ταυτόχρονα, διότι μπορώ τούτη την ώρα ενώπιον σας να δηλώσω ότι η αποστολή μου εξετελέσθη».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Η Τουρκία «έγραψε» εκεί που ξέρει την Ελληνική Ρηματική Διακοίνωση απογείωσε το ΚΑΑΝ και έκλεισε την περιοχή μεταξύ Μυκόνου και Χίου

Νέες παράνομες Τουρκικές NAVTEX συνεχίζουν να θέτουν θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών και κλείνουν την καρδιά του...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Καταλήφθηκε η Παμπιέντα και προχωρούν στο Κουράχοβο οι Ρώσοι-Αμερικανός Συνταγματάρχης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο τελειώνουν όλα στην Ουκρανία (Βίντεο)

Εισήλθαν οι Ρώσοι στο Κουράχοβο μετά την Μαρίνκα ενώ η Πολεμική τους Αεροπορία ισοπεδώνει ουκρανικές δυνάμεις στο...