Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Στο «κόκκινο» η ένταση στο Αιγαίο με 11 σκληρές αερομαχίες και τους Τούρκους οπλισμένους έτοιμους για...«ατύχημα»

Άγριες αερομαχίες στο Αιγαίο έλαβαν χώρα σήμερα καθώς η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία.

Χωρίς να υπάρχει κάποια προγραμματισμένη άσκηση και φυσικά χωρίς να έχουν κατατεθεί σχέδια πτήσης από την τουρκική πλευρά, η τουρκική πολεμική αεροπορία προχώρησε στη αποστολή μαζικών σχηματισμών στο Αιγαίο μαχητικών της ανεβάζοντας και πάλι την ένταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντεκα σκληρές αερομαχίες σημειώθηκαν καθώς οι Τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των Ελλήνων χειριστών και η αναχαίτιση εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, το γεγονός ότι από τα 18 μαχητικά τα 16 ήταν οπλισμένα υποδεικνύει ότι οι Τούρκοι ήταν προετοιμασμένοι ακόμα για θερμότερη εξέλιξη των αερομαχιών. «Ήταν σαν να αναζητούσαν ένα ατύχημα προκειμένου να δικαιολογήσουν στη συνέχεια τα όσα θα γίνονταν» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι αερομαχίες έγιναν κυρίως στην περιοχή του «τριγώνου» Λήμνος, Λέσβος, Χίος. Οι τούρκοι έστειλαν ακόμα στο Αιγαίο δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ένα  αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235. Τα τουρκικά αεροσκάφη σημείωσαν συνολικά 65 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Οι 47 παραβιάσεις έγιναν από τα δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μόνο οι 18 από τα μαχητικά, κάτι που υποδεικνύει πως τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στοχευμένα για να εμπλακούν με τα ελληνικά μαχητικά αναζητώντας ένα ατύχημα…

Δεν είναι τυχαίο επίσης πως τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν στο Αιγαίο μαζικά χωρίς να υπάρχει κάποια άσκηση, σε μια ημέρα που ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τανάγρα δήλωνε χαρακτηριστικά:  «Το πέμπτο κατά σειρά αναβαθμισμένο F-16 Viper είναι έτοιμο να πετάξει από εδώ στην Τανάγρα και να πάει στην Κρήτη για να αναλάβει υπηρεσία και εδώ το τεχνικό κέντρο της ΕΑΒ αποκτά δύο ακόμα σημαντικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζει η Lockheed Martin, στο πλαίσιο αυτής της μακράς συνεργασίας που έχει με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Πρόκειται πιστεύω για εξελίξεις που μας κάνουν όλους υπερήφανους, γιατί από τη μία πλευρά επιβεβαιώνουν τη συνέπεια στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Και είχα την ευκαιρία, κ. Υπουργέ και κύριοι Αρχηγοί, να βρεθώ προσωπικά πριν από λίγες εβδομάδες στη Σούδα, ακούγοντας τους πιλότους μας να μάς εξηγούν πόσο σημαντικά είναι τα αεροσκάφη F-16 Viper.

Γι’ αυτό, άλλωστε, και η κυβέρνηση επιτάχυνε εξ αρχής το συγκεκριμένο σχέδιο, ώστε το 2027 να διαθέτουμε 83 τέτοια μαχητικά. Θέλω να τονίσω για λόγους ιστορικής συνέπειας ότι η σύμβαση αναβάθμισης των F-16 σε Viper υπεγράφη με την προηγούμενη κυβέρνηση το 2018, με τη στήριξη τότε της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι όμως εξίσου ακριβές ότι αν δεν είχαν γίνει σημαντικές παρεμβάσεις στη λειτουργία της ΕΑΒ από την τρέχουσα κυβέρνηση είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί.

Με τα αεροσκάφη λοιπόν Viper, τα νέα επίσης αναβαθμισμένα Block 50 και Block 52, αεροσκάφη τα οποία και αυτά έχουν προγραμματιστεί, με τα νέα 24 αεροσκάφη Rafale, τα οποία και θα έχουμε παραλάβει εξ ολοκλήρου εντός του επόμενου έτους, αλλά και με μία μοίρα F-35 αργότερα, καθώς η Ελλάδα επίσημα πια έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτού του σημαντικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς, οι ελληνικοί ουρανοί θωρακίζονται όσο ποτέ.

Σε μία στιγμή, μάλιστα, που οι απειλητικοί γείτονές μας αντί για συμπαραγωγοί έχουν πια οριστικά αποκλειστεί από τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Και αντί να διαθέτουν ανάλογα μαχητικά ασθμαίνουν διεκδικώντας την πιθανότητα να εκσυγχρονιστούν, ίσως, κάποτε, τα δικά τους F-16».

Παράλληλα η Τουρκία αμφισβήτησε τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με αφορμή αεροναυτική άσκηση που είναι να γίνει αύριο στην περιοχή του Καστελορίζου. Ζήτησε την αποστρατικοποίηση του ακριτικού ελληνικού νησιού προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη περιοχή είναι χώρος τουρκικής δικαιοδοσίας ως προς την έκδοση NAVTEX και δέσμευση περιοχών για ασκήσεις.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ