Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Μετά την σφαλιάρα των ΗΠΑ για τα F-16 οι Τούρκοι αλλάζουν "βιολί"

Είναι γεγονός ότι η επίσκεψη Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ,  δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα για τους Τούρκους αναφορικά με το θέμα της πώλησης των F-16 σπό την Ουάσιγκτον, γεγονός στο οποίο συνετέλεσε τα μέγιστα ο εκβιασμός του Ερντογάν για την είσοδο Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Εμείς  το είχαμε προβλέψει, όπως φαίνεται σε σχετικό άρθρο μας πολύ νωρίτερα από την επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον με τίτλο, "Γιατί η επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ για την απόκτηση των F-16 θα αποτύχει".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το θέμα μάλιστα, φάνηκε να είναι αποσυνδεδεμένο με τα Ελληνοτουρκικά, αν και δεν είναι, αφού η σθεναρή αντίδραση Μενέντεζ  στην πώληση των Αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών είχε ως κεντρικό της επιχείρημα την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο.

Ουσιαστικά το θέμα πήρε χρονική παράταση θα λέγαμε , αφού φαινομενικά η κυβέρνηση Μπάϊντεν στα λόγια δεν είναι αρνητική, αν και άποψή μας είναι ότι η Αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, ελπίζοντας να ξεφορτωθεί τον Ερντογάν σε σύντομο χρονικό διάστημα, προσβλέποντας σε ήττα του στις επικείμενες εκλογές.

Σε προγενέστερο άρθρο μας  με τίτλο "Ένα ''βήμα'' πριν τις εκλογές στην Τουρκία- Γιατί οι δυτικοί ηγέτες καθώς & η Ελλάδα θα χαρούν να δουν την πλάτη του Ερντογάν", εξηγούσαμε λεπτομερειακά τους λόγους για τους οποίους ΗΠΑ-Δύση-Ελλάδα δεν επιθυμούν επανεκλογή του Ερντογάν.

Πέραν των παραπάνω, μας εντυπωσιάζει ότι ακόμη και μετά το χαστούκι των ΗΠΑ στην Τουρκία για το θέμα των F-16, ο τουρκικός τύπος εξακολουθεί να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες στους πολίτες της χώρας ακόμη και για το θέμα των F-35!

Συγκεκριμένα  τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του με τίτλο "Τουρκία και ΗΠΑ συνεχίζουν τις συνομιλίες για το θέμα των F-35". αναφέρει τα εξής:

"Οι αντιπροσωπείες του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν τον δεύτερο γύρο διαβουλεύσεων με θέμα τα  μαχητικά αεροσκάφη F-35, στην Ουάσιγκτον στις 19 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

«Οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων. Η επόμενη συνάντηση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα την άνοιξη του 2023», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ξεκίνησε μια διαδικασία διαλόγου μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που προέκυψαν λόγω του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε το 2021.

Η Tουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα F-35 το 2019 λόγω της ανάπτυξης των συστημάτων αεράμυνας S-400 από τη Ρωσία, ενώ  τα μαχητικά αεροσκάφη για τα οποία πλήρωσε  δεν της  παραδόθηκαν.

Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι οι ρωσικοί S-400 θα έβαζαν σε κίνδυνο την ασφάλεια των F-35, αλλά η Τουρκία είπε ότι αυτοί οι φόβοι ήταν αβάσιμοι και έχει επανειλημμένα προτείνει τη σύσταση επιτροπής για να διευκρινίσει το ζήτημα.

Η Άγκυρα λέει ότι πλήρωσε 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια για πέντε αεροπλάνα και ζητά από τις ΗΠΑ να επιστρέψουν τα χρήματα αφού αποκλείστηκε επίσημα από το πρόγραμμα στις 23 Σεπτεμβρίου 2021.

Αυτές οι συνομιλίες περιγράφονται ως τεχνικές και θα διεξαχθούν με τη συμμετοχή νομικών συμβούλων, δικηγόρων και εμπειρογνωμόνων"

Εκτίμησή μας είναι ότι μέχρι την διεξαγωγή των Τουρκικών εκλογών οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσουν σε καμία συμφωνία αναφορικά με τα F-16, αφού αυτό θα έδινε πόντους στον Ερντογάν, ο οποίος θα το εμφάνιζε ως αποδοχή της εξωτερικής πολιτικής του από την Ουάσιγκτον, ακόμη και ως φόβο των ΗΠΑ απέναντί του.

Τέλος για το θέμα των F-35 ούτε συζήτηση, όσο η Τουρκία κρατάει τους S-400.

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι το θέμα των F-16 ακόμη και των F-35, θα  μπορούν να ανοίξουν για συζήτηση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, μόνο εάν και εφόσον ο Ερντογάν χάσει τις εκλογές, αν τελικά της διεξάγει στην καθορισμένη ημερομηνία της 14ης Μαϊου 2023, κάτι για το οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς σε άλλη ανάλυσή μας. 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν είναι “βρώμικες βόμβες”: Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν οι Ουκρανικές δυνάμεις με τις οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου- Ετοιμάζεται ο Πούτιν

Τι είναι το απεμπλουτισμένο ουράνιο με το οποίο η Ουκρανία θα λάβει οβίδες και γιατί δεν είναι «βρώμικη βόμβα»