Ελληνοτουρκικά

Ελλάδα-ΕΕ στήνουν ανάχωμα στις προσπάθειες του Ερντογάν για πρόκληση θερμού επεισοδίου στα Δωδεκάνησα

Είναι γνωστό ότι  ένταση στα Ελληνοτουρκικά βρίσκεται με υπαιτιότητα των γειτόνων στα ύψη εδώ και πάρα πολλούς μήνες, ενώ σε καθημερινή βάση ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο αυξάνει, λόγω των μαζικών παραβιάσεων του ΕΕΧ μας, υπερπτήσεων σε νησιά μας  από την τουρκική  πολεμική αεροπορία, με τα τουρκικά αλιευτικά να παραβιάζουν συστηματικά υπό την προστασία της Τουρκικής Διοίκησης Ακτών τα ΧΥ μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα επισημαίνουμε το παραλίγο ναυτικό επεισόδιο  που θα είχαμε στις 5 Ιανουαρίου,όταν ένα περιπολικό της ελληνικής ακτοφυλακής επιχείρησε να εντοπίσει τρία τουρκικά αλιευτικά που αλίευαν  στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του νησιού Φαρμακονήσι, εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά παρενοχλήθηκε από τουρκικό σκάφος της ακτοφυλακής.

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας έστειλε επιστολή, στον, Josep Borrell, αναφορικά με την πρόσφατη παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στο Φαρμακονήσι με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε τον κίνδυνο «ατυχήματος»:

«H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, σημειώνει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα «ατυχήματος», το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία».

Στο θέμα αναφέρεται σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Δένδιας ζήτησε από τον Borrell να ενεργοποιήσει τον κανονισμό σχετικά με την «Παράνομη, λαθραία και άναρχη (IUU) αλιεία», σύμφωνα με τον οποίο «αν μια τρίτη χώρα δεν συμμορφώνεται, χαρακτηρίζεται ως «μη συνεργαζόμενη» και τα αλιευτικά προϊόντα μπορούν να απαγορευτεί από την αγορά της ΕΕ».

Μια τέτοια αντίδραση «θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και θα καταδείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος μέλος, το οποίο σχεδόν καθημερινά αντιμετωπίζει την αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και τις απειλές πολέμου», σημείωσε ο Δένδιας.

Αναλυτές στην Αθήνα εκτιμούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να κλιμακώσει τεχνητά τις εντάσεις με την Ελλάδα ενόψει των επερχόμενων κρίσιμων γενικών εκλογών του Ιουνίου.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η τουρκική νεολαία γυρίζει την πλάτη στο κόμμα του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο τελευταίος βρίσκεται στην τελευταία θέση στις προτιμήσεις των νέων.

Σύμφωνα με την Αθήνα,  η  τουρκική πρακτική  στοχεύει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Ελλάδας και να προκαλέσει επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών."

 Παράλληλα ο Ερντογάν επιτέθηκε ακόμη μια φορά σε βάρος της χώρας μας  ψευδόμενος σχετικά με την αντιμετώπιση των μεταναστών τονίζοντας: «Οι χώρες που εγκαταλείπουν στο θάνατο, τους πρόσφυγες στη θάλασσα, στο Αιγαίο, κι ακόμη τους σκοτώνουν βυθίζοντας σκόπιμα τα φουσκωτά τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους, δυστυχώς τις κάνουν κορώνα στο κεφάλι τους».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από  τα παραπάνω διαφαίνεται ότι  η Τουρκία επιχειρεί να δημιουργήσει ναυτικό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η "συνταγή" της παράνομης αλιείας εντός Ελληνικών χωρικών υδάτων (ΧΥ) υπό την προστασία σκάφους ή σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, έτσι ώστε όταν σπεύσει στην περιοχή σκάφος του λιμενικού σώματος της χώρας μας για να απομακρύνει τους τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο συνοδευόμενο από προβοκατόρικη ενέργεια των Τούρκων.

Ο δεύτερος είναι η είσοδος σκαφών με λαθρομετανάστες εντός  Ελληνικών χωρικών υδάτων (ΧΥ) υπό την προστασία σκάφους ή σκαφών της τουρκικής ακτοφυλακής, έτσι ώστε όταν σπεύσει στην περιοχή σκάφος του λιμενικού σώματος της χώρας μας και να να δημιουργηθεί θερμό επεισόδιο συνοδευόμενο από προβοκατόρικη ενέργεια των Τούρκων.

Εδώ "παίζει", η άφεση των λαθρομεταναστών από τους Τούρκους σε βραχονησίδα μας προκειμένου οι μετέπειτα εξελίξεις να οδηγήσουν σε κρίση τύπου Ίμια.

Είναι γνωστό ότι τα τουρκικά ψαροκάϊκα θα παίξουν το ρόλο "προπομπού" για το τουρκικό πολεμικο ναυτικό, καθόσον είναι εφοδιασμενα πολλά από αυτά με προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία δεν δικαιολογούνται για αλιευτικά σκάφη, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο  στρατιωτικού χαρακτήρα στο πολεμικό ναυτικό της χώρας τους, αναφορικά με τις δραστηριότητες, θέση , δύναμη του Ελληνικού στόλου στο Αιγαίο.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι την παρούσα περίοδο έχουμε την λεγόμενη  "ναυμαχία της τσιπούρας" στα Ίμια, που θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί της Άγκυρας προκειμένου να προβεί σε προκλήσεις εργαλειοποιώντας τα τουρκικά αλιευτικά στην περιοχή.

Εκτίμησή μας  είναι ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο εφόσον συνεχίζεται η δημοσκοπική κατρακύλα του, προκειμένου στη συνέχεια χρησιμοποιώντας το ως πρόσχημα να επιτεθεί κατά συμπλέγματος ακατοίκητων ή με λίγο πληθυσμό μικρονήσων-βραχονησίδων μας, αποσκοπώντας να καταλάβει γρήγορα χρονικά μερικές από αυτές, προκειμένου να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως ηττημένοι, ευελπιστώντας στη συγκράτησή μας από τους Συμμάχους για να μην μετουσιωθούν οι στρατιωτικές αυτές επιχειρήσεις σε γενικευμένη  στρατιωτική σύρραξη.

Η Τουρκία πραγματοποιώντας συνεχείς υπερπτήσεις UAV της ,ημέρα και νύχτα σε Κανδελεούσα και Κίναρο, δείχνει τις προθέσεις-προτιμήσεις της, σε μικρονήσους-βραχονησίδες, εστιάζοντας  σε ένα νοητό ορθογώνιο που εκτείνεται από την χερσόνησο της Κνίδου (Ντάτσα)-Νισύρου-Κανδελεούσας  Τριανήσια- Σύρνα-Μικρός και Μεγάλος αδελφός- Ανατολικά Αστυπάλαιας- Κίναρος-Μαύρα-Λεβίθα- Λειψοί- Αρκιοί-Αγαθονήσι -Didym στα μικρασιατικά παράλια.

Κως-Ψέριμος-Φαρμακονήσι-Καλόλιμνος-ΙΜΙΑ-Φαρμακονήσι και Αγαθονήσι, αποτελούν τα κοντινότερα νησιά προς τα μικρασιατικά παράλια σε αυτό το ορθογώνιο που προαναφέραμε, με Κάλυμνο-Λέρο και Πάτμο να περικλείονται σε αυτό.

Εστιάζουμε ιδιαίτερα  στην ύπαρξη Κέντρου Ειδικής Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων των Bordo Bereli, με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου) και  Συντάγματος  Έρευνας-Διάσωσης Μάχης των Bordo Bereli με έδρα τη Σμύρνη και κλιμάκιο στον κόλπο του Guluk,  ο οποίος που παρεπιπτώντος είναι ο κόλπος απέναντι από Φαρμακονήσι και Καλόλιμνο.

Το ορθογώνιο που προαναφέραμε ανήκει δε στην  ευρύτερη περιοχή του Αϊδινίου-Aksaz-Antalya-Isparta-Egirdir  η οποία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού πλήν της Διοίκησης Νοτίου Συγκροτήματος με έδρα το Aksaz (έναντι Ν. Ρόδου), βρίσκονται η Σχολή Αεροπορίας Στρατού με έδρα την Isparta (Ισπάρτα) Βορείως Καστελορίζου, η Σχολή-Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ορεινών Καταδρομών επιπέδου Μεραρχίας με έδρα το Egirdir ΒΑ και πλησίον Isparta (Ισπάρτα), η 11 ΤΑΞΚΔ (-2) με έδρα το Denizli και η Υποδιοίκηση επιπέδου Συντάγματος της 11ΤΑΞΚΔ με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο), η Διοίκηση Περιοχής Επιπέδου Μεραρχίας Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο) και ο Λόχος Αεροπορίας  Στρατοχωροφυλακής με έδρα το Aydin (Αϊδίνιο).

Διαπιστώνεται ότι στην εν λόγω περιοχή παρουσιάζεται μια υπερσυγκέντρωση ελικοπτέρων και Καταδρομέων ταυτόχρονα, γεγονός που αποτελεί σαφέστατη ένδειξη ότι αποτελεί μια ευρεία βάση για διεξαγωγή ευρείας κλίμακας αεροκίνητων επιχειρήσεων κατά των Δωδεκανήσων.

Παράλληλα  επισημαίνουμε ότι το Σύμπλεγμα νήσων Καστελορίζου (Μεγίστη-Ρω-Στρογγύλη) ,θα πρέπει να θεωρείται πάντα ως κύριος ή συμπληρωματικός  Αντικειμενικός σκοπός  για τους Τούρκους

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ