Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Προκλητικοί και σήμερα οι τούρκοι ψαράδες μπήκαν στα χωρικά ύδατα του Φαρμακονησίου

Έως και πέντε φορές πάνω έχουν ανέβει τα στατιστικά νούμερα της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφει το ΓΕΕΘΑ. Μόλις μέσα στις 6 πρώτες ημέρες του 2023 έχουν σημειωθεί 228 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, 10 υπερπτήσεις και 17 εμπλοκές. Όλο το 2022 οι τούρκοι σημείωσαν 11234 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου, 234 υπερπτήσεις ελληνικών εδαφών, ενώ στο πλαίσιο ενδεχομένως αναζήτησης από την Άγκυρα ενός ατυχήματος οι τούρκοι χειριστές δεν υπάκουσαν στις υποδείξεις των ελλήνων με αποτέλεσμα 333 εμπλοκές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 2021 τα νούμερα δείχνουν ότι η επιθετικότητα των γειτόνων σε ορισμένα στοιχεία έχει φτάσει ακόμα και στο επίπεδο του πενταπλασιασμού καθώς σημειώθηκαν 2744 παραβιάσεις του ΕΕΧ, 48 υπερπτήσεις και 145 εμπλοκές

Με τον κουρνιαχτό από το συμβάν στο Φαρμακονήσι να μην έχει ακόμα καταλαγιάσει, ηχηρό μήνυμα ενάντια στον τουρκικό αναθεωρητισμό έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την ακριτική Γαύδο όπου παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανίων. Είναι η πρώτη φορά από το 1996 που πρωθυπουργός της χώρας επισκέπτεται το ακριτικό αυτό νησί.

«Θέλω να επαναλάβω εδώ από τη Γαύδο ότι η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πώς θα ασκήσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα» είπε χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα έστειλε και ένα μήνυμα προς την Λιβύη: «Καλώ και εδώ, από την Γαύδο, όλα τα γειτονικά κράτη της Ελλάδος και αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Λιβύη, να προσέλθουν σε μια γόνιμη και ουσιαστική διαπραγμάτευση με την πατρίδα μας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να οριοθετήσουμε Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες με τους γεωγραφικούς μας γείτονες. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη, από τη στιγμή που θα προκύψει στη γείτονα χώρα μια κυβέρνηση η οποία θα έχει την εξουσιοδότηση να συνάψει τέτοιες διεθνείς συμφωνίες».

Η επίσκεψη του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ πριν λίγες ημέρες στην ακριτική Ψέριμο ενόχλησε την Άγκυρα που το εξέφρασε μέσω του αντιπροέδρου της Φουάτ Οκτάϊ ο οποίος δήλωσε: «Βλέπουμε ποιος ήρθε και συνεχάρη ποιον, σωστά; Έρχονται από την Αθήνα για να συγχαρούν τον δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης. Είμαστε μαζί σας «Πες στον αδερφό σου, που είναι μαζί του, ότι πρέπει να το πει στον αρχηγό του επιτελείου, ότι δεν πρέπει να βάλει ξανά εκεί φωτογραφίες που δείχνουν την Αλικαρνασσό πίσω του. Η Τουρκία δεν επιτρέπει τέτοιες φωτογραφίες και κάνει ότι χρειάζεται».

Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Το γεράκι της Άγκυρας χρησιμοποίησε το περιστατικό στο Φαρμακονήσι που λίγο έλειψε να καταλήξει σε θερμό επεισόδιο για να επιτεθεί και πάλι στην Ελλάδα λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τέτοιες δηλώσεις δεν έχουν κανένα νόημα, καμία βάση.Η Ελλάδα, που διαστρεβλώνει το σημερινό status quo και εξοπλίζει τα νησιά. Η Ελλάδα που έρχεται κάτω από την χώρα μας και προκαλεί. Η Ελλάδα που μόλις χθες πυροβόλησε στο ψαροκάικο μας»

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμο REAL FM ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επεσήμανε: «Γενικώς η Ελλάδα έχει εντείνει το αποτύπωμά της σε επίπεδο αμυντικής διπλωματίας αλλά και σε επίπεδο αξιόμαχου και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Αν αυτό εκνευρίζει την Τουρκία ε λυπούμαι αλλά προβλέπω μάλλον ότι ο εκνευρισμός αυτός θα ενταθεί γιατί θα γίνουν κι άλλα και στα δύο αυτά επίπεδα».

Πάντως το αυτί των τούρκων δεν φαίνεται να ιδρώνει καθώς και σήμερα τούρκοι ψαράδες μπήκαν στα χωρικά ύδατα του Φαρμακονησίου για να ψαρεύσουν παράνομα κλέβοντας με αυτό τον τρόπο την χώρα μας.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ