Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τουρκική ανάλυση: Οι αναμενόμενες προκλήσεις κατά της Τουρκίας το 2023 δεν συμπεριλαμβάνουν την Ελλάδα

Με το 2023 να περπατάει ήδη στα πρώτα του βήματα μια ανάλυση του ερευνητή θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη SETA, Τζαν Ατζούν, δείχνει πως η Άγκυρα δεν αναμένει πως θα υπάρξει ουσιαστική κρίση με την Ελλάδα στο τρέχον έτος.

Σε μια ανάλυση με τίτλο οι αναμενόμενες προκλήσεις κατά της Τουρκίας το 2023 γράφει χαρακτηριστικά:

«Η Τουρκία συνεχίζει τον αγώνα της να γίνει ένα μεγάλο κράτος σε μια πολύ δύσκολη γεωγραφία.

Ο συνεχιζόμενος ρωσο-ουκρανικός πόλεμος από τη μια πλευρά, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία και η κατάρρευση της κρατικής εξουσίας από την άλλη, κάνουν την υπάρχουσα δύσκολη κατάσταση χειρότερη από άποψη της τρομοκρατίας και τους πρόσφυγες. Ενώ δεν έχει εδραιωθεί σταθερότητα στο Ιράκ, οι κοινωνικές εκδηλώσεις, οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις συνεχίζονται στο Ιράν. Η ένταση στον Καύκασο, ο πόλεμος του Καραμπάχ και τα προβλήματα με την Ελλάδα. Το 2022 υπήρξαν μεγάλες προκλήσεις κατά της Τουρκίας που αντιμετωπίστηκαν σε μεγάλο ποσοστό. Το 2023 αναμένεται να υπάρξουν κάποιες απειλές και δυσκολίες αλλά αναμένονται να υπάρξουν και κάποιες ευκαιρίες.

Η γεωγραφία είναι το πεπρωμένο. Η μοίρα της Τουρκίας είναι ότι βρίσκεται σε μια γεωγραφία που είναι συνυφασμένη με τη Μέση Ανατολή στη διασταύρωση Ευρώπης και Ασίας σε μια πολύ δύσκολη γεωγραφία. Μια περιοχή που μπορούμε να ονομάσουμε την καρδιά του κόσμου, το κέντρο των παγκόσμιων ενεργειακών πόρων και επίσης μια γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Ασίας. Φυσικά, αυτή η γεωγραφία είναι επίσης το κέντρο μιας παγκόσμιας μάχης για την εξουσία, μιας γεωγραφίας όπου οι μεγάλες δυνάμεις μάχονται με περιφερειακές δυνάμεις και μη κρατικούς παράγοντες μέσω αντιπροσώπων. Ειδικά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με την αμερικανική κατοχή στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, έχουν αλλάξει οι δυναμικές στην περιοχή.

Η επίδραση της Αραβικής Άνοιξης είναι ακόμα αισθητή, μιλάμε για μια λεκάνη αστάθειας όπου εμφανίστηκαν και τροφοδοτήθηκαν τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η ΝΤΑΕΣ και η PKK. Η Τουρκία παλεύει με όλες αυτές τις μεταβλητές και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει τις γεωπολιτικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο. Το κύριο καθοριστικό ζήτημα για το 2023 θα συνεχίσει σίγουρα να είναι ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος. Ο πόλεμος φαίνεται να συνεχίσει και τα αποτελέσματα που θα έχει θα είναι τεράστια. Ενώ οι περικοπές με βάση τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα συνεχιστούν στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό, παρόμοια εικόνα υπάρχει και στα τρόφιμα και ορισμένα άλλα εμπορεύματα. Μπορεί να υπάρξει μια κλιμάκωση στον πόλεμο μετά τους χειμερινούς μήνες και φυσικά αυτό θα επηρεάσει πολλές περιοχές και ισορροπίες ισχύος από τον Καύκασο μέχρι την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Μιλάμε για μια διαδικασία που περιλαμβάνει μεγάλες ευκαιρίες και απειλές για την Τουρκία. Θα διατηρήσει τη θέση της, η οποία εκφράζεται ως 3ος Δρόμος, το 2023 αλλά είναι επίσης σαφές ότι θα υπόκειται σε μεγαλύτερη πίεση για κυρώσεις, ειδικά από τους δυτικούς ομολόγους της. Διατηρώντας την ισορροπημένη θέση της μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η Τουρκία θα συνεχίσει να διατηρεί τον εαυτό της σε βασική θέση, ιδίως όσον αφορά τον παγκόσμιο εφοδιασμό ενέργειας και τροφίμων. Θα είναι δυνατό να κάνει σημαντικές κινήσεις στις κοντινές γεωγραφίες της όπου θα προκαλέσει κενό εξουσίας η Ρωσία. Το ζήτημα του Καραμπάχ, ο διάδρομος του Ζενγκεζούρ, η σύνδεση του Τουρκμενικού φυσικού αερίου με την Τουρκία μέσω της Κασπίας, τα πιθανά μέτρα που πρέπει να γίνουν κατά της PKK/YPG στη Συρία, είναι μπροστά μας ως πιθανά ζητήματα. Φυσικά, για την Τουρκία, εκτός από τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο, υπάρχουν και προκλήσεις με βάση τη Συρία και το Ιράκ.

Η εδαφική ακεραιότητα αυτών των δύο χωρών είναι πολύ σημαντική για την Τουρκία. Μπορεί να είναι δυνατό να ξεκινήσουν οι συνομιλίες σε τριμερή μορφή μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και καθεστώτος Άσαντ, αλλά φαίνεται ότι το καθεστώς εξακολουθεί να μην είναι πρόθυμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Τουρκίας. Είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να συνεχίσει τις μονομερείς στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στο Ιράκ, το 2023 είναι επίσης πολύ αβέβαιο, η αυξανόμενη επιρροή του Ιράν και ο αυξανόμενος ιρακινός εθνικισμός έχουν τη δυνατότητα σύγκρουσης. Και πάλι, η PKK/YPG προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αστάθεια και στις δύο χώρες. Σε αυτό το πλαίσιο, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ημερήσιας διάταξης καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Για την Τουρκία, το 2023 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία η διαδικασία εξομάλυνσης στη Μέση Ανατολή, που ξεκίνησε το 2022, θα γίνει ακόμη πιο δυνατή. Η διαδικασία που ξεκίνησε και συνεχίζεται με τα ΗΑΕ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία θα συνεχιστεί και με την Αίγυπτο. Όλοι οι σχετικοί παράγοντες στη Μέση Ανατολή επιθυμούν να βγουν από το αδιέξοδο που φέρνει την ήττα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για την Τουρκία».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...