Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Η σημασία της ένταξης του αεροσκάφους ''Hurjet'' στις Τουρκικές Ένοπλες δυνάμεις-Η διαμόρφωση της άμυνας μας σε Αιγαίο και Θράκη

Το 2023 είναι ένα έτος που πολλά σημαντικά τουρκικά εξοπλιστικά προγράμματα θα ολοκληρώσουν τις δοκιμές τους προκειμένου στη συνέχεια  να εισέλθουν τα επόμενα χρόνια στη φάση της μαζικής παραγωγής τους.

Ένα από αυτά θα είναι και το αεροσκάφος Huurjet , το οποίο είναι προϊόν τουρκικής κατασκευής και προελεύσεως

"Το  Huurjet έφυγε από το υπόστεγο- Η Τουρκία έδειξε το  ελαφρύ μαχητικό της αεροσκάφος", είναι ο τίτλος άρθρου Βουλγαρικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Στιγμές ιστορίας, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Το πρώτο ελαφρύ μαχητικό και εκπαιδευτικό αεροσκάφος   εγχώριας παραγωγής της Τουρκίας ,άφησε το υπόστεγο και εμφανίστηκε στον κόσμο. Ο κατασκευαστής του Hurjet είναι η τουρκική εταιρεία TAI.

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι οι πρώτες πτητικές δοκιμές θα ξεκινήσουν το 2023.

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, υπάρχει ακόμη και συγκεκριμένη ημερομηνία για την πρώτη πτήση, που θα είναι η 18η Μαρτίου 2023.

Το BulgarianMilitary.com υπενθυμίζει ότι σχετικά με την ανακοίνωση ημερομηνιών για μελλοντικές δραστηριότητες , η Τουρκία είναι ιδιαίτερα πειθαρχημένη και μέχρι στιγμής τους έχει ακολουθήσει χωρίς αποτυχία.

Το αεροσκάφος που βγήκε από το υπόστεγο με τη βοήθεια ρυμουλκού δεν είχε ενσωματωμένους κινητήρες. Ωστόσο, αναμένεται να αναπτυχθούν και να πραγματοποιήσουν δοκιμές εδάφους πολύ σύντομα. Τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους αναμένεται να δοκιμαστούν σύντομα πριν από την πρώτη πτήση του.

Πωλείται TAI Hurjet

Το TAI Hurget είναι τώρα προς πώληση. Λογικά πρώτος πελάτης ήταν το τουρκικό υπουργείο Άμυνας που έκανε την πρώτη του παραγγελία. Όμως το BulgarianMilitary.com παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του έργου.

Τον Ιούλιο, ήμασταν ένα από τα πρώτα μη τουρκικά μέσα ενημέρωσης που ανέφεραν ότι η Τουρκία προσπαθούσε να πουλήσει το TAI Hurjet στη Μαλαισία, με  την Άγκυρα να προσφέρει βιομηχανική συνεργασία για την παραγωγή του τουρκικού ελαφρού μαχητικού αεροσκάφους στην ασιατική χώρα.

Η Τουρκία συνεχίζει να εκπλήσσει τον κόσμο με την εξαιρετικά ισχυρή βιομηχανική κατασκευαστική της πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Το TAI Huerjet είναι ακριβώς ένα τέτοιο προϊόν ,γεννημένο από οικονομικά αποδοτικές γνώσεις και εμπειρία στην κατασκευή και το σχεδιασμό εκπαιδευτικών αεροσκαφών/συστημάτων.

Το TAI Hurjet δεν είναι μόνο ένα ελαφρύ αεροσκάφος μάχης αλλά και ένα εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Θα αντικαταστήσει τα γερασμένα T-38 και F-5 στο απόθεμα της Διοίκησης της Τουρκικής Αεροπορίας.

Αναμένεται ότι εάν οι δοκιμές το 2023 είναι επιτυχείς, το 2025 το αεροσκάφος θα πιστοποιηθεί και θα εισέλθει σε σειριακή παραγωγή.

Σχετικά με το TAI Hurjet

Οι τουρκικές απαιτήσεις για τη λειτουργικότητα του αεροσκάφους είναι υψηλές. Το TAI Hurjet θα πρέπει να μπορεί να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα μάχης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να πραγματοποιήσει ελαφρές επιθέσεις και να γίνει αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας των Τούρκων πιλότων.

Το TAI Heurjet λέγεται ότι είναι συμβατό με χρήση από αεροπλανοφόρο.

Τα γνωστά μας χαρακτηριστικά του TAI Hurjet είναι τα εξής: άνοιγμα φτερών 9,5 m, μήκος 13,6 m, ύψος 5,1 m, εμβαδόν φτερών 35 τετραγωνικά μέτρα, ώθηση 17.600 λίβρες

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το αεροσκάφος θα πετά με μέγιστη ταχύτητα 1,4 Mach στο υψόμετρο υπηρεσίας 45.000 ποδιών. Το αεροσκάφος αναμένεται να έχει όριο G +8 G/-3 G, αυτονομία 2.222 km και ωφέλιμο φορτίο 2.721 kg."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι το τουρκικό αεροσκάφος TAI Hurjet θα πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση την 18η Μαρτίου 2023 και εφόσον οι δοκιμές του  είναι επιτυχείς, το 2025 το αεροσκάφος θα πιστοποιηθεί και θα εισέλθει σε σειριακή παραγωγή.

Επίσης  ότι το TAI Heurjet σύμφωνα με τους Τούρκους θα είναι συμβατό για  χρήση από  το μίνι αεροπλανοφόρο τους TCG Anadolu, ενώ  δύναται να επιχειρεί επίσης ως αεροσκάφος παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξηςγια τα μαχόμενα τμήματα του  τουρκικού στρατού.

Η παροχή (ΕΑΥ) με απλούς όρους,  σημαίνει ότι κατά τη διεξαγωγή  χερσαίων τουρκικών  επιθετικών επιχειρήσεων ή αεροκίνητων ενεργειών  στον Έβρο, καθώς και αμφίβιων-αποβατικών-αεροκίνητων επιχειρήσεων στα νησιά μας, τα τουρκικά drones, επιθετικά ελικόπτερα αλλά και  ελαφρά  αεροσκάφη HÜRJET, θα  επιχειρήσουν να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστής ισχύος σε αποστολές προσβολής φιλίων  εμπεπλεγμένων τμημάτων κοντά στο ΠΟΤ (πρόσθιο όριο τοποθεσίας) ή των άμεσων εφεδρειών τους. 

Τα παραπάνω θα πρέπει να διαμορφώσουν ανάλογα την τακτική και τον εξοπλισμό μας ως ακολούθως:

Αμυντικός τομέας 

Εξοπλισμός με περισσότερα MANPADS των Σχηματισμών του στρατού μας σε Έβρο και νησιά, καθώς και ένταξη anti-drone συστήματος μέχρι  επιπέδου Υπομονάδος.

Προετοιμασία εκτενούς σχεδίου παραπλανήσεως με ομοιώματα αρμάτων-ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, προσωπικού με ανδρείκελα, καθώς και εκπαίδευση  του προσωπικού στη λήψη παθητικών μέτρων προστασίας.

Επιθετικός τομέας

Απόκτηση έστω και μονοψήφιου αριθμού, αεροσκαφών παροχής εγγύς αεροπορικής υποστήριξης των ΗΠΑ ,A-10 Warthog από την Ελλάδα, θα αναβάθμιζε κατακόρυφα την αποτρεπτική μας ισχύ σε Έβρο και νησιά, αποτελώντας το φόβο και τρόμο των τουρκικών χερσαίων δυνάμεων.

 Υπενθυμίζουμε ότι την παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από αεροσκάφη,αναλαμβάνουν τα μαχητικά  μας  F-16 και  Mirage, τα οποία όμως θα ήταν δόκιμο να απεμπλακούν από αυτή την αποστολή, εστιάζοντας στην απόκτηση αεροπορικής υπεροχής σε Αιγαίο και Έβρο.

Συνεπώς η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει την απόκτηση ενός αεροσκάφους απόλυτα ειδικευμένου στην παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και παράλληλα δοκιμασμένου στα πεδία των μαχών. Αυτό είναι το Α-10 Warthog

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ