Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πλακώσανε και οι Ρώσοι στη Λιβύη για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων-Ο Χαφτάρ υποψήφιος στις εκλογές αγνοώντας τους Τούρκους

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι ρωσικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Μίτιγκα με ειδική άκρως απόρρητη αποστολή. Εκτιμήσεις αναφέρουν την παρουσία Ρώσων αξιωματούχων που ενδιαφέρονται σχετικά με τα κοιτάσματα και την ανοικτή πρόσκληση της λιβυκής εταιρείας πετρελαίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τούρκοι και Ρώσοι φέρονται να αναλαμβάνουν εργολαβία τα λιβυκά κοιτάσματα, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν θα αποδεχθεί η δύση και συγκεκριμένα οι ΗΠΑ, που βρίσκονται στην περιοχή με ισχυρή ναυτική δύναμη.   

Το παρασκήνιο του λιβυκού διαβήματος στην Ελλάδα 

Τώρα μαθαίνουμε ότι ο Λίβυος Υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, Imad Al-Trabelsi, συζήτησε την Δευτέρα, με τον Τούρκο πρέσβη στην Τρίπολη, Kenan Yilmaz, τις προοπτικές κοινής συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό έγινε κατά τη συνάντησή τους στο γραφείο του υπουργείου στην Τρίπολη, κατά την οποία εξέτασαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών στο Facebook.

Το τι συζήτησαν οι δύο πλευρές το κατανοήσαμε σήμερα, ενώ μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα θα κινηθεί το επόμενο διάστημα, ενεργοποιώντας την συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Λιβύη.

Είναι πιο πιθανό από ποτέ, η Τουρκία να επιχειρήσει την αποστολή τουρκικού στολίσκου μαζί με κάποιο πλωτό γεωτρύπανο συνοδεία τουρκικών πολεμικών σκαφών και υποβρυχίων, να βρεθεί νότια της Κρήτης, προκαλώντας την Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε την ετοιμότητα του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και την παρουσία του γνωστού αμερικανικού αεροπλανοφόρου στην Σικελία.

Ο Χαφτάρ αγνοεί τους Τούρκους και κατέρχεται υποψήφιος στις εκλογές της Λιβύης     

Ο Χαλίφα Χάφταρ δήλωσε ότι εξακολουθεί να θέλει να είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Λιβύης και απορρίπτει κάθε συνταγματική βάση που εμποδίζει τους στρατιωτικούς ηγέτες να υποβάλουν υποψηφιότητα.

Ο ίδιος δήλωσε σε ομιλία του κατά την επίσκεψή του στην πόλη Ajdabiya ότι όσοι απαιτούν να μην επιτραπεί σε στρατιωτικές προσωπικότητες να συμμετάσχουν στις εκλογές εκφράζουν την αδυναμία τους στην πολιτική, προσθέτοντας ότι φοβούνται ότι οι κάλπες τους θα παραμείνουν κενές ενώ οι κάλπες των στρατιωτικών ανταγωνιστών τους θα γεμίσουν με ψήφους.

Ζήτησε να αφεθεί η επιλογή στον λαό και τις ψήφους του, λέγοντας ότι όσοι προσκολλώνται στην εξουσία δεν αποτελούν μέρος του στρατιωτικού θεσμού και τόνισε ότι οι προσωρινές λύσεις που ηγούνται από πολιτικούς έχουν αποδειχθεί άχρηστες, καθώς είναι χάσιμο χρόνου και προσπάθεια, και μπορούν μόνο να συμβάλουν στην επιδείνωση των κρίσεων.

Ο Χάφταρ ανέφερε ότι αυτό που περιέγραψε ως τον έλεγχο των ένοπλων πολιτοφυλακών της Τρίπολης και του κέντρου της ανώτατης εκτελεστικής αρχής για χρόνια, έχει οδηγήσει σε αποτυχία όλων των προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, ενώ ο ίδιος δεσμεύθηκε να λάβει μια αποφασιστική απόφαση για την τύχη τους.

Υποσχέθηκε την δημιουργία ιδρυμάτων που  χρησιμοποιούν τους φυσικούς πόρους τους προς όφελός τους, προσθέτοντας ότι οι θεσμοί του κράτους έχουν μετατραπεί σε εύθραυστες οντότητες υπό την επικράτηση των ενόπλων ομάδων.

Εξήγησε επίσης ότι σε αυτή την περίπτωση η θέση των ενόπλων δυνάμεων θα είναι μόνο υποστηρικτική και προστατευτική του λαού στις επιλογές του.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Στρατάρχης Χαφτάρ απειλεί να μπλοκάρει όλες τις πετρελαιοπηγές σε εδάφη που ελέγχονται από τις δυνάμεις του, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΟΖ στην Ανατολική Λιβύη,  προκειμένου οι Τούρκοι να μην εκμεταλλευθούν την παράνομη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης.  

Γαλλικό ΜΜΕ, αναφέρει ότι ο σύμμαχος του Χάφταρ, η Αίγυπτος, τον πιέζει να αναλάβει δράση ενάντια στην παράνομη ενεργειακή συμφωνία που συνήφθη μεταξύ Τρίπολης και Τουρκίας, με την οποία οι Τούρκοι θέλουν να βάλουν αρχικά “πόδι” στην χώρα, ενώ θέλουν να προκαλέσουν και την Ελλάδα με κάθε τρόπο νότια της Κρήτης ενεργώντας δήθεν για λογαριασμό της Λιβύης.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ