Ελληνοτουρκικά

Η λιβυκή εταιρεία πετρελαίου καλεί την δύση να ξεκινήσουν έρευνες στην ΑΟΖ-Τι θα γίνει με την ενεργειακή επέκταση προς Αίγυπτο-Ελλάδα

"Κάλεσμα πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Λιβύη! Ανακοινώθηκε επίσημα",είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (UBH) στη Λιβύη ανακοίνωσε ότι η κατάσταση «ανωτέρας βίας» στις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα έχει αρθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δήλωση της UBH για το θέμα δημοσιεύτηκε στη σελίδα της στο Facebook.

Στη δήλωση αναφέρεται , "Δηλώνουμε ότι η κατάσταση ανωτέρας βίας έχει αρθεί για τις διεθνείς εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου και υπογράφουν συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης για εξερεύνηση και παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου".

Κάλεσμα ξανά σε δράση

Στην ανακοίνωση, η οποία ζητούσε από τις εν λόγω εταιρείες να ξεκινήσουν και πάλι τη δραστηριότητά τους στη χώρα, σημειώθηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη στήριξη προς αυτή την κατεύθυνση και να δημιουργήσει ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Αναφέρθηκε ότι η απόφαση για την άρση της ανωτέρας βίας ελήφθη μετά από μια λογική και ρεαλιστική ανάλυση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα και ότι η Λιβύη θα συνεχίσει να προωθεί τον πετρελαϊκό τομέα, που είναι ο κύριος πόρος της χώρας, και να συνεχίσει τη ροή του πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές.

Η κατάσταση "ανωτέρας βίας"

Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου κήρυξε κατάσταση «ανωτέρας βίας» στις δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στις 24 Νοεμβρίου λόγω της αδυναμίας ασφάλειας στη χώρα.

Η Λιβύη εξαιρέθηκε από την απόφαση του ομίλου OPEC+, που αποτελείται από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και ορισμένες χώρες παραγωγούς εκτός του ΟΠΕΚ, να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια από τον Νοέμβριο. "

Υπενθυμίζο0υμε ότι ο Πρόεδρος της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου της Λιβύης (NOC), Farahat Bengdara είπε στο αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων CNBC ότι η Λιβύη μελετά ένα έργο που θα μπορούσε να συνδέσει κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα, περνώντας δια μέσω της  Αιγύπτου.

Ο Bengdara είχε ανακοινώσει επίσης ότι η Eni και η BP θα επενδύσουν τεράστια χρηματικά ποσά στην ανάπτυξη υπεράκτιων και χερσαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θεωρητικά, η Λιβύη μπορεί να εξάγει έως και 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ιταλία μέσω του Greenstream.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σε προγενέστερο άρθρο μας αναφερόμασταν εκτενώς στο γεγονός ότι,  Δικαστήριο στην Τρίπολης της Λιβύης έκανε δεκτή έφεση για ακύρωση της ναυτικής συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης, εξάγοντας ως συμπέρασμα ότι όλα αλλάζουν από τότε που   η CHEVRON ανακάλυψε τεράστιο κοίτασμα στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, με την  EXXONMOBIL  να ελέγχει τα κοιτάσματα της Κρήτης ενώ έρχεται η σειρά και της Λιβύης,  αφού BP  και η Eni μέσω αυτής έχουν βάλει στο στόχαστρο επενδύσεών τους τα   ελληνικά  κοιτάσματά φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο.

Σύμφωνα με την έφεση, οι δικηγόροι εξήγησαν ότι το GNU, με επικεφαλής τον Abdel-Hamid Dbaiba «δεν έχει το δικαίωμα να συνάψει συμφωνίες. Η συμφωνία ονομάστηκε μνημόνιο συνεννόησης (MoU), αλλά, στην πραγματικότητα, είναι μια πλήρης και ευρείας εμβέλειας συμφωνία πετρελαίου», σημείωσαν.

Οι δικηγόροι επεσήμαναν ότι η συμφωνία «παραβιάζει πολλές πτυχές του νόμου περί πετρελαίου, κυρίως την έλλειψη εμπειρίας των τουρκικών εταιρειών σε αυτόν τον τομέα».

Υπενθυμίζουμε την βαρυσήμαντη  πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της κρατικής εταιρείας της Λιβύης, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου που θα φέρνουν φυσικό αέριο από τη χώρα του σε Αίγυπτο και Ελλάδα.

Εκτίμησή μας είναι ότι τα παραπάνω σε συγκερασμό με το γεγονός της άρσης της κατάστασης ανωτέρας βίας στη Λιβύη, θα δρομολογήσουν άμεσες εξελίξεις, αφού η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως περιθωριοποιείται Διεθνώς με μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν δράση στη Λιβύη.

Ο εκνευρισμός των Τούρκων είναι έκδηλος, με επιστέγασμα  τις πρόσφατες απειλές Τσαβούσογλου, όπου με αφορμή τις ασκήσεις στα νησιά μας  ο Τούρκος Υπεξ  επανέλαβε ουσιαστικά την απειλή του Ερντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» λέγοντας: «Αν η Ελλάδα δεν κάνει ένα βήμα πίσω, αν δεν τηρήσει τις συμφωνίες, τότε θα κάνουμε ότι χρειάζεται».

Πιστεύουμε ωστόσο ότι η Τουρκία δεν θα καθίσει με σταυρωμένα τα χέρια, προφασιζόμενη ότι εκλαμβάνει το γεγονός της άρσης του καθεστώτος ανωτέρας βίας στη Λιβύη, ως κάλεσμα για άμεση αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου στην περιοχή, γεγονός που θα ανεβάσει κατακόρυφα τον πήχυ της έντασης στα Ελληνοτουρκικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Το' δε το όνειρο ο Τζ. Γιαϊτζί: Έξοδο Τουρκίας από ΝΑΤΟ- Την θέση της θα πάρει Κύπρος & Ισραήλ- Επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανές εξελίξεις, που μπορεί να δρομολογηθούν μετά το βέτο της Τουρκίας στην...