Ελληνοτουρκικά

"Μαχαιριά" στην Αθήνα: Τουρκία και ΗΑΕ σχηματίζουν μηχανισμό «Κοινού Στρατηγικού Διαλόγου για την Ασφάλεια»

Η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν, χθες, Τρίτη, να σχηματίσουν έναν μηχανισμό «κοινού στρατηγικού διαλόγου για την ασφάλεια» μεταξύ των δύο χωρών.

Αυτό έγινε κατά την επίσημη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού στο Άμπου Ντάμπι.
Ο Σοϊλού συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών των ΗΑΕ, Saif bin Zayed Al Nahyan, και συζήτησαν κοινά βήματα που θα μπορούσαν να ληφθούν στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η συγκρότηση του προαναφερθέντος μηχανισμού, μεταξύ των Υπουργείων Εσωτερικών Τουρκίας και ΗΑΕ, ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης συνεργασίας των δύο πλευρών.

Ο μηχανισμός με την επωνυμία «Κοινός Στρατηγικός Διάλογος για την Ασφάλεια» στοχεύει να συμβάλει στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας τόσο στις χώρες όσο και στην περιοχή.

Στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της συνεργασίας και της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών και στην αύξηση της κοινής δράσης μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Σοϊλού επισκέφθηκε την τουρκική πρεσβεία στο Άμπου Ντάμπι, όπου έκανε δηλώσεις για την επίσκεψή του στα ΗΑΕ και την απόφαση συγκρότησης του προαναφερθέντος μηχανισμού, ενώ  επεσήμανε ότι ο μηχανισμός θα ενισχύσει τη συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών και την καταπολέμηση των διασυνοριακών εγκλημάτων.

Εξήγησε ότι θα επιτρέψει την ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των δύο χωρών σε πολλά θέματα όπως η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Σοϊλού δήλωσε ότι επισκέφθηκε τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Σαΐφ μπιν Ζάιντ. Ανέφερε ότι μετέφερε στον σεΐχη Mohammed bin Zayed Al Nahyan μηνύματα φιλίας και αδελφοσύνης που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις καλύτερες ευχές του με την ευκαιρία της Εθνικής Εορτής των ΗΑΕ, που αντιστοιχεί στις 2 Δεκεμβρίου.

Ο Τούρκος αξιωματούχος επεσήμανε ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ χαιρέτισε την έναρξη του κοινού μηχανισμού διαλόγου για την ασφάλεια μεταξύ των δύο χωρών.

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Τουρκία μετά την προσπάθεια με την Αίγυπτο και τώρα με τα ΗΑΕ, ετοιμάζεται να προκαλέσει τη χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο το επόμενο διάστημα.   

Είναι περιττό να τονίσουμε ότι για την Ελλάδα και την διπλωματική προσπάθεια προσέγγισης του αραβικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της υπογραφής αμυντικής συνθήκης με τα Εμιράτα, η εξέλιξη αυτή είναι καταστροφική.

Προ τούτο είναι αναγκαίο να γίνουν άμεσες ενέργειες από Ελληνικής πλευράς, προλαβαίνοντας αρνητικές εξελίξεις, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Ελλάδα και ΗΑΕ συνδέονται με αμυντική συμφωνία, η οποία θα πρέπει να τηρηθεί από αυτά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τα Ίμια θα είναι το νέο ''Ναγκόρνο'' για τους Τούρκους; Γιατί ενεργοποιήθηκε η Εφεδρεία στην Αττική για πρώτη φορά στον ''ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ'';

Τούρκους αστρολόγους επιστρατεύει το καθεστώς Ερντογάν : "Μόλις περάσουν οι επόμενοι 2 μήνες, θα είμαστε μια χώρα...