Ελληνοτουρκικά

Ραγδαία αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στον αέρα

Η Τουρκία συνεχίζοντας τις προκλήσεις ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου που έστειλε ένα μη επανδρωμένο να πετάξει πάνω από την Κίναρο, δείχνει πως η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη όσο βαδίζει προς τις εκλογές να ρίξει τους τόνους. Η τουρκική παραβατικότητα σε αριθμούς δείχνει την ραγδαία αύξησή της.

Όλο το 2022 εκτός Νοεμβρίου σημειώθηκαν 220 υπερπτήσεις, 8880 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και ως αποτέλεσμα της απείθειας των τούρκων χειριστών προς τις υποδείξεις των ελλήνων πιλότων να αποχωρήσουν είχαμε 191 αερομαχίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι και χθες το βράδυ όλο το Νοέμβριο σημειώθηκαν 16 υπερπτήσεις, 1163 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 33 αερομαχίες.

Αυτά την ώρα που όλο το 2021 τα τουρκικά μαχητικά και μη επανδρωμένα προχώρησαν σε 48 υπερπτήσεις, 2744 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και 145 αερομαχίες.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ο Ερντογάν επενδύει πολύ στην πολεμική του βιομηχανία, παρουσιάζοντας το νέο μη επανδρωμένο μαχητικό τζετ KIZILELMA που πρόσφατα έκανε δοκιμαστική τροχοδρόμηση τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Το AKINCI μπορεί να μεταφέρει τις βόμβες που φέρουν τα F16. Από πού προήλθε η Τουρκία; Μαζί με το KIZILELMA, αυτός είναι ο ορίζοντας, ο στόχος. Θεού θέλοντος μέχρι το τέλος του 2023 θα είναι επίσης σε μαζική παραγωγή».

Στην Τουρκία πάντως προς στιγμήν, φαίνεται πως είναι απορροφημένοι από τις επιχειρήσεις σε Συρία και Ιράκ.

Η ιστοσελίδα της κρατικής τουρκικής ραδιοτηλεόρασης TRT δημοσιεύει μια ανάλυση του ερευνητή θεμάτων εξωτερικής πολιτικής στη SETA, Τζαν Ατζούν.

Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η τρομοκρατική οργάνωση PKK μέσω του παρακλαδίου της, την YPG στη Συρία πραγματοποίησε την τρομοκρατική επίθεση στην Ιστάνμπουλ και αργότερα η Τουρκία σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να τιμωρήσει την τρομοκρατική οργάνωση ξεκίνησε την επιχείρηση Pençe Kılıç κατά θέσεων της PKK/YPG στη Συρία και το Ιράκ. Μέχρι στιγμής χτυπήθηκαν περίπου 500 στόχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης και εξουδετερώθηκαν περίπου 250 τρομοκράτες. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στην περιοχή των συνόρων των 1.200 χιλιομέτρων σε βάθος μέχρι 150 χιλιόμετρα. Λόγω της επιχείρησης των ΤΕΔ επικρατεί πανικός εντός της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η τρομοκρατική οργάνωση PKK ήταν σε πολύ δύσκολη κατάσταση με τις επιχειρήσεις του Τουρκικού Στρατού στο Ιράκ και τη Συρία και της MİT που στόχευσαν άμεσα τους δήθεν διοικητές της, ειδικά στα βόρεια του Ιράκ, με μεγάλες απώλειες στην περιοχή Ζαπ που είναι στρατηγική για την ίδια την τρομοκρατική οργάνωση.

Η τρομοκρατική οργάνωση η οποία δεν μπόρεσε να αποδεχθεί αυτή την κατάσταση, με σκοπό την εκδίκηση προσπαθούσε να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές ενέργειες ειδικότερα σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Οι δυνάμεις ασφαλείας παρεμπόδισαν πολλές τρομοκρατικές ενέργειες στην Τουρκία αλλά τελευταία η PKK/YPG πραγματοποίησε την επίθεση στο Τάκσιμ της Ιστάνμπουλ κατά αμάχων. Η Τουρκία αντέδρασε σκληρά κατά της επίθεσης και ξεκίνησε την αεροπορική επιχείρηση Pençe Kılıç κατά τρομοκρατών. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στη Συρία και το Ιράκ στην συνοριακή περιοχή των 1.200 χιλιομέτρων σε βάθος μέχρι 150 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εντός τριών ημερών χτυπήθηκαν 500 στόχοι και εξωδετερώθηκαν 250 τρομοκράτες. Χτυπήθηκαν οι περιοχές Ταλ Ριφάτ, Μανμπίτς, Αΐν αλ-Αράμπ, Αΐν Ισά, Καμίσλι και η Μαλικίγια στη Συρία ενώ οι περιοχές Χακούρκ, Καντίλ και Άσος στο Ιράκ. Η τρομοκρατική οργάνωση PKK/YPG δεν περίμενε μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας στην οποία επικρατεί μεγάλος πανικός. Δεκάδες πολεμικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη χτύπησαν τα δήθεν κέντρα διοίκησης, τις δήθεν βάσεις, τις περιοχές εκπαίδευσης, τις αποθήκες πυρομαχικών και τα τούνελ. Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στόχευσαν για πρώτη φορά τις εγκαταστάσεις υποδομής που παρείχαν ενέργεια στην PKK/YPG στη Συρία. Στην κατεύθυνση από Μαλικίγια προς Καμίσλι έγιναν στόχοι τα πηγάδια πετρελαίου, τα διυλιστήρια και τα πεδία αερίου. Χτυπήθηκε η περιοχή Ντέιρ Αλ Ζορ σε βάθος 75 χιλιομέτρων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίσης το κέντρο των τρομοκρατικών στοιχείων YAT της PKK/YPG που εκπαιδεύονται από Αμερικανούς στρατιώτες.

Η Τουρκία συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG. Η τρομοκρατική οργάνωση από την άλλη προσπαθεί να έχει ως στόχο τους αμάχους. Πραγματοποιήθηκαν επιθέσεις κατά αμάχων στην υποδιοίκηση Κάρκαμις από την Αΐν αλ-Αράμπ. Ήταν στόχος των τρομοκρατών και το Αζέζ. Οι τρομοκράτες που δεν μπορούν να απαντήσουν σε δυνάμεις ασφαλείας έχουν ως στόχο τους αμάχους. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να δώσει την απαραίτητη απάντηση στους τρομοκράτες στο πλαίσιο της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε σινιάλα για χερσαία επιχείρηση κατά τρομοκρατών. Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε κάνει δηλώσεις για χερσαία επιχείρηση στο παρελθόν αλλά δεν είχε πραγματοποιηθεί επειδή η Τουρκία είχε αποδεχθεί την πρόταση της Ρωσίας για συνάντηση με το συριακό καθεστώς. Στο διάστημα αυτό όμως δεν πραγματοποιήθηκε καμία συνάντηση με το καθεστώς. Στην επιχείρηση των ΤΕΔ εξουδετερώθηκαν και αρκετοί στρατιώτες του καθεστώτος που ήταν δίπλα στους τρομοκράτες. Είναι ανάγκη για την ασφάλεια της Τουρκίας να εκκαθαρίσει τα σύνορα της με χερσαίες επιχειρήσεις.

Φαίνεται πιθανό ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις σε μια τέτοια περίοδο κατά την οποία η διεθνής συγκυρία είναι κατάλληλη για την Τουρκία. Οι περιοχές που θα γίνουν στόχοι στην πιθανή επιχείρηση θα είναι η Ταλ Ριφάτ, η Μανμπίτς και η Αΐν αλ-Αράμπ».

Στην Αθήνα εν αναμονή της NAVTEX για το Αμπντουλχαμίντ, αναλυτές επισημαίνουν πως η επέκταση της ελληνικής οδηγίας προς ναυτιλομένους για τις έρευνες της EXXONMOBIL είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει από καιρό και πως στην υπόθεση αυτή σημαντικός παράγοντας για μελλοντικές εξελίξεις θα είναι η Λιβύη.

Απέναντι σε καταστάσεις όπως αυτή η Αθήνα τρέχει με γοργούς ρυθμούς εξοπλιστικά προγράμματα και όχι μόνο. Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ ενώ προχωρά και η υπόθεση των κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ