Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Υποτονική τουρκική παρουσία στο Αιγαίο με Ελληνικά και Γαλλικά Rafale να πετούν φτερό με φτερό

Σε πλήρη εξέλιξη η Ελληνογαλλική άσκηση στην οποία το Παρίσι συμμετέχει με τα μαχητικά Rafale του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ και η Αθήνα με τα δικά της μαχητικά το ιδίου τύπου αλλά και F-16.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα, την Τετάρτη, γαλλικά μαχητικά πέταξαν σε μικτούς σχηματισμούς με τις ελληνικές «ριπές του ανέμου» και γεράκια. Δοκιμάστηκαν εικονικές αερομαχίες 4 εναντίον 6.

Το ίδιο σενάριο δοκιμάστηκε και σε νυχτερινή πτήση το βράδυ. Οι συνεργασίες θα συνεχιστούν και Πέμπτη και Παρασκευή. Τα γαλλικά μαχητικά θα εξασκηθούν και στις προσβολές στόχων εδάφους στο πεδίο βολής «Καράβια».

Όλα αυτά κι ενώ την Τετάρτη η τουρκική πολεμική αεροπορία εμφανίστηκε εμφανώς με πιο μικρούς αριθμούς μετά το προχθεσινό ρεκόρ 4ετίας με 30 μαχητικά. Την Τετάρτη έστειλε έξι μαχητικά που ενεπλάκησαν σε μία αερομαχία με ελληνικά μαχητικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν.

Η Αθήνα ενεργοποίησε το πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο Πέλαγος για βολές αέρος-εδάφους του γαλλικού πολεμικού ναυτικού από τις 24 έως τις 25 Νοεμβρίου.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα διενεργήσει συνεργασία από τις 23 έως τις 25 Νοεμβρίου με τα μαχητικά Rafale του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ», απογειώνοντας για αυτό τον σκοπό δικά της μαχητικά μεταξύ των οποίων και τα Rafale. Στην συνεκπαίδευση αυτή θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ με το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων βλημάτων «USS ROOSEVELT» κλάσης Arleigh Burke.

Τις επόμενες ημέρες τα μαχητικά του γαλλικού αεροπλανοφόρου «Σαρλ Ντε Γκωλ» θα ασκηθούν σε τρεις περιοχές που δέσμευσε η Λευκωσία από τις 20 μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου. Τρεις περιοχές που περιλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ.

Παράλληλα άξιο αναφοράς και ενδεικτικό του παραγκωνισμού της Τουρκίας από τις ΗΠΑ είναι η δέσμευση περιοχής ανατολικά της Κύπρου από την Λευκωσία για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αν και η χώρα προέλευσης των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών δεν κατονομάζεται ωστόσο Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη που πετούν στην περιοχή προς έλεγχο της κατάστασης στη Συρία είναι συνήθως αμερικανικά.

Να θυμίσουμε πως στην ίδια περίπου περιοχή είχαν ασκηθεί πριν μέρες αμερικανικά F-22 που απογειώνονταν μάλιστα από την Σούδα, χωρίς να δώσουν κανένα λογαριασμό στα Τουρκία. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το Κυπριακό SigmaLive, το γαλλικό αεροπλανοφόρο ‘Charles De Gaulle’ με τη συνοδεία του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται πολλά γαλλικά σκάφη θαλάσσης και αέρος, υποστήριξης και πολεμικά και μια ελληνική φρεγάτα, ξεκίνησε στις 15 Νοεμβρίου από την Τουλόν με πορεία προς τη Μεσόγειο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ