Ελληνοτουρκικά

"Σφήνα" στην Τουρκία: Στη Λιβύη αύριο ο Δένδιας προάγγελος εξελίξεων

Ο Νίκος Δένδιας που έχει συνηθίσει την Αθήνα σε ευχάριστες εκπλήξεις ταξιδεύει αύριο για Λιβύη. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα μεταβεί αύριο, 17 Νοεμβρίου 2022, στην Ανατολική Λιβύη, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Aguila Saleh Issa, καθώς και με άλλους Λίβυους αξιωματούχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά την επίσκεψη, θα πραγματοποιηθεί από την πλευρά του Υπουργού Εξωτερικών, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, παράδοση δωρεάς εμβολίων κατά του κορωνοϊού COVID-19.

Κατά την παραμονή του στη Βεγγάζη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα παραστεί και σε εκδήλωση παρουσίασης συνεισφοράς της Ελλάδος σε πρόγραμμα του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (World Food Programme) για την αποκατάσταση του Λιμένα της Βεγγάζης. Ο λιμένας αυτός έχει ιδιαίτερη σημασία ως πύλη εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Υποσαχάρια Αφρική για την αντιμετώπιση επισιτιστικών κρίσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με το Προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας της Βεγγάζης.

Οι συζητήσεις του Υπουργού Εξωτερικών με τους Λίβυους αξιωματούχους κατά την επίσκεψή του αναμένεται να εστιάσουν στην ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας – Λιβύης, στη βάση πάντοτε του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Λιβύης και στις ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου. Αναμένεται να συζητηθεί, επίσης, η συνταγματική βάση για τη διεξαγωγή εκλογών στη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν.

Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών είχε επισκεφθεί την Ανατολική Λιβύη και τον Απρίλιο του 2021.»

H δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια το Σάββατο, ότι η χώρα μας προσβλέπει στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με τη Λιβύη μόλις γίνουν εκλογές, έχει προκαλέσει συναγερμό στην Άγκυρα.

Αυτές οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Αμπντουλάχ Μπου Χαμπίμπ, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

«Αυτό θα δημιουργούσε ένα άλλο τρίγωνο σταθερότητας: Ελλάδα, Αίγυπτος, Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα θέλαμε επίσης αυτό το παράδειγμα να επεκταθεί και στη γειτονική μας Τουρκία», πρόσθεσε ο Έλληνας υπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι, «ελπίζουμε να είμαστε σε θέση, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, να διαπραγματευτούμε με την χώρα αυτή την μοναδική διμερή διαφορά [μεταξύ των δύο χωρών], σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Τούρκοι παρακολουθούν τα πάντα και είναι σε εγρήγορση αφού γνωρίζουν ότι δεν υφίσταται τίποτα νόμιμο στις συμφωνίες τους με την Τρίπολη της Λιβύης μόνο, και όχι φυσικά με το ανατολικό τμήμα της χώρας, στο οποίο ηγείται ο Χαλίφα Χαφτάρ.

Ίσως μάλιστα βλέποντας, στην Άγκυρα, ότι έρχεται ανατροπή των σχεδιασμών τους για την βορειοαφρικανική αυτή χώρα και προκειμένου να μαζέψουν λίγο την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο στο εσωτερικό τους ακροατήριο, να υπήρξε η εν πολλοίς παραδοχή Τσαβούσογλου ότι το «μνημόνιο» που υπέγραψαν με τους εκλεκτούς τους στη Λιβύη δεν είναι και καμιά διεθνής συμφωνία και δεν δεσμεύει μια εκλεγμένη κυβέρνηση στη χώρα αυτή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...