Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Σχέδιο στρατιωτικού "παν-τουρκισμού"! Σε κοινή άμυνα επιθυμεί να ρυμουλκήσει η Τουρκία τον "Οργανισμό Τουρκικών Κρατών"

"Ερντογάν:Τα τουρκικά κράτη πρέπει να αναπτύξουν κοινή αντίληψη ασφαλείας", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποιου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Τα μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών (OTS) θα πρέπει να αναπτύξουν μια κοινή αντίληψη ασφαλείας και να αυξήσουν τη συνεργασία τους όσον αφορά την πρόληψη και τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας στην ένατη σύνοδο κορυφής των ηγετών του OTS στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν, ο Ερντογάν είπε:

«Διανύουμε μια ευαίσθητη περίοδο που εμπεριέχει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους για τις χώρες μας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχει καταστεί πιο κρίσιμο να ενισχύσουμε τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την αρμονία μας σε όλους τους τομείς».

«Από το 2014, η Τουρκία είναι η χώρα που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων στον κόσμο. Πιστεύουμε ότι θα ήταν επωφελές να επεκταθεί η συνεργασία για την πρόληψη και τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης. Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν στόχος να αναπτυχθεί μια κοινή ιδέα ασφάλειας και να συνεχιστούν οι συνεδριάσεις του γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας».

Πρόσθεσε ότι θα ήταν επωφελές για τον οργανισμό να εφαρμόσει το Τουρκικό Επενδυτικό Ταμείο «το συντομότερο δυνατό».

"Θα ήταν ωφέλιμο να εφαρμοστεί το Τουρκικό Επενδυτικό Ταμείο το συντομότερο δυνατό. Πιστεύω ότι οι οικονομικές ευκαιρίες που παρέχει το ταμείο θα ενισχύσουν τη συνεργασία μας και θα επιταχύνουν τις δραστηριότητές μας", είπε ο Ερντογάν.

Η Τουρκία ηγήθηκε της συνόδου κορυφής των χωρών της Κεντρικής Ασίας, με στόχο την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών με τα πλούσια σε πόρους πρώην Σοβιετικά κράτη της περιοχής, ενώ η Μόσχα έχει στρέψει την προσοχή της στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν προήδρευσε της συνόδου κορυφής του OTS στην ιστορική πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

Το OTS είναι ένα διακρατικό μπλοκ, που ιδρύθηκε με στόχο την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των τουρκόφωνων χωρών στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, των μεταφορών και του τουρισμού.

Τα μέλη της οργάνωσης είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, η Τουρκία και το Ουζμπεκιστάν. Η Ουγγαρία και το Τουρκμενιστάν έχουν καθεστώς παρατηρητή στον οργανισμό.

Η ομάδα θα μπορούσε να επεκταθεί περαιτέρω εάν το απομονωμένο Τουρκμενιστάν γίνει πλήρες μέλος,μια επέκταση που ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αλλά δεν επιβεβαιώθηκε από το Ασγκαμπάτ.

Εάν το Τουρκμενιστάν ενταχθεί, η ένωση που δημιουργήθηκε το 2009 θα ενσωματώσει όλες τις χώρες της Κεντρικής Ασίας που μιλούν γλώσσες με βάση την τουρκική.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι πρόεδροι του Ουζμπεκιστάν, του Αζερμπαϊτζάν, του Καζακστάν, του Κιργιζιστάν και της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας και ο επικεφαλής της άνω βουλής του κοινοβουλίου του Τουρκμενιστάν.

Αγώνας ενάντια στο FETÖ

Ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της ενάντια στην τρομοκρατική οργάνωση PKK και το συριακό παρακλάδι της, το YPG, την Γκιουλενιστική Τρομοκρατική Ομάδα (FETÖ), το Νταές και την Αλ Κάιντα, δεσμευόμενος να μην σταματήσει μέχρι να εξαλειφθεί η τρομοκρατική απειλή κατά της χώρας, προσθέτοντας ότι η Τουρκία αναμένει την υποστήριξη των τουρκικών χωρών στον αγώνα της ενάντια στο FETÖ.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε υπό το σύνθημα «Μια νέα εποχή του τουρκικού πολιτισμού: Στο δρόμο προς την κοινή ανάπτυξη και ευημερία».

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συζήτησαν την οικονομική συνεργασία και θέματα της τρέχουσας διεθνούς ατζέντας.

Η Τουρκία παρέδωσε την προεδρία στο Ουζμπεκιστάν και η Διακήρυξη της Σαμαρκάνδης εγκρίθηκε ως μέρος της εκδήλωσης.

Η Άγκυρα πιέζει εδώ και αρκετά χρόνια για στενότερους πολιτιστικούς, γλωσσικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία.

Αυτό είναι το τρίτο ταξίδι του Ερντογάν στην περιοχή σε λιγότερο από δύο μήνες.

"Κατά τη μετατροπή του συμβουλίου μας σε οργανισμό, θέσαμε επίσης τα θεμέλια για μια μοναδική και αποτελεσματική δομή. Το 2040 Turkic World Vision Document, το οποίο αποδεχτήκαμε στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί το πλαίσιο της συνεργασίας μας. Θέλουμε να εδραιώσουμε τη συνεργασία μας σε τομείς όπως όπως πολιτική, ασφάλεια, εμπόριο, τελωνεία, μεταφορές, ενέργεια, υγεία, πληροφορική, εκπαίδευση, νεολαία και αθλητισμός», συνέχισε ο Ερντογάν.

Το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου (ITC), ένας οργανισμός με έδρα τη Γενεύη που συνδέεται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και τα Ηνωμένα Έθνη, λέει ότι ο όγκος του εμπορίου Τουρκίας-Κεντρικής Ασίας το 2019 ανήλθε σε περίπου 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτός ο αριθμός είναι πολύ πίσω από τον όγκο του εμπορίου της Κεντρικής Ασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Ρωσία, που σύμφωνα με την ITC ανήλθε σε περίπου 29 δισεκατομμύρια δολάρια εκείνο το έτος, και την Κίνα (25 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ειρήνη στο Καραμπάχ

Στη δεύτερη επέτειο της νίκης του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ, ο Πρόεδρος επανέλαβε την υποστήριξη της Άγκυρας στο Μπακού.

Η Άγκυρα στέκεται στο πλευρό του Μπακού στην επιδίωξη της ειρήνης καθώς και στον αγώνα του, πρόσθεσε ο Ερντογάν. «Η ειρηνευτική διαδικασία στον Νότιο Καύκασο είναι ακόμα εύθραυστη παρά όλες τις πρωτοβουλίες του Αζερμπαϊτζάν».

Η Τουρκία ήταν βασικός υποστηρικτής του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του 44 ημερών πολέμου του Καραμπάχ μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας που ξέσπασε στις 27 Σεπτεμβρίου 2020 και έληξε με μια κατάπαυση του πυρός με τη μεσολάβηση της Ρωσίας στις 10 Νοεμβρίου.

Οι σχέσεις μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν ήταν τεταμένες από το 1991, όταν ο Αρμενικός στρατός κατέλαβε παράνομα το Καραμπάχ, ένα έδαφος διεθνώς αναγνωρισμένο ως μέρος του Αζερμπαϊτζάν, και επτά γειτονικές περιοχές.

Συγκρούσεις ξέσπασαν στις 27 Σεπτεμβρίου 2020, με τον Αρμενικό Στρατό να επιτίθεται σε πολίτες και τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, παραβιάζοντας αρκετές ανθρωπιστικές συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των 44 ημερών, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε πολλές πόλεις και περίπου 300 οικισμούς και χωριά που είχαν καταληφθεί από την Αρμενία για σχεδόν 30 χρόνια.

Οι μάχες έληξαν με μια συμφωνία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας στις 10 Νοεμβρίου 2020, η οποία θεωρήθηκε νίκη για το Αζερμπαϊτζάν και ήττα για την Αρμενία.

Ωστόσο, η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί πολλές φορές από τότε.

Μετά το τέλος της σύγκρουσης, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια τεράστια πρωτοβουλία ανοικοδόμησης στην απελευθερωμένη περιοχή του Καραμπάχ.

Σε άλλη σημείωση, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες της Τουρκίας να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και είπε: «Η Τουρκία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματίσει τη σύγκρουση που συνεχίζεται εδώ και εννέα μήνες στην Ουκρανία με δίκαιη ειρήνη, ενώ παράλληλα κάνει τις απαραίτητες παρεμβάσεις για να αποτρέψει μια ανθρωπιστική. κρίση."

Ο Ερντογάν έλαβε επίσης το βραβείο Ανώτατου Τάγματος του Τουρκικού Κόσμου στο Ουζμπεκιστάν ως αναγνώριση των υπηρεσιών του, για τη βελτίωση του κόσμου των Τούρκων αδελφών του.

«Ως τουρκικός κόσμος, είμαστε πιο δυνατοί σήμερα από χθες», είπε ο Ερντογάν μετά την τιμή, προσθέτοντας ότι το OTS έχει μετατραπεί σε διεθνή οργανισμό που κάνει «σταθερά βήματα» προς το μέλλον.

Συνεχάρη επίσης τον Πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για τη χώρα του που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και του τουρκικού κόσμου με την ιδιότητα του μέλους παρατηρητή στην ομάδα, καθώς και για τις προσπάθειες της Βουδαπέστης για δημοκρατία στην ΕΕ.

Η ΕΕ έχει σταματήσει τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας για περισσότερα από 50 χρόνια και η Άγκυρα θα δώσει «την απαραίτητη απάντηση όταν χρειαστεί», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Η τιμή του Ανώτατου Τάγματος του Τουρκικού Κόσμου βαρύνει «μεγάλη ευθύνη», είπε ο Ερντογάν και συνέχισε: "Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω τις προσπάθειές μας για την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών μας, για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των κρατών μας και για την περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς φήμης του οργανισμού μας".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία αντλεί σημαντική πολιτικοοικονομική ισχύ από την συμμετοχή της στον "Οργανισμό τουρκικών κρατών", για τον οποίο προσβλέπει να τον καταστήσει ένα μίνι ΟΗΕ τουρκόφωνων κρατών.

Στο επίκεντρο ο Ερντογάν έθεσε το μεταναστευτικό πρόβλημα της Τουρκίας, την δημιουργία επενδυτικού ταμείου του Οργανισμού και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αφού προηγουμένως είχε πετύχει τον κυριότερο στόχο του που ήταν η αποδοχή του ψευδοκράτους από την Κύπρο ως παρατηρητή από τον  "Οργανισμό τουρκικών κρατών", κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα προς την Διεθνή αναγνώριση του.

Οι χώρες του εν λόγω Οργανισμού έχουν πληθυσμό 300 εκατομμυρίων ανθρώπων συνολικά, καθώς επίσης και μια πολύ σπουδαία γεωστρατηγική θέση, ανάμεσα σε Ρωσία-δρόμο του μεταξιού της Κίνας και ΕΕ.

Η περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των   κρατών θα προσδώσει εκτός ταν άλλων και σημαντικότατα στρατιωτικά πλεονεκτήματα στην Τουρκία σε περίπτωση Ελληνοτουρκικής στρατιωτικής σύρραξης, το οποίο θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας, αφού είναι βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να ρυμουλκήσει τις χώρες του Οργανισμού σε στρατιωτικές συμφωνίες στο μέλλον, στα πρότυπα της "Διακήρυξης της Σούσα", στην οποία προέβη με το Αζερμπαϊτζάν.

Ορισμένα από αυτά είναι μεγάλο στρατηγικό βάθος, δυνατότητα ενίσχυσης με επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό, ανθρώπινο δυναμικό.

Υπενθυμίζουμε ότι ήδη η Τουρκία με βάση την παραπάνω Διακήρυξη, έχει στη διάθεση της την στρατιωτική υποστήριξη του Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης της Τουρκίας με τρίτη χώρα, ενώ Ειδικές Δυνάμεις των Αζέρων έχουν εκπαιδευτεί δίπλα στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις στο Αιγαίο, πάνω σε σενάρια κατάληψης νησιών.

Τέλος μαχητικά αεροσκάφη των Αζέρων μαζί με Πακιστανικά μετέχουν ανελλιπώς στην άσκηση "Anatolian Eagle" της Τουρκίας.

Τα παραπάνω θίχθηκαν προκειμένου οι υπέυθυνοι φορείς  εξοπλιστικών προγραμμάτων, να τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν τους,  κατευθυνόμενοι ανάλογα, όπως λόγου χάρη  προβαίνοντας στην άμεση κατ΄εμάς  απόκτηση πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους  με βεληνεκές πέραν των 1000 χιλιομέτρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ