Ελληνοτουρκικά

Η Ελλάδα με βάση την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων επιχειρεί προσέγγιση με την Τουρκία-Γιατί γίνεται τώρα και που θα οδηγήσει η κίνηση αυτή;

"Προσφορά έκπληξη από την Ελλάδα! Θα θέλαμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Μιλώντας στον ανταποκριτή του Αnadolu Αgency, ο Φραγκογιάννης έκανε αξιολογήσεις για τα βήματα συνεργασίας που έχουν γίνει από την Τουρκία και την Ελλάδα ως δύο γειτονικές χώρες στον τομέα του εμπορίου και τις δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα.

Σχολιάζοντας την αύξηση κατά 69,2% του όγκου εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο Φραγκογιάννης είπε ότι το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερο εάν η Τουρκία και η Ελλάδα συνεργαστούν αρμονικά ως δύο γειτονικές χώρες, λαμβάνοντας υπόψη το κοινό όφελος.

Υψηλό περιθώριο συνεργασίας στον τομέα του Εμπορίου

Σημειώνοντας ότι η Τουρκία και η Ελλάδα ήταν πάντα σημαντικοί εμπορικοί εταίροι η μία για την άλλη, ο Φραγκογιάννης είπε, "Η Τουρκία αντιπροσωπεύει μια μεγάλη αγορά 85 εκατομμυρίων ανθρώπων. Παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερη αγορά, η Ελλάδα έχει μεγάλη καταναλωτική δύναμη.Το περιθώριο ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα του εμπορίου είναι πολύ υψηλό». 

Δηλώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη εμπορική δυνατότητα σε προϊόντα όπως το κακάο και τα προϊόντα σοκολάτας, ο καφές, τα κατεψυγμένα προϊόντα αρτοποιίας, τα βιολογικά τρόφιμα για υγιεινή διατροφή, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα καλλυντικά και τα υλικά κατασκευής, ο Φραγκογιάννης εξήγησε ότι και οι δύο πλευρές μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη συνεργασία με τα ακόλουθα λόγια :

"Υπάρχει μια παροιμία στην Τουρκία και την Ελλάδα: "Αν κάνεις καλό, θα βρεις καλό". Αυτό το ρητό αντανακλά τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και αυτό το πνεύμα χαρακτηρίζει τις προθέσεις των επιχειρηματιών στις δύο κοινότητες."

Ο Φραγκογιάννης σημείωσε ότι η «Θετική ατζέντα» είναι η προσπάθεια των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών να θεσμοθετήσουν τη συστηματική και μεθοδική συνεργασία Τουρκίας-Ελλάδας σε θέματα όπως η οικονομία, το εμπόριο, οι μεταφορές, η ενέργεια, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον. 

Τονίζοντας ότι είναι σημαντικό οι αναπληρωτές υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών να ξεκινήσουν αυτή την πρωτοβουλία με την υποστήριξη των ηγετών των χωρών τους παρά τις διακυμάνσεις στις τουρκοελληνικές σχέσεις, ο Φραγκογιάννης είπε ότι στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας που αποτελείται από 25 τίτλους, συαντήθηκαν στην Καβάλα τον Μάιο του 2021, στην Αττάλεια τον Ιούνιο του 2021 και στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2022. 

Δηλώνοντας ότι και στις τρεις συναντήσεις σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, ο Φραγκογιάννης είπε:

«Τα περισσότερα από τα θέματα της Θετικής Ατζέντας έχουν ολοκληρωθεί και μερικά που δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί βρίσκονται σε διαδικασία ολοκλήρωσης.

Σε αυτό το σημείο, αν και έχουν πλέον προαχθεί σε διαφορετικές θέσεις, έχω δείξει ότι οι προσωπικές μου σχέσεις με τους συνάδελφοί μου Sedat Önal και Faruk Kaymakcı ήταν εξαιρετικές, με αμοιβαίο σεβασμό, συμπάθεια, εμπιστοσύνη και κατανόηση.

Η επόμενη συνάντηση της Θετικής Ατζέντας  μπορεί να γίνει στη Σμύρνη

Δηλώνοντας ότι η επόμενη συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στην Άγκυρα στις 24 Ιουνίου, αναβλήθηκε, ο Φραγκογιάννης επεσήμανε ότι η "Θετική Ατζέντα", συνεχίζει να υπάρχει.

«Περιμένω από την τουρκική πλευρά να ορίσει νέα ημερομηνία για τη συνάντησή μας τις επόμενες εβδομάδες», είπε ο Φραγκογιάννης.

Δηλώνοντας ότι η επόμενη συνάντηση ενδέχεται να είναι στη Σμύρνη με αφορμή την ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, η οποία τέθηκε σε λειτουργία φέτος, ο Φραγκογιάννης είπε: «Αυτό απλώς θα επιβεβαιώσει την επιθυμία των δύο χωρών να έρθουν πιο κοντά με κάθε τρόπο». 

Σημειώνοντας ότι η ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, για την οποία έγινε το πρώτο ταξίδι στις 10 Οκτωβρίου, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη τον Μάρτιο, ο Φραγκογιάννης είπε ότι αυτή η γραμμή είναι αναμφίβολα μια πολύ σημαντική εξέλιξη και  έστειλε ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στους λαούς των δύο χωρών.

Σημειώνοντας ότι η γραμμή συμβάλλει στις διμερείς σχέσεις καθώς διευκολύνει τις  μεταφορές από την Τουρκία προς την Ελλάδα, την Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια και ενισχύει τις τουριστικές κινήσεις, ο Φραγκογιάννης εξήγησε ένα άλλο όφελος της γραμμής ως εξής:

«Παρέχει ευκολία επίσκεψης τόσο στη Μικρά Ασία (Ανατολία) όσο και στη Βόρεια Ελλάδα, χωρίς διέλευση από τα μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα της Αθήνας, της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, για επιβατικά και φορτηγά οχήματα, επιχειρηματίες, τουρίστες, οικογένειες, επισκέπτες. Η περιφερειακή διάσταση του είναι πολύ σημαντική, αφού η γραμμή Θεσσαλονίκης-Σμύρνης συνδέει τις δύο χώρες σε περιφερειακό επίπεδο και αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα».

Δηλώνοντας ότι «τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας αμφισβητήθηκαν», ο Φραγκογιάννης είπε, «Παρόλα αυτά, η υλοποίηση αυτής της θαλάσσιας γραμμής και το άνοιγμα των διαύλων διαλόγου επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την επιθυμία για συνεργασία με βάση το διεθνές δίκαιο».

Νέες προοπτικές συνεργασίας

Τονίζοντας ότι το περιθώριο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγάλο, ο Φραγκογιάννης είπε: «Αν και έχουμε κόκκινες γραμμές σε θέματα υψηλής πολιτικής, πρέπει να είμαστε γείτονες, να μοιραζόμαστε κοινά προβλήματα όπως το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, οι φυσικές καταστροφές, να συνυπάρχουμε θέματα όπως οι οδικές μεταφορές, οι αεροπορικές συνδέσεις και οι λαοί μας επισκέπτονται ο ένας τον άλλον. Η βούληση να το κάνουμε δεν αλλάζει».

Σημειώνοντας ότι στην 5η Συνεδρίαση της Μικτής Οικονομικής Επιτροπής Τουρκίας-Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, ο Φραγκογιάννης συζήτησε πιθανά βήματα συνεργασίας σε θέματα όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, η διαχείριση απορριμμάτων, η αύξηση της ποιότητας και επάρκειας των υδάτινων πόρων, οι μεταφορές, η έρευνα και τεχνολογία, τόνισε επίσης ότι υπάρχει προοπτική συνεργασίας στους τομείς της βιολογικής παραγωγής και της πράσινης ενέργειας.

Το περιβάλλον εμπιστοσύνης είναι σημαντικό

Ο Φραγκογιάννης σημείωσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου θα  επιτυγχάνονται οι στόχοι και η παραγωγικότητα σε όλους τους τομείς, με κλίμα θετικής εμπιστοσύνης και δήλωσε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει θετικά το γενικότερο κλίμα στις διμερείς σχέσεις.

Ο Φραγκογιάννης μίλησε για τα πλεονεκτήματα της Τουρκίας και της Ελλάδας ως δύο γειτονικών χωρών, ενώ το κόστος μεταφοράς αυξάνεται στα πλαίσια της ενεργειακής κρίσης και του δαπανηρού προβλήματος σε όλο τον κόσμο:

«Είτε η ενέργεια και οι μεταφορές είναι ακριβές είτε φθηνές, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και δύο κρίσιμες αγορές, διασυνδεδεμένες χώρες σε αυτό το γεωπολιτικά δύσκολο μέρος του κόσμου και αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα».

Σημειώνοντας ότι επιθυμία του και αυτό που προσπαθεί να κάνει ως Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία είναι να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διευκόλυνση της προσέγγισης των λαών, ιδιαίτερα του επιχειρηματικού κόσμου των δύο χωρών, ο Φραγκογιάννης ολοκλήρωσε τα λόγια του ως εξής:

«Ξέρετε, ο εύκολος τρόπος είναι να αποφύγεις να ασχοληθείς με ένα δύσκολο θέμα, αλλά ο σωστός δεν είναι ο εύκολος. Ο δρόμος προς την προσέγγιση είναι ο δύσκολος. Είναι ο δρόμος που υποστηρίζει η πλειοψηφία των Ελλήνων στην Ελλάδα και των Τούρκων στην Τουρκία που θέλουν οι δύο χώρες να κινηθούν στον δρόμο της συνεργασίας και όχι στον ανταγωνισμό».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα μέσω του  Υφυπουργού  Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία Κώστα  Φραγκογιάννη, επιχειρεί με βάση το εμπόριο  επαναπροσέγγιση με την Τουρκία.

Εφαρμόζει η χώρα μας λοιπόν στην πράξη τα όσα ισχυρίζεται, ότι η πόρτα του διαλόγου με την γειτονική χώρα είναι πάντα ανοιχτή από μέρους μας, επιχειρώντας την ανάπτυξη εκ νέου διαύλων σε θέματα "χαμηλής πολιτικής" και κοινού συμφέροντος, με την ελπίδα αυτό να οδηγήσει αργά και σταθερά στην εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες έχουν διακοπεί με απόφαση του Ερντογάν.

Που θα οδηγήσει και γιατί γίνεται τώρα η προσπάθεια προσέγγισης από την Ελλάδα;

Αυτή η "συνταγή" είχε δοκιμαστεί στο παρελθόν ξανά, χωρίς όμως να αποφέρει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα όπως φαίνεται.

Υπενθυμίζουμε ότι η χώρα μας στήριξε την Τουρκία στην πορεία της προς την ΕΕ, ευελπιστώντας στην εξομάλυνση των σχέσεων μας, χωρίς ωστόσο αυτό να επτευχθεί.Πόσο μάλλον στην παρούσα φάση, που ο Ερντογάν, τα εξαπτέρυγά του και τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν διαμονοποιήσει την Ελλάδα στα μάτια του Τούρκου πολίτη, προλειαίνοντας  το έδαφος για στρατιωτική επίθεση σε βάρος μας στο Αιγαίο.

Ωστόσο η κίνηση Φραγκογιάννη είναι σωστή, αφού δείχνει τις  καλές προθέσεις μας έναντι της Τουρκίας Διεθνώς, ενώ εκδηλώνεται την παρούσα χρονική περίοδο, σε μια ύστατη ίσως προσπάθεια να καταδείξει στην τουρκική ηγεσία ότι μόνο οφέλη μπορεί να έχει από την συνεργασία των δύο χωρών.

Εκτίμησή μας είναι ότι ίσως διαφανεί κάποια πρόοδος στον  τομέα του εμπορίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία παρόλα αυτά δεν θα σταθεί ικανή να ανακόψει την επιθετικότητα του Ερντογάν σε βάρος μας, ο οποίος  φαίνεται να έχει προαποφασίσει ότι αν  από τις δημοσκοπήσεις προκύπτει πως δεν θα κερδίσει τις εκλογές, τότε θα τις αναβάλλει για αργότερα, αφού εν τω μεταξύ  θα μας έχει  επιτεθεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εθνικά θέματα 0

Τι έγινε τελικά με την σύλληψη του Έλληνα Αστυνομικού-Οι Ισραηλινοί επέβαλαν την παρουσία στον Πανάγιο Τάφο Γεωργιανών διπλωματών παραβιάζοντας τα πρωτόκολλα

Το επεισόδιο έγινε όταν τα μέλη της ελληνικής διπλωματικής αποστολής αντέδρασαν επειδή στο θεωρείο που έχει ορίσει το...