Ελληνοτουρκικά

''Άνοιγμα'' του Ισραήλ στην Τουρκία! Οι εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο & Ελληνοτουρκικά- Αλλαγή στάσης ή συνέχιση των συμμαχικών δεσμών;

Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του αμυντικό ΜΜΕ του Ισραήλ αναφέρει ότι  ο Ισραηλινός ΥΠΑΜ θα συναντηθεί σήμερα στην Τουρκία με τον Πρόεδρο Ερντογάν, αναφέροντας τα εξής:

"O Γκαντς θα συναντήσει τον Τούρκο ηγέτη στην προεδρική του κατοικία σήμερα το απόγευμα, σηματοδοτώντας μια ακόμη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ, βρίσκεται για μια σύντομη μονοήμερη επίσκεψη στην Τουρκία,η πρώτη που πραγματοποιείται από Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών εδώ και πάνω από μια δεκαετία, η οποία αποσκοπεί στην αποκατάσταση  επίσημα των αμυντικών σχέσεων  μεταξύ των δύο χωρών.

Αρχικά, αναφέρθηκε ότι ο Gantz θα συναντηθεί μόνο με τον Τούρκο ομόλογό του, τον υπουργό Άμυνας Hulusi Akar.

Ωστόσο, μια ενημέρωση από το ισραηλινό υπουργείο σήμερα το πρωί ανέφερε ότι ο Γκαντζ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στην προεδρική κατοικία στην Άγκυρα και θα είναι η τελευταία από μια σειρά συναντήσεων μεταξύ του Ερντογάν και Ισραηλινών αξιωματούχων, ιδίως του Προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ τον Μάρτιο και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιάιρ Λαπίντ τον περασμένο μήνα.

Μετά από μια παγωμένη δεκαετία, το Ισραήλ και η Τουρκία αποκατέστησαν πλήρεις διπλωματικούς δεσμούς τον Αύγουστο.

Μαζί με τον Gantz στην επίσκεψή του είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Maj.-Gen. (Ret.) Amir Eshel, Στρατιωτικός Γραμματέας Ταξίαρχος-Γεν. Yaki Dolf, και Διευθυντής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο MOD.

Τα σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν

Από την επικείμενη συνάντηση προκύπτουν του Ισραηλινού ΥΠΑΜ με τον Ερντογάν, προκύπτουν τα παρακάτω σημαντικά ερωτήματα:

1.Γιατί γίνεται  σήμερα η συνάντηση  του Ισραηλινού ΥΠΑΜ με τον Ερντογάν και που αποσκοπούν Τουρκία και Ισραήλ;

2.Τι θα σηματοδοτήσει η  αποκατάσταση  επίσημα των αμυντικών σχέσεων  μεταξύ των δύο χωρών και πώς θα διαμορφωθούν εφεξής οι συσχετισμοί ισχύος στη ΝΑ Μεσόγειο;

3.Πως θα επηρεαστούν οι σχέσεις Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου;

3.Τι σημαίνει το γεγονός ότι στην Ισραηλινή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Τουρκία είναι και ο Διευθυντής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο MOD;

 

Η υπογραφή συμφωνίας για την ΑΟΖ Ισραήλ-Λιβάνου

Η  σημερινή ημέρα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού αναμένεται η υπογραφή μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου της ιστορικής συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ .

Η εν λόγω συμφωνία  έχει  τεράστια σημασία, αφού  θα τερματίσει πάνω από μια δεκαετία διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ με αρκετούς γύρους άμεσων και έμμεσων συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, για το θέμα.

Η διαμάχη αφορούσε μια δυνητικά πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή 330 τετραγωνικών μιλίων στη Μεσόγειο Θάλασσα με εκτιμώμενα έσοδα να αγγίζουν τουλάχιστον τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υπογραφή της  ιστορικής συμφωνίας μεταξύ των δύο παραδοσιακών εχθρών θα σημάνει αυτόματα  την έναρξη της έρευνας φυσικού αερίου στην περιοχή που αμφισβητήθηκε.

Αυτή η συμφωνία είναι μοναδική γιατί είναι μια οριοθέτηση συνόρων μεταξύ δύο χωρών  που τελούν σε εμπόλεμη κατάσταση. Το Ισραήλ και ο Λίβανος θα παραμείνουν σε αυτή την κατάσταση ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας.

Αξιωματούχοι του Ισραήλ, του Λιβάνου και των ΗΠΑ λένε ότι η συμφωνία απέτρεψε μια πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ που θα μπορούσε να είχε περιφερειακές επιπτώσεις.

Η Χεζμπολάχ είχε μετατρέψει την έναρξη της παραγωγής της εξέδρας φυσικού αερίου Karish, ενός μεγάλου ισραηλινού έργου φυσικού αερίου που το Ισραήλ είπε ότι βρισκόταν νότια της αμφισβητούμενης περιοχής, σε κόκκινη γραμμή πριν από τη συμφωνία.

Η Χεζμπολάχ υποσχέθηκε να προχωρήσει σε πόλεμο εάν το γεωτρύπανο  για λογαριασμό του Ισραήλ ενεργούσε και τα οικονομικά δικαιώματα του Λιβάνου δεν γίνονταν σεβαστά στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία.

Το Ισραήλ έδωσε το πράσινο φως την Τρίτη για την έναρξη της παραγωγής στην εξέδρα Karish.

Η Energean PLC, η εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την εξέδρα, δήλωσε ότι η παραγωγή ξεκίνησε την Τετάρτη.

Η θαλάσσια συμφωνία επιτεύχθηκε πριν από δύο εβδομάδες, αλλά έπρεπε να υποβληθεί σε αναθεώρηση εντός 14 ημερών από την ισραηλινή Κνεσέτ(ισραηλινή Βουλή)

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ την περασμένη Κυριακή απέρριψε πολλές προσφυγές κατά της συμφωνίας και έκρινε ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να την εγκρίνει νόμιμα χωρίς ψηφοφορία από την  Κνεσέτ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση συνεδριάζει για την τελική ψηφοφορία για τη συμφωνία.

Λίγο μετά, εκπρόσωποι τόσο από τον Λίβανο όσο και από το Ισραήλ θα φτάσουν στη βάση του ΟΗΕ στη Naqoura του Λιβάνου, στα σύνορα μεταξύ των χωρών.

Κάθε αντιπροσωπεία θα συναντηθεί χωριστά με τον απεσταλμένο των ΗΠΑ για την ενέργεια Amos Hochstein και θα του δώσει μια πανομοιότυπη επιστολή αποδοχής της συμφωνίας.

Τέλος η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ισραηλινή κυβέρνηση διαπραγματεύτηκαν μια ξεχωριστή επιστολή διαβεβαίωσης που αφορά τις δεσμεύσεις ασφαλείας των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και τη δέσμευση να αποτρέψουν τα μελλοντικά έσοδα από πιθανές πωλήσεις φυσικού αερίου από τη Χεζμπολάχ, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Όπως  είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο άρθρο μας,  μετά το τέλος της θητείας του Πρωθυπουργού του Λιβάνου στα τέλη Οκτωβρίου, εφόσον αυτή ολοκληρωθεί, είναι πάρα πολύ πιθανή νέα  στρατιωτική κλιμάκωση μεταξύ Χεζμπολάχ- Ισραήλ.

Ένας από τους σκοπούς της επίσκεψης του Ισραλινού ΥΠΑΜ στην Άγκυρα, είναι να πάρει εγγυήσεις από την Τουρκία ότι δεν θα επιχειρήσει να δημιουργήσει  κάποιο πρόβλημα στην παρούσα φάση αλλά και μελλοντικά στην εν λόγω συμφωνία Ισραήλ-Λιβάνου και πως σε περίπτωση πολέμου Χεζμπολάχ-Ισραήλ θα τηρήσει τουλάχιστον ευμενή ουδετερότητα υπέρ του Ισραήλ, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Τουρκία στον σχετικά πρόσφατο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ της τρομοκρατικής οργάνωσης και κατά του Ισραήλ.

Αυτό το επισημαίνουμε αφού  Ισραήλ-ΗΠΑ εκτιμούν πως αν η κατάσταση με την φιλο-ιρανική Χεζμπολάχ οδηγηθεί σε εμπόλεμη σύρραξη το προσεχές χρονικό διάστημα, είναι πολύ πιθανό και η Παλαιστινιακή Χαμάς, ακόμη και το ίδιο το Ιράν να εμπλακούν σε  πόλεμο με το Ισραήλ, κάτι το οποίο δεν επιθυμούν.

Η Τουρκία  εκτιμούμε  ότι θα επιχειρήσει να  εκμεταλλευθεί τη συγκυρία, με τη στάση της έναντι του Ισραήλ,  "πουλώντας" συμμαχία σε αυτό,  σε μια προσπάθεια πλήρους αποκατάστασης των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά και αποκόμισης ανταλλαγμάτων , με στόχο την Κυπριακή ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο ,τον East-Med, αλλά και την ανοχή του Ισραήλ στο θέμα της τουρκολιβυκής συμφωνίας και της υφαρπαγής Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.

Σκοπός απώτερος των Τούρκων είναι να απομακρύνουν το Ισραήλ από την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει με Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και επαναπροσεγγίζοντας το να το χρησιμοποιήσουν ως σκαλοπάτι  για να τα βρούν με τις ΗΠΑ και να πάρουν τα F-16 BLOCK 70 από αυτές.

Η αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας δεν συνάδει με τα συμφέροντα Ελλάδας-Κύπρου και γιαυτό οι εξελίξεις στον εν λόγω τομέα θα πρέπει να παρακολουθούνται πολύ στενά από εμάς.

Ωστόσο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ έχουν κάνει σοβαρά βήματα δημιουργώντας πάρα πολύ καλές σχέσεις μεταξύ  τους, οι οποίες αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον.

Οι μελλοντικές εξελίξεις θα καταδείξουν το πόσο στέρεες είναι στην πραγματικότητα, αφού στη  παρουσα φάση τουλάχιστον το Ισραήλ  θα μετέχει στην άσκηση  «Nέμεσις 2022»  στα θαλασσοτεμάχια της ΑΟΖ της Κύπρου.

Στην υπόψη άσκηση θα  συμμετέχουν με φρεγάτες και ελικόπτερα, οκτώ χώρες και συγκεκριμένα η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Ιταλία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ