Ελληνοτουρκικά

Αφηνίασε η Άγκυρα! Τουρκικό ΜΜΕ: Πως η ενδυναμωμένη αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ στρέφεται κατά της Τουρκίας

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα υπέγραψαν συμφωνίες για την ενίσχυση της αμυντικής τους συνεργασίας και την ενίσχυση μιας σειράς ελληνικών στρατιωτικών βάσεων. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν την εμβάθυνση και τη διεύρυνση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για να φιλοξενήσει αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke, αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ, κατηγορώντας Ελλάδα και Ουάσιγκτον για επιθετικές τακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, τέσσερις αγωγοί που μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη βρίσκονταν σε λειτουργία και ο πέμπτος, ο Nord Stream 2, επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία. Τώρα μπορούμε να πούμε ότι το Nord Stream 1 και 2 είναι νεκρά. Ο αγωγός Yamal έκλεισε και η ποσότητα φυσικού αερίου που διέρχεται από την Ουκρανία μειώθηκε σημαντικά.

Αυτό έκανε τον αγωγό TurkStream, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία και στη συνέχεια στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ακόμη πιο σημαντικό.

Η South Stream Transport BV, θυγατρική της Gazprom με έδρα την Ολλανδία, η οποία διαχειρίζεται το τμήμα Μαύρης Θάλασσας του TurkStream, ανακοίνωσε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι η Ολλανδία ανακαλούσε την άδεια εξαγωγής της λόγω ευρύτερων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η South Stream Transport έχει κάνει αίτηση για νέα άδεια αλλά δεν γνωρίζει αν θα μπορέσει να την αποκτήσει.

Τώρα ο South Stream σχεδιάζει να «αναστείλει την εκτέλεση όλων των συμβάσεων που σχετίζονται με την τεχνική υποστήριξη του αγωγού φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού, της κατασκευής, εγκατάστασης, δοκιμών, επισκευής, συντήρησης και εκπαίδευσης» λόγω των κυρώσεων. Αυτό σημαίνει ότι «αν ένας σωλήνας καταστραφεί, υπάρχει διαρροή αερίου ή μέρος του αγωγού καταστραφεί από σεισμό, κανείς δεν θα μπορεί να κάνει επισκευές».

Η είδηση ​​ήρθε αμέσως μετά τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι μπλόκαρε μια επίθεση στον TurkStream. Και η Ουάσιγκτον εστιάζει τώρα σε αυτόν τον αγωγό. «Ο Μπάιντεν θα πρέπει να απενεργοποιήσει τον Turkish Stream για να υποστηρίξει τη διατλαντική ενεργειακή ασφάλεια», δήλωσε ο Michael Rubin του American Enterprise Institute.

Τι γίνεται με τους αγωγούς

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν ανησυχεί επίσης πολύ για όλους τους αγωγούς που φέρνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη: Το TurkStream ξεκίνησε το 2020 ως μέρος των προσπαθειών της Ρωσίας να εκτρέψει τις εξαγωγικές διαδρομές μακριά από την Ουκρανία. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, τα μισά από τα οποία προορίζονται για την Τουρκία και τα άλλα μισά στα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο αγωγός Blue Stream, ο οποίος φέρνει αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία αλλά όχι στην Ευρώπη, δεν έχει ακόμη υποβληθεί στην ίδια εξέταση με τον TurkStream.

Οι κύριοι ευρωπαίοι πελάτες του φυσικού αερίου TurkStream είναι η Σερβία και η Ουγγαρία. Άλλες χώρες όπως η Αυστρία και η Σλοβακία λαμβάνουν επίσης φυσικό αέριο από την TurkStream μέσω Ουγγαρίας.

Ο Milos Zdravkovic, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης ενέργειας στη Serbian Public Enterprise Road, είπε στο Serbian Monitor ότι η επίθεση στον TurkStream θα ήταν πιο δύσκολη από τον Nord Stream επειδή «είναι υπό ρωσικό και τουρκικό έλεγχο και πολύ πιο δύσκολο να εκτελεστεί. Αυτός ο αγωγός είναι πολύ πιο βαθιά κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας».

Ωστόσο, οι χώρες που βασίζονται στον TurkStream γνωρίζουν την απειλή. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto δήλωσε στις 28 Σεπτεμβρίου ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια του TurkStream για να αποφευχθεί μια παρόμοια μοίρα με τους Nord Stream 1 και 2.

Η Βουλγαρία άνοιξε μια σύνδεση αγωγού εκτός από τον αγωγό Trans-Adriatic στην Ελλάδα, ο οποίος προμηθεύει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και μειώνει την εξάρτηση της Σόφιας από τον TurkStream. Η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ελλάδας υπέγραψε συμφωνία με την Total Energies για παραδόσεις LNG σε περίπτωση διακοπής ή διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τον TurkStream.

Ο TurkStream προέκυψε αφού οι ΗΠΑ και η ΕΕ ουσιαστικά απέκλεισαν τον αγωγό Ρωσίας-Βουλγαρίας South Stream το 2014. Το έργο θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για να προσγειωθεί στη Βουλγαρία και στη συνέχεια να περάσει από τη Σερβία και την Ουγγαρία στην Αυστρία. Αντίθετα, η Ρωσία επέστρεψε στην Τουρκία στις αρχές του 2020 και άνοιξε τον TurkStream, παρά τις αμερικανικές κυρώσεις σε εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή του αγωγού.

Στροφή των ΗΠΑ σε Ελλάδα και Κύπρο

Επιπλέον, οι ΗΠΑ βοήθησαν στην οριστικοποίηση του αγωγού EastMed, ο οποίος θα έφερνε φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Αίγυπτο μέσω Κύπρου στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Βικτώρια είπε ότι θα πάρει πολύ χρόνο και αντ' αυτού η λύση ήταν να αυξηθούν οι αποστολές LNG στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ αυξάνουν επίσης τον ελληνικό έλεγχο στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, 18 μίλια από τα τουρκικά σύνορα, στα βορειοανατολικά της χώρας, και το χρησιμοποιούν ως σημείο εισόδου για τις προμήθειες στην Ουκρανία.

Τα τελευταία τρία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα έχουν υπογράψει συμφωνίες για την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας τους και την ενίσχυση μιας σειράς ελληνικών στρατιωτικών βάσεων. Ανάμεσά τους και μια εγκατάσταση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη. Από τότε που ξεκίνησε αυτή η συνεργασία, το λιμάνι γνώρισε ασυνήθιστα υψηλή κίνηση στρατιωτικών πλοίων. Στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ πρότειναν την εμβάθυνση και τη διεύρυνση του λιμανιού για να φιλοξενήσει αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke.

Η απόφαση των ΗΠΑ να κατασκευάσουν οχυρό από την Αλεξανδρούπολη ακολούθησε την απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα τουρκικά στενά για όλα τα πολεμικά πλοία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 για το καθεστώς των Στενών δίνει στην Τουρκία αυτό το δικαίωμα. Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε κατά των ΗΠΑ και της Ελλάδας για τις αναπτύξεις και ο Ερντογάν είπε: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις πραγματικές προθέσεις εκείνων που προκάλεσαν και απελευθέρωσαν Έλληνες πολιτικούς εναντίον μας».

Τα υπεράκτια κοιτάσματα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 περιέπλεξαν περαιτέρω την εδαφική διαμάχη στην Κύπρο. Η παγκόσμια ενεργειακή κρίση που ακολούθησε τον πόλεμο της Δύσης κατά της Ρωσίας αύξησε τους κινδύνους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...