Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

''Καυτό'' τετ- α- τετ Ερντογάν- Μητσοτάκη στην Πράγα: Εκτός ελέγχου ο Τούρκος Πρόεδρος, ψύχραιμος ο Έλληνας- Όλο το παρασκήνιο

Μαινόμενος ο Ερντογάν στην Πράγα, απέδειξε για ακόμη μια φορά, πως η Ελλάδα έχει απόλυτο δίκιο! Φαίνεται ξεκάθαρα πως η προκλητική παρέμβαση Ερντογάν στη διάρκεια του δείπνου στην Πράγα, του γύρισε μπούμερανγκ. 

Ο τρόπος με τον οποίον «έστρωσε χθες το χαλί» ο Ερντογάν, όχι μόνο κατά της Ελλάδας αλλά συνολικά κατά της Ε.Ε., δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει πιο ευνοϊκό περιβάλλον για να ακουστούν για μία ακόμη φορά οι ελληνικές θέσεις έναντι της κλιμακούμενης επιθετικότητας από την Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την φυσική απόσταση που χώριζε τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Ερντογάν όσες φορές βρέθηκαν μαζί στην ίδια αίθουσα και κατέδειξε η οικογενειακή φωτογραφία με τους δύο να στέκονται στα δύο άκρα αυτής, μέχρι το επεισόδιο που σημειώθηκε στο δείπνο των ηγετών.

Έκπληκτοι έμειναν οι 43 ηγέτες και η ευρωπαϊκή ηγεσία που μετείχαν στο δείπνο της Πράγας, από την εικόνα του μαινόμενου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εξαπολύει απειλές κατά της Ελλάδας, και εν τέλει κατά της ίδιας της Ευρώπης. Η άμεση και σκληρή απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ακραία στάση του Ερντογάν στο δείπνο επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκάθαρα στρατηγική κλιμάκωσης της επιθετικότητας, με στόχο την εξυπηρέτηση των νέο-οθωμανικών επιδιώξεων του, και σε καμία περίπτωση διάθεση συνεννόησης και διαλόγου με την Ελλάδα.

«Αυτή η συμπεριφορά εκθέτει ακόμη περισσότερο τον Ταγίπ Ερντογάν στα μάτια των ευρωπαίων ηγετών» δήλωναν με νόημα πηγές της κυβέρνησης.

“Σαν έτοιμος από καιρό”

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο και άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα ότι «επιλέγει να αυξάνει την ένταση και τις προκλήσεις” και να προειδοποιεί ότι «η Τουρκία θα προστατέψει τα συμφέροντα της».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο αμέσως και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει «να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών και αντί να προκαλεί εντάσεις, να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες».

«Σαν έτοιμος από καιρό…» ήταν το σχόλιο κυβερνητικού παράγοντα για το επεισόδιο που δημιούργησε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Σωστά καταλάβατε… Θα έρθουμε νύχτα»

Όμως ο Ερντογάν δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε το “γαϊτανάκι” των προκλήσεων και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε…

«Σωστά καταλάβατε… Θα έρθουμε νύχτα» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την απειλή που εκτοξεύει εδώ και καιρό κατά της Ελλάδας.

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Ο ένας στην Δύση και ο άλλος στην Ανατολή στην «οικογενειακή φωτογραφία» στην Πράγα

«Ο Μητσοτάκης ενοχλήθηκε από την ομιλία μου. Κι επειδή ενοχλήθηκε και παρόλο που δεν αρμόζει στο πνεύμα του δείπνου, πήρε τον λόγο. Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, ίσως από τον πρόεδρο. Κι εκεί μας απάντησε» δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Όλες οι πολιτικές της Ελλάδας βασίζονται σε ψέματα. Δεν υπάρχει ειλικρίνεια, και η πολιτική της βασίζεται στο ψέμα. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε με το γνωστό του ύφος.

“Καμώματα” και απειλές

Στη συνέχεια επιχείρησε να χαμηλώσει κάπως τους τόνους όσον αφορά τη διατύπωση «θα έρθουμε νύχτα», λέγοντας πως είναι μία έκφραση που έχει γενική εφαρμογή και αφορά όσους «επιτίθενται» στην Τουρκία, άρα δεν απευθύνεται μόνο στην Ελλάδα.

Παράλληλα προσπάθησε να παρουσιάσει την Τουρκία ως μία φιλειρηνική δύναμη που τάχα δεν επιθυμεί εντάσεις με τους γείτονές της και σέβεται την κυριαρχία τους.

Τέλος, έριξε ευθύνες και στην Ευρώπη, την οποία κάλεσε να μην στηρίζει «παράνομες» δραστηριότητες, ενώ μέσα σε όλα αυτά δεν υποχώρησε από την απειλή να εμποδίσει την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Ενημέρωση για όλη τη “βεντάλια” των προκλήσεων

Η Αθήνα ήταν προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο. Είχε βάλει επί τάπητος κάθε πιθανό σενάριο πρόκλησης από την πλευρά του Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός θα τοποθετηθεί σήμερα (07.10.2022) συνολικά για τον Ερντογάν και την Τουρκία. Καταρχήν με δηλώσεις του στον Τύπο, κατά την άφιξη του το πρωί στην Άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.. Και στη συνέχεια από το βήμα της Συνόδου, όπου θα ενημερώσει αναλυτικά τους ευρωπαίους εταίρους για όλη τη βεντάλια των απειλών και των προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με σημείο αιχμής τη νέα, παράνομη Τούρκο-λιβυκή συμφωνία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει έμφαση στους κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, που δημιουργεί η τουρκική συμπεριφορά εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας για όλη τη Γηραιά ‘Ήπειρο.

Στο τραπέζι και η εργαλειοποίηση των μεταναστών

Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός και στην εργαλειοποίηση των μεταναστών από τον Ερντογάν, η οποία μόλις τα τελευταία δύο 24ωρα, είχε σαν αποτέλεσμα δύο ναυάγια και άδικα χαμένες ζωές.

«Τα τραγικά αυτά γεγονότα αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές» αναμένεται να τονίσει ο Κ. Μητσοτάκης και να καλέσει την Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για την αποτροπή των παράτυπων αναχωρήσεων αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση να δράσει άμεσα.

«Βαρύ» το κλίμα για τον Ερντογάν στην Πράγα

Μετά το επεισόδιο που δημιούργησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο που παρατέθηκε προν τιμήν των 44 ηγετών που συμμετείχαν στην πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο πρωθυπουργός προφανέστατα δεν χρειάζεται σήμερα να επιστρατεύσει την πειθώ απέναντι στους εταίρους μας…

Άλλωστε η τούρκο-λιβυκή συμφωνία, που αποδοκιμάστηκε από την πρώτη στιγμή από την Ευρώπη, ακόμη και από τη Γερμανία που για χρόνια “χάιδευε” την Τουρκία, είχε δημιουργήσει ένα “βαρύ” κλίμα για τον Ερντογάν στην Τσεχική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τους Times οι ηγέτες απέφευγαν να καθίσουν δίπλα του στο δείπνο. «Είναι ένας άξεστος αυταρχικός ηγέτης που απειλεί την ασφάλεια της Ελλάδας και της Κύπρου και που δυσκολεύει τη ζωή της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Ποιος θέλει να κάθεται δίπλα του στο δείπνο; Κανείς» έγραψε χαρακτηριστικά.

«Χαστούκι» και από τον Μακρόν

Ο Ερντογάν βρέθηκε στη δύσκολη θέση να έρθει αντιμέτωπος με αυτό το άσχημο γι’ αυτόν κλίμα, ενώ δέχτηκε αυστηρές συστάσεις και από τον Γάλλο πρόεδρο να εγκαταλείψει τα “νταηλίκια”…

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Εμανουέλ Μακρόν του ζήτησε να βαδίσει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και να μην δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή, ενώ τον προέτρεψε σε διάλογο με την Ελλάδα.

Παράλληλα του επεσήμανε με έμφαση ότι η στάση του απέναντι στη Ρωσία δεν συνάδει με έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και εταίρου της Δύσης και τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των κυρώσεων έναντι της Μόσχας.

Δεύτερος γύρος

Σήμερα θα έχουμε και δεύτερο γύρο, έστω και άνευ της παρουσίας του Τούρκου προέδρου. Και αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικής ρητορικής, αλλά και για την αναβάθμιση των προκλήσεων ως προς το παράνομο Τουρκολιβυκό Μνημόνιο. Βεβαίως, ίσως ο κ. Μητσοτάκης να μην χρειαστεί να εξηγήσει και πολλά, καθώς ο κ. Ερντογάν με τη συμπεριφορά του στο δείπνο και την αντιστροφή της πραγματικότητας, έδειξε με ανάγλυφο τρόπο ενώπιον των Ευρωπαίων ηγετών για τι πράγμα μιλά η Ελλάδα εδώ και και καιρό.

Και ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, άλλωστε, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Ελιζέ, είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι ανησυχεί για τις εξελίξεις και την αυξανόμενη ένταση στη ΝΑ Μεσόγειο και τόνισε ότι τα δύο μέρη (Ελλάδα και Τουρκία) θα πρέπει να επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε από τον Ερντογάν να καθίσει μαζί με τον κ. Μητσοτάκη στο τραπέζι της Συνόδου. Τον κάλεσε, επίσης, κατά πληροφορίες, να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αμετανόητος και…κωλοτούμπα

Ο κ. Ερντογάν, πάντως, μπορεί να εκνευρίστηκε με την απάντηση του κ. Μητσοτάκη, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι εγκατέλειψε την προκλητική ρητορική του, έστω και αν υποχρεώθηκε σε μια αναδίπλωση. Και αυτό γιατί, όταν ρωτήθηκε αν απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα όταν λέει ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα», αυτός απάντησε «Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όποια χώρα μας απειλεί, η απάντηση μας είναι: «Ξαφνικά, μπορούμε να έρθουμε τη νύχτα». Θα πρέπει να το ξέρουν αυτό. Αφού εσείς έτσι το καταλάβατε, άρα κι εκείνοι το κατάλαβαν». Με άλλα λόγια, ο κ. Ερντογάν επιχείρησε να εμφανίσει την Τουρκία ως…αμυνόμενη και την Ελλάδα ως επιτιθέμενη που απειλεί την εδαφική κυριαρχία της γείτονος.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ερντογάν δεν άλλαξε τροπάριο. «Ξέρετε, η πολιτική τους βασίζεται πάνω στο ψέμα, δεν υπάρχει εντιμότητα. Όταν λέμε να συναντηθούμε όλες οι παράκτιες χώρες, δεν έρχονται. Βάζουν πολλές χώρες ως ενδιάμεσους», είπε στους δημοσιογράφους μετά το δείπνο, αφήνοντας νέα αιχμή για τη στάση των ΗΠΑ που τόσο έχει ενοχλήσει την Άγκυρα, αλλά και για τις παρεμβάσεις ευρωπαϊκών κρατών για επιστροφή στο τραπέζι του διαλόγου. «Δεν έχουμε επί του παρόντος τίποτα να πούμε με την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος, πάντως, εμφανίστηκε…μεγαλόψυχος, αφήνοντας παράθυρο ανοιχτό για μια επαφή. «Το αφήνουμε στο χρόνο και με τον καιρό ελπίζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε», είπε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Επέλαση χωρίς τέλος των Ρώσων που κατέλαβαν το Αρτιομόβσκ και εισήλθαν σε Μποχντανίβκα-Στην όχθη του Δνείπερου έχουμε το δράμα εκατοντάδων Ουκρανών (Βίντεο)

Αμερικανός ειδικός: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο-Όλα δείχνουν ήττα κατά κράτος του Κιέβου...