Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Της “Κορέας” γίνεται με το τουρκικό ALTAY-Η Ελλάδα μπορεί να προλάβει την Τουρκία με νέο άρμα μάχης μέσω PESCO;

Η Άγκυρα είναι σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση με το θέμα των κινητήρων των αρμάτων μάχης ALTAY και για τρίτη φορά ανακοινώνει υπογραφή με την Νότια Κορέα.

Όλα αυτά, χωρίς βέβαια να ρωτήσει η τουρκική πλευρά τους Αμερικάνους που τους έχουν κλείσει όλες τις πόρτες, αλλιώς η Κορέα θα είχε προμηθεύσει κινητήρες τους Τούρκους εδώ και Τρία χρόνια.

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι αλήθεια ότι δεν βρίσκει πουθενά κινητήρες για τα νέα άρματα της, ενώ η Άγκυρα παραγνωρίζει ότι εισέρχεται σε οικονομικό πόλεμο με την δύση, αφού ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία θα πρέπει να πουλήσουν και αυτές τα δικά τους άρματα μάχης.

Η δύση δεν θα επιτρέψει στους Τούρκους να προμηθεύσουν με όπλα την Μέση Ανατολή και την Ασία, αφού θορυβήθηκαν για παράδειγμα, μετά τις πωλήσεις BAYRAKTAR σε Πολωνία, Ρουμανία, Ουκρανία και άλλες χώρες.

Όλο υπογράφουν Τούρκοι και Νοτιοκορεάτες για το νέο τουρκικό άρμα μάχης και τίποτα δεν γίνεται.

Σήμερα ανακοινώθηκε για τρίτη φορά από τα τουρκικά ΜΜΕ, ότι θα υπογραφεί συμφωνία μαζικής παραγωγής κινητήρων με την Κορέα για το άρμα μάχης ALTAY.

“Στο πλαίσιο του σχεδίου ALTAY Main Battle Tank, σχεδιάζεται η υπογραφή της σύμβασης για την παραγωγή κινητήρων από την Κορέα.

Η μαζική παραγωγή αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, αφού γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές στον κινητήρα, το κιβώτιο ταχυτήτων και το σύστημα ψύξης που απαρτίζουν το πακέτο ισχύος, μετά τις συνεχιζόμενες δοκιμές του ALTAY με το νοτιοκορεατικό πακέτο ισχύος'", αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

Ο Πρόεδρος της Αμυντικής Βιομηχανίας İsmail Demir έκανε μια δήλωση σχετικά με το άρμα μάχης ALTAY στην Έκθεση Αεροπορίας και Άμυνας (AAD 2022) που πραγματοποιήθηκε στην Πρετόρια, πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής.

«Μετά την παράδοση του power pack που προμηθεύτηκε από την Κορέα, τοποθετήθηκε στο άρμα μάχης Altay, το οποίο  βρίσκεται υπό ανάπτυξη από την BMC, ξεκίνησαν οι δοκιμές απόδοσης του συστήματος.  Μόλις υπογραφεί η συμφωνία προμήθειας, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τη μαζική παραγωγή των αρμάτων μάχης Altay από τον επόμενο χρόνο», δήλωσε ο ίδιος.

Τέλμα και απελπισία για την Άγκυρα που βλέπει το πρόγραμμα να καταρρέει

Τίποτα δεν θα γίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, διότι οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει εμπάργκο στην Τουρκία και η Κορέα δεν θα φτιάξει κινητήρες  για τους Τούρκους.

Οι συζητήσεις με την Νότια Κορέα έχουν ξεκινήσει εδώ και Τρία χρόνια και έχουν παραμείνει στάσιμες, χωρίς καμία υπογραφή ή εξέλιξη, αφού η Ουάσιγκτον παρακολουθεί.

Επίσης Τούρκοι βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την τουρκική κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην παραγωγή των αρμάτων μάχης Altay (MBT) κατά τη διάρκεια συζητήσεων  για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Απάντηση της Ελλάδος στο τουρκικό Altay-Μέσω PESCO η χώρα μας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό άρμα μάχης

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, η Ελλάδα συμμετέχει σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα κατασκευής άρματος μάχης νέας γενιάς, εξελιγμένο σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ως απάντηση ουσιαστικά στο τουρκικό πρόγραμμα άρματος μάχης Altay.

“Η PESCO είναι σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της κοινής μας αμυντικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα έχει πετύχει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο PESCO, έξι δικά της προγράμματα που αφορούν στη θαλάσσια επιτήρηση και κυβερνοάμυνα, εκπαίδευση στον τομέα πληροφοριών και πτητικής κατάρτισης, καθώς και στην ανάπτυξη τη μελλοντική του ευρωπαϊκού άρματος μάχης.

Ταυτόχρονα συμμετέχει ως μέλος σε άλλα δώδεκα προγράμματα άλλων Κρατών-Μελών και σε άλλα δεκαπέντε με καθεστώς παρατηρητή. Άρα είναι ενεργή και πραγματικά πρωτεύουσα θα έλεγα ως προς τη συμβολή της η συμμετοχή της χώρας στα προγράμματα PESCO.”, είχε δηλώσει ο Υπουργός άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το άρμα μάχης που ετοιμάζει η μόνιμη επιτροπή άμυνας της ΕΕ, θα είναι τεχνολογικά αρτιότερο και σύγχρονο όχι μόνο από το τουρκικό άρμα μάχης Altay, αλλά από κάθε χερσαία πλατφόρμα μάχης που κυκλοφορεί αυτήν την στιγμή, εκτός από το ρωσικό ARMATA, του οποίου τις δυνατότητες δεν γνωρίζουμε ακόμη.

Μιλάμε για άρμα μάχης της ΕΕ, με ελληνική συμμετοχή και αυτό έχει τεράστια σημασία για την ασθμαίνουσα ελληνική αμυντική βιομηχανία, αλλά και για την τεχνογνωσία που θα αποκτήσουμε, σε συνδυασμό με το εργοστάσιο Leopard στην Ελλάδα.

Θα πρόκειται για ένα άρμα μάχης με σύστημα αυτοπροστασίας, πυροβόλο 125 χιλιοστών, με αρθρωτή θωράκιση, σύστημα ΑΒΧΠ πολέμου, με σύστημα ελέγχου πυρός που θα του προσδίδει άλλες δυνατότητες, σε συνδυασμό με τον κινητήρα και την ταχύτητα που θα αναπτύσσει, ενώ είναι εφικτό να εφοδιαστεί και νέα οπλικά συστήματα.

Η αναβάθμιση των βαρέων χερσαίων πλατφορμών είναι μια σημαντική διάσταση αυτής της προσπάθειας της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς άρματος μάχης ( Battle Tank (MBT), με μια προσπάθεια που μπορεί επίσης να προσφέρει αυξημένη δυναμική για την προώθηση της αμυντικής ολοκλήρωσης σε ολόκληρη την ΕΕ.

Μόνο ενταγμένη σε κονσόρτσιουμ εταιρειών της Ευρώπης, θα μπορέσει η χώρα μας να επιβιώσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις των στελεχών της, και σιγά σιγά να ξεκινήσουμε να παράγουμε για παράδειγμα μη επανδρωμένα μικρά άρματα μάχης, με συστήματα από το εξωτερικό.

Έχουμε εταιρίες, προσωπικό που εξειδικεύεται, μυαλά και φαντασία, ενώ απαιτούνται μικρά σχετικά κονδύλια, και τότε θα δούμε θαύματα από ελληνικά χέρια, αρκεί να πιστέψουμε, αφήνοντας τις στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις που κινούν τον μύλο της εσωτερικής αντιπαράθεσης στην χώρα μας εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον.      

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ