Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το νέο τουρκικό μη επανδρωμένο σκάφος MARLIN θα συνοδεύει Φρεγάτες για πόλεμο επιφανείας στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι, με την μεγάλη πιθανότητα να εξοπλιστεί το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό με 4η Φρεγάτα Belhara, κάνουν τα δικά τους σχέδια με την ανάπτυξη στόλου μη επανδρωμένων σκαφών που θα συνοδεύουν τις τουρκικές μονάδες επιφανείας.

Πληροφορίες του τουρκικού τύπου αναφέρουν ότι το τουρκικό USV MARLIN θα είναι μια θαλάσσια πλατφόρμα που θα  χρησιμοποιεί κατευθυνόμενα βλήματα μεσαίου βεληνεκούς που ονομάζονται Raven για πόλεμο επιφανείας την επόμενη περίοδο, ενώ θα εκτελεί παράλληλα αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου μαζί με την δυνατότητα ανίχνευσης και εντοπισμού στόχων επιφανείας, ενώ θα μπορεί να εκτοξεύει και τορπίλες.

Ο Mustafa Lutfi Civelek, Διευθυντής Στρατηγικών και Μη Επανδρωμένων Συστημάτων της Sefine Shipyard, έκανε δηλώσεις αναφέροντας ότι το MARLIN απέκτησε εμπειρία ναυσιπλοΐας στον ωκεανό για πρώτη φορά με την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στην Πορτογαλία, « σε σοβαρές θαλάσσιες συνθήκες, και για πρώτη φορά ως μέρος άσκησης του ΝΑΤΟ, δοκιμάστηκαν όλα τα συστήματα του. Είμαστε πλέον σε υπηρεσία», δήλωσε ο ίδιος.

Δηλώνοντας ότι η MARLIN ξεχωρίζει ως η μόνη πλατφόρμα που μπορεί να εκτελέσει πολλαπλούς τύπους αποστολών από πόλεμο επιφανείας και ανθυποβρυχιακό πόλεμο έως αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου, ο Civelek είπε:

"Κατά την εκτέλεση αυτών των αποστολών, βιώσαμε τις δυσκολίες να βρισκόμαστε σε σοβαρές συνθήκες θάλασσας και προχωράμε με μια πολύ σημαντική επιτυχία.

Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε στη θάλασσα ενώ δεν μπορούν να πάνε στη θάλασσα με τα μη επανδρωμένα τους οχήματα”.

Το τουρκικό USV MARLIN τράβηξε τα φώτα στην άσκηση του ΝΑΤΟ στην Πορτογαλία

“Κατόπιν αυτού, ανώτατος αξιωματούχος μιας σημαντικής χώρας του ΝΑΤΟ ήρθε κοντά μας και δήλωσε ότι ήθελε να έχει επίσημες σχέσεις και να συνεργαστεί το επόμενο διάστημα αφού έλαβε γενικές πληροφορίες για το MARLIN», ανέφερε ο Mustafa Lutfi Civelek.

Το τουρκικό USV θα έχει διαλειτουργικότητα με αρχηγεία, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη αυξάνοντας τις δυνατότητες του.

Ο Civelek δήλωσε ότι “το MARLIN έχει την δυνατότητα διαλειτουργικότητας με ανώτερα αρχηγεία, συστήματα διοίκησης και ελέγχου, μονάδες επιφανείας, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, και υποβρύχια”.

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλη πλατφόρμα στην τάξη των μη επανδρωμένων οχημάτων που να μπορεί να συνεργαστεί  με ιπτάμενα, πλωτά, υποβρύχια συστήματα έως τώρα.

Το μη επανδρωμένο σκάφος MARLIN είναι σε θέση να εκτελεί καθήκοντα όπως η αναγνώριση, η επιτήρηση, η συλλογή πληροφοριών και η μετάδοσή τους στο αρχηγείο, μαζί με τα υπόλοιπα.

"Υλοποιώντας αυτές τις αποστολές, εκτός από τις βασικές και αυτόνομες δυνατότητες πλοήγησης, προετοιμαζόμαστε και για αυτόνομες αποστολές”, τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Πρόκειται για ένα σύστημα που θα αναβαθμίσει αρκετά το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, όχι τόσο με την τεχνολογία του ως USV, αλλά με τους μεγάλους αριθμούς του, και για αυτό οφείλουμε να βρούμε νέα συστήματα αντιμετώπισης του στην θάλασσα.

Ο τομέας των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και στις Τρεις διαστάσεις αποτελεί την νέα εξέλιξη, η οποία θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στις μελλοντικές πολεμικές επιχειρήσεις και δεν γίνεται να αγνοηθεί από κανέναν.   

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ