Ελληνοτουρκικά

Περίεργο αζέρικο δημοσίευμα: Εάν οι δεξιές δυνάμεις αλλάξουν σε Τουρκία- Ελλάδα τότε θα μειωθεί η ένταση”

Οι Αζέροι μέσω του τύπου τους αναφέρθηκαν στην πιθανότητα μιας ελληνοτουρκικής στρατιωτικής διένεξης, υπό το πρίσμα του αγωγού TAP, και των σχεδίων τους για την ΕΕ.

Αδύνατη μια ελληνοτουρκική πολεμική διένεξη

Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στο εάν ήταν δυνατή μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Παρά την αυξανόμενη κλιμάκωση στο Αιγαίο, Αζέροι ειδικοί  τονίζουν ότι είναι πολύ πιθανό να αποκλείσουν το ενδεχόμενο στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας:

"Η σημερινή ένταση συνδέεται περισσότερο με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και στις δύο χώρες.

Τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα, η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται κατακόρυφα. Και στις δύο χώρες, συντηρητικές δυνάμεις βρίσκονται στην εξουσία, και ένα ακόμη σημαντικό σημείο είναι οι εκλογές που θα διεξαχθούν και στις δύο χώρες το καλοκαίρι του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο, φουντώνει μια αντιπαράθεση για το δικαίωμα ανάπτυξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εμπλοκή άλλων διεθνών παραγόντων σε αυτόν τον τομέα, όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Γαλλία, επιδεινώνουν  περαιτέρω την κατάσταση και περιπλέκουν τις δυνατότητες επίλυσής της.

Αναλύοντας την πολιτική κατάσταση σε Ελλάδα και Τουρκία, οι ειδικοί σημειώνουν επίσης την ομοιότητα της κατάστασης.

Κατά τη γνώμη τους, τα πιο δύσκολα είναι μπροστά για τον Ερντογάν.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το δολάριο έχει αυξηθεί ανατιμηθεί έναντι της τουρκικής λίρας κατά 400%, επίσημα ο ετήσιος πληθωρισμός είναι πάνω από 80%, και σύμφωνα με ανεξάρτητες πηγές, ο πραγματικός είναι περίπου 150%.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ μειώνεται επικίνδυνα, ενώ η  κατάσταση και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου ( την Ελλάδα) είναι σχεδόν παρόμοια.

Η λαϊκή υποστήριξη προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη είναι πλέον κάτω από το 35%, σύμφωνα με την MRB, ελληνική εταιρεία δημοσκοπήσεων.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι τόσο στην Αθήνα όσο και στην Άγκυρα, οι δεξιές συντηρητικές δυνάμεις που είναι στην εξουσία “χρειάζονται” την ένταση και την διατήρηση της κατάστασης στα πρόθυρα στρατιωτικής  σύγκρουσης, διότι αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή  ήττας στις επερχόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με ειδικούς εάν στις δύο χώρες, πέσουν από την εξουσία οι δεξιές δυνάμεις το καλοκαίρι του 2023, τότε η ένταση στο Αιγαίο θα μειωθεί αισθητά.

Αλλά το αν αυτό θα βοηθήσει στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, είναι κάτι που κανείς δεν τολμά να προβλέψει", αναφέρει το ίδιο.

Οι Αζέροι, για τους δικούς τους λόγους “τσουβαλιάζουν” μαζί την ελληνική με την τουρκική κυβέρνηση κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Η Ελλάδα είναι μια δημοκρατική χώρα μέλος της ΕΕ, και η Τουρκία είναι μια χώρα που δεν σέβεται κανέναν θεσμό και οργανισμό, αν δεν είναι προς το συμφέρον της.

Η Τουρκία καταπατά όλους τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα, “εργαλιοποιεί” τους μετανάστες, έχει εισβάλει σε άλλα κράτη και στην Κύπρο από το 1974, ενώ απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο.

Κάτι ανάλογο έχουν πράξει και οι Αζέροι, με το κράτος τους που διοικείται από έναν δικτάτορα ( Αλίεφ) που δολοφόνησε και βασάνισε χιλιάδες Αρμενίους στο Ναγκόρνο, ενώ πάντα στέκεται δίπλα στον “ Τούρκο αδερφό” Ερντογάν και την Τουρκία.  

Νομίζουμε ότι οι σχέσεις της ΕΕ με κράτη σαν το Αζερμπαϊτζάν, θα πρέπει να αποτελέσουν ειδικό κεφάλαιο, ειδικά τώρα που υπάρχει η ενεργειακή κρίση, διότι πολύ απλά δεν τηρούν τις προδιαγραφές για να ενταχθούν στα σύγχρονα κράτη.

Δεν πρέπει η ΕΕ να εξαρτιέται οικονομικά από κράτη-παρίες που χρησιμοποιούν την ενέργεια για παράδειγμα ως όπλο κατά των υπολοίπων.   

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ