Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Γιατί είναι ευκαιρία για την Ελλάδα η ανάπτυξη οπλισμένου mini UAV από τη Γαλλία και η προμήθεια drone καμικάζι

"Η Γαλλία δοκιμάζει  το εγχώριο AVATAR, ένα μίνι drone οπλισμένο με HK416", είναι ο τίτλος άρθρου Βουλγαρικού έγκριτου ΜΜΕ σε θέματα άμυνας, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών (Direction générale de l’armement ή DGA), ξεκίνησε τις δοκιμές του μίνι drone AVATAR. Μια φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Twitter μέσω του επίσημου λογαριασμού DGA δείχνει το drone οπλισμένο με το τυφέκιο HK416.

Το AVATAR είναι ένα έργο με επικεφαλής την DGA Land Techniques και αναπτύσσεται για τις ανάγκες του Υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας. Στο μέλλον, αυτό το drone θα είναι χρήσιμο στους Γάλλους καταδρομείς σε μάχες σε αστικές συνθήκες ή ειδικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν ακόμη επίσημες πληροφορίες σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι δοκιμές, αλλά από τις δηλώσεις κάποιων Γάλλων αξιωματικών φαίνεται ξεκάθαρα ότι βρίσκονται σε αρχική φάση. Μέχρι στιγμής, οι Γάλλοι έχουν προσαρτήσει με επιτυχία το επιθετικό τουφέκι στο drone. Επιθυμία του Γαλλικού Υπουργείου Άμυνας είναι στο μέλλον το AVATAR να χτυπά στόχους σε απόσταση 100-150 μέτρων.

Σύμφωνα με επικεφαλής της DGA, οι δοκιμές πραγματικών πυρομαχικών θα ξεκινήσουν στα τέλη του τρέχοντος έτους και στις αρχές του επόμενου έτους.

Αυτή δεν είναι η πρώτη απόπειρα των Γάλλων να αναπτυχθούν στον τομέα των οπλισμένων drones με στρατιωτικό εξοπλισμό. Πριν από χρόνια, για παράδειγμα, το κινέζικο drone Matrix 600 με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της DJI δοκιμάστηκε σε παρόμοια διαμόρφωση. Ωστόσο, οι Γάλλοι ειδικοί δεν κατάφεραν να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η DGA αναφέρει ότι παρά τις δοκιμές, το AVATAR εξακολουθεί να έχει δυσκολίες με τη σταθερότητα του τυφεκίου στο drone. Υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί, είναι η ανάκρουση του τουφεκιού κατά τη βολή.

Ωστόσο, το AVATAR έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει περισσότερα από 6 κιλά επιπλέον φορτίου, που είναι το όριο στο πολιτικό κινεζικό DJI Matrix 600. Αυτό θα δώσει πρόσθετες επιχειρησιακές δυνατότητες στους Γάλλους. Η Γαλλία αναζητά διαφορετικούς τρόπους για να αυξήσει τη μαχητική ικανότητα του στρατού της.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε απαντήσεις σε ορισμένα ερωτήματα, καθώς και αποκάλυψε τις ανυποψίαστες πιθανές χρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Για παράδειγμα, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει την ανάπτυξη ή την αγορά drones καμικάζι,περιφερόμενα πυρομαχικά όπως το Switchblade.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες η Γαλλία δεν είχε καν μίνι drones. Ωστόσο, η εμφάνιση του AVATAR είναι ένα βήμα μπροστά. Σίγουρα η DGA εργάζεται σε έργα για τα οποία δεν έχουμε ακούσει ακόμη."

Η επανάσταση στη στρατιωτική τεχνολογία με επίκεντρο τα Drones

Την τελευταία οχταετία τουλάχιστον γινόμαστε μάρτυρες μιας «ιδιότυπης» επανάστασης της στρατιωτικής τεχνολογίας (revolution in military affairs), με επίκεντρο τα drones. Τα κράτη πλέον προσπαθούν αγοράζοντας ή κατασκευάζοντας κατάλληλα οπλικά συστήματα, να ελαχιστοποιήσουν τις φίλιες ανθρώπινες απώλειες στο πεδίο της μάχης.

Έτσι αρχικά αναπτύχθηκαν οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, υψηλής ακρίβειας και φονικότητας, υιοθετώντας την τάση να πλήττουν τον εχθρό από απόσταση (stand-off). Με αυτόν τον τρόπο το φίλιο προσωπικό παραμένει εκτός στενής εμπλοκής με τον εχθρό, γεγονός το οποίο ανέκαθεν αποτελούσε πολλαπλασιαστή ανθρώπινων απωλειών.

Στη συνέχεια η παραπάνω θεώρηση περί διεξαγωγής του πολέμου, πέρασε σε ένα άλλο στάδιο, περισσότερο ασφαλές για το φίλιο προσωπικό. Έτσι υιοθετήθηκε ως σκεπτικό, η διεξαγωγή του πολέμου «με μηχανικούς εκπροσώπους».

Αυτοί είναι τα ρομπότ και τα UAV-UCV. Ο άνθρωπος έτσι «έφυγε» από το πεδίο της μάχης και βρέθηκε σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από αυτό, σε ασφαλή για αυτόν θέση.

Ο σύγχρονος πόλεμος πλέον έχει περάσει σε «τεχνολογική διάσταση», υιοθετώντας νέα δόγματα, στα οποία όμως κοινός παρονομαστής είναι η επιβιωσιμότητα του φίλιου προσωπικού.

Ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν τις παραπάνω αντιλήψεις περί πολέμου.

Η Τουρκία η οποία αποτελεί και την μεγαλύτερη απειλή για τον Ελληνισμό έχει προχωρήσει σημαντικά στον τομέα των UAV, εφαρμόζοντας το δικό της δόγμα διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων με επιτυχία, σε Β. Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η θέση της Ελλάδας

Η Ελλάδα έχει «μείνει πίσω» στον συγκεκριμένο τομέα σε σχέση με την Τουρκία. Ωστόσο το γεγονός ότι είναι σύμμαχος με τις ΗΠΑ-Ισραήλ-Γαλλίας και ανήκει στην ΕΕ (Pesco), τις δίνουν την δυνατότητα αν κινηθεί γρήγορα, να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με την Τουρκία.

Το οικείο σε όλους τους Έλληνες, Ελλάς-Γαλλία-Συμμαχία, μένει να επαληθευθεί και στον τομέα των drones, αφού το νέο Γαλλικό drone AVATAR μετά την ανάπτυξη-εξαγωγή του θα πρέπει να βρίσκεται στο ενδιαφέρον μας.

Ειδικότερης προσοχής  για τη χώρα μας, χρήζει το γεγονός ότι το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει την ανάπτυξη ή την αγορά drones καμικάζι και περιφερόμενων πυρομαχικών, όπως το Switchblade.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Η Ελλάδα με το πλήθος των νήσων, ενδιάμεσων νήσων, μικρονήσων και βραχονησίδων που διαθέτει στο Αιγαίο έχει ανάγκη να διαθέτει στο οπλοστάσιό της πληθώρα οπλικών συστημάτων, μεγάλης ακρίβειας και φονικότητας προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα.

Τα UAV καμικάζι εκτός των παραπάνω χαρακτηριστικών, διαθέτουν ως επιπλέον πλεονεκτήματα το χαμηλό κόστος κατασκευής αλλά και τη δυνατότητα να ενταχθεί στα πλαίσια της παλλαϊκής άμυνας ως χειριστές τους ,μαχητές κατόπιν σύντομης εκπαίδευσης και ο άμαχος πληθυσμός μας στο Αιγαίο.

Δηλαδή UAV καμικάζι θα μπορεί μετά από εκπαίδευση να χειριστεί πλέον του ενεργού στρατού και των ΤΕΑ ακόμη και άνδρες και γυναίκες πολίτες.

Αλήθεια για παράδειγμα σε ποια άλλη περίπτωση ένας άνδρας ή γυναίκα 65 ή 15 ετών που ζει σε ένα νησί μας στο Αιγαίο, εκτός από αυτήν του χειριστού UAV καμικάζι, θα δύναται να σκοτώσει ή τραυματίσει μία ομάδα επίλεκτων τούρκων πεζοναυτών ή καταδρομέων, και μάλιστα με ένα και μόνο κτύπημα; 

Επίσης κρίνεται επιτακτικό η Ελλάδα να εντάξει στο οπλοστάσιό της θαλάσσια USV. Ας οραματιστούμε την εικόνα όπου κατά ταχύπλοων σκαφών γεμάτα με τούρκους πεζοναύτες τα οποία θα κινούνται προς τις ακτές ενός νησιού μας, εκτοξευθούν μαζικά UAV και USVs. Τα αποτελέσματα θα είναι ολέθρια τόσο σε απώλειες όσο και στο ηθικό των επιτιθέμενων τούρκων.
 
Θα πρέπει επίσης να αντιληφθούμε, ότι τα παραπάνω UAV – USVs μας δίνουν τη δυνατότητα προσβολής αναλόγως του βεληνεκούς τους, να προσβάλουμε στόχους στρατιωτικούς και μη, τόσο στα μικρασιατικά παράλια όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Κλείνοντας, επισημαίνουμε την αναγκαιότητα άμεσης απόκτησης UAV, USV drones από τη χώρα μας, προκειμένου να κλείσουμε την «ψαλίδα» σε σχέση με την Τουρκία που υπάρχει στον εν λόγω τομέα, ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να καθορίσει την έκβαση μιας πολεμικής αναμέτρησης σε πολύ μεγάλο βαθμό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...