Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το «έκαψαν» στην Άγκυρα και βλέπουν πόλεμο φθοράς εκ μέρους της Αθήνας σε βάρος τους

Αν μιλούσαμε για γεωλογικά ζητήματα θα λέγαμε για γεωδιαμόρφωση. Κάτι αντίστοιχο πραγματοποιείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία όπου όλες οι δεξαμενές σκέψεις προσπαθούν να φτιάξουν ένα πλαίσιο στο οποίο η Ελλάδα παρουσιάζεται ως ο επιτιθέμενος και η γειτονική χώρα ως η αμυνόμενη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση είναι και η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της SETA, του μεγαλύτερου think tank της Τουρκίας και την οποία υπογράφει ο Μουχιτίν Αταμάν.

Γράφει χαρακτηριστικά:

«Οι αντιτουρκικές πολιτικές και οι αφηγήσεις των Ελλήνων πολιτικών αυξάνονται συνεχώς κατά τη διάρκεια της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης. Προσπαθούν να εκλογικεύσουν την αντίληψή τους. Οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί θεωρούν την Τουρκία ως τον λόγο ύπαρξης της ρεβιζιονιστικής, επεκτατικής και τιτλοποιημένης εξωτερικής πολιτικής του κράτους τους. Ως εκ τούτου, προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν την Τουρκία για τις μονομερείς και προκλητικές πολιτικές της Ελλάδας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τα αντιτουρκικά αισθήματα έχουν τυφλώσει τους Έλληνες πολιτικούς. Στο τέλος, οι Έλληνες πολιτικοί άρχισαν να παραδίδουν τη χώρα τους στις παγκόσμιες δυνάμεις. Έχουν μετατρέψει τη χώρα τους σε αμερικανική στρατιωτική βάση και λιμάνι κινεζικού θαλάσσιου εμπορίου. Η Ελλάδα έχει γίνει ένα οπλοστάσιο της Γαλλίας και μια οικονομικά εξαρτημένη χώρα από τη Γερμανία. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει βαθιές σχέσεις με τη Ρωσία, με την οποία μοιράζεται πολλές πολιτιστικές και θρησκευτικές συγγένειες. Κατά ειρωνικό τρόπο, όλες αυτές οι συγκρουόμενες παγκόσμιες δυνάμεις κατά κάποιο τρόπο επωφελούνται από την Ελλάδα.

Πρόσφατα, ο ελληνικός ανταγωνισμός κατά της Τουρκίας έχει φτάσει σε επίπεδο παράνοιας. Έλληνες πολιτικοί και γραφειοκράτες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να προκαλέσουν την Τουρκία για να αυξήσουν την ένταση με την Ελλάδα στην περιοχή. Η Ελλάδα σκοτώνει τους μετανάστες που δραπετεύουν από την Τουρκία και θέλουν να πάνε σε ευρωπαϊκές χώρες. Συνεχίζει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά του Αιγαίου, παραβιάζοντας τις αρχές των διεθνών συνθηκών. Η Ελλάδα κάνει μονομερή βήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Παραβιάζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μουσουλμάνων Τούρκων στη Δυτική Θράκη. Δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ). Πρόσφατα, ελληνικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος κλείδωσαν τουρκικά μαχητικά (ΝΑΤΟ) που εκτελούσαν αποστολή εξερεύνησης στον διεθνή εναέριο χώρο. Μέχρι στιγμής, καμία δυτική χώρα δεν έχει επικρίνει την Ελλάδα για αυτές τις παραβιάσεις και προκλήσεις.

Η ένταση και οι συγκρουσιακές σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ήταν ένας καυγάς ανάμεσα σε ένα κακομαθημένο παιδί και έναν ώριμο άνδρα αφού η τουρκική πλευρά προσπαθεί να απαντήσει με μια πολιτική κατευνασμού. Ωστόσο, όσο η τουρκική πλευρά έδειχνε ωριμότητα, τόσο πιο επιθετική γινόταν η ελληνική πλευρά. Στο τέλος, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η τρέχουσα ελληνική πολιτική δεν είναι βιώσιμη λέγοντας ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα» και επεσήμανε έτσι ότι η Τουρκία μπορεί να αλλάξει την ώριμη στάση της στο μέλλον.

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες πολιτικοί παρερμηνεύουν τις τρέχουσες πολιτικές διασπάσεις εντός της Τουρκίας. Μάλλον κάποιοι από αυτούς πιστεύουν ότι μπορεί να εκμεταλλευτούν τις αντι-Ερντογάν και αντικυβερνητικές πολιτικές τάσεις και ηγέτες για δικό τους όφελος. Ωστόσο, αυτό δεν θα συμβεί. Η παρουσία ορισμένων αντικυβερνητικών και φιλοελληνικών πολιτικών, όπως ο δήμαρχος της Σμύρνης, Tunç Soyer, δεν σημαίνει ότι ο γενικός τουρκικός πολιτικός λόγος ή η τουρκική κοινή γνώμη θα επιτρέψουν οποιαδήποτε φιλοελληνική τάση ή εξέλιξη εντός της Τουρκίας. Όσο περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί κάνουν εξηγήσεις κατά της Τουρκίας, τόσο περισσότερο παγιώνουν τον τουρκικό εθνικισμό και την καλύτερη ευαισθητοποίηση των Τούρκων για την ιστορία τους.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η πλειονότητα των Τούρκων γνωρίζει ότι έχει πολεμήσει τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας εναντίον της Ελλάδας, η οποία ενθαρρύνθηκε από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να εισβάλει στην Ανατολία στον απόηχο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος διέλυσε το Οθωμανικό Κράτος. Η Ελλάδα δεν μπόρεσε να καταφέρει να εισβάλει στα τουρκικά εδάφη όταν η Τουρκία βρισκόταν σε μειονεκτική θέση. Σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα απέναντι σε ένα πολύ πιο ισχυρό κράτος. Παρά αυτές τις πραγματικότητες, φαίνεται ότι η Ελλάδα θέλει να επαναλάβει την ιστορία υιοθετώντας μια αντιτουρκική πολιτική που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά της συμφέροντα. Η εξάρτηση της Ελλάδας από τις παγκόσμιες δυνάμεις δεν έχει αλλάξει. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα εξακολουθεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα ορισμένων δυτικών χωρών, όπως έκανε πριν από 100 χρόνια.

Όπως υπογράμμισε νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπερβολικός ελληνικός οπλισμός είναι πολύς για τον ελληνικό αμυντικό προϋπολογισμό, αλλά πολύ λίγος για να αμφισβητήσει ή να επιτύχει ισορροπημένη δύναμη εναντίον της Τουρκίας. Θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να καλυφθεί το χάσμα ισχύος μεταξύ των δύο χωρών. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να αλλοιώνει και να περιθωριοποιεί την Τουρκία, καθώς οποιαδήποτε αντιτουρκική πολιτική είναι αντιπαραγωγική για την Ελλάδα. Όταν παρατηρείται προσεκτικά, φαίνεται ότι είναι ευεργετικό βραχυπρόθεσμα. Η αλλοίωση της Τουρκίας μόνο θα ενισχύσει τα ανθελληνικά συναισθήματα και τις πολιτικές στην Τουρκία. Ως εκ τούτου, είναι πιο λογικό να αναζητούμε συνεργατικά μέσα και να ακολουθούμε μια εποικοδομητική πολιτική έναντι της Τουρκίας.

Εφόσον η Τουρκία ακολουθεί μια περιεκτική και εποικοδομητική πολιτική προς όλες τις περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου, οι Έλληνες πολιτικοί δεν πρέπει να καταναλώνουν την ενέργεια και τους πόρους τους σε έναν πόλεμο φθοράς εναντίον της γείτονάς της. Ακολουθώντας αυτή την ανταγωνιστική πολιτική μπορεί να επιβραδύνει την Τουρκία, αλλά θα καταστήσουν τη χώρα τους πολύ πιο εξαρτημένη από τις παγκόσμιες δυνάμεις. Δηλαδή, λαμβανομένου υπόψη του υψηλού επιπέδου αλληλεξάρτησης μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει την πολιτική της «ήττα-ήττα», η οποία έρχεται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα και των δύο κρατών.»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...