Ελληνοτουρκικά

Παραδοχή Τσαβούσογλου για χρήση των F-16 κατά της Ελλάδας: Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Τουρκικό ΜΜΕ σε άρθρο του αναφέρθηκε στις  τελευταίες δηλώσεις του ΥΠΕΞ της χώρας του, επισημαίνοντας τα εξής:

"Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη σχετικά με τις επαφές του στο πλαίσιο των συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις του υπουργού Τσαβούσογλου:

 "Δεν θα είμαστε σε μια συμφωνία που να δένει τα χέρια μας για το θέμα των F-16." είπε και συνέχισε:

Δεν είναι αποδεκτό να  μας επιβάλλονται  περιορισμοί  όπως "χρήση έτσι, χρήση αλλιώς". Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;». είπε.

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για μια δίκαιη και διαρκή λύση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας»

«Σε αυτή τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, είδαμε ότι το όραμα «Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από τους 5», που πρωτοστάτησε ο Πρόεδρός μας εδώ και χρόνια, έχει τεθεί στην ημερήσια διάταξη και από άλλους παγκόσμιους ηγέτες.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Εστιάζοντας στις λακωνικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ που αφορούν τη συμφωνία για τα F-16,αντιλαμβανόμαστε ότι αντιδρούν οι Τούρκοι  αναφορικά με το σκέλος της ρήτρας απόκτησης τους από τις ΗΠΑ , περί  της μη χρησιμοποίησή τους για υπερπτήσεις σε νησιά μας στο Αιγαίο, κοινώς για μη δυνατότητα χρήσης τους σε βάρος της Ελλάδας, θεωρώντας ότι τους "δένει τα χέρια" κάτι τέτοιο, αφού  λέει : "Γιατί να αγοράσουμε ένα προϊόν που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι συνιστά άμεση παραδοχή από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, ότι η Τουρκία θέλει να αποκτήσει τα 40 F-16  BLOCK 70 και 80 κιτ εκσυγχρονισμού για ισάριθμα F-16 της πολεμικής αεροπορίας της από τις ΗΠΑ για να τα χρησιμοποιήσει ,όχι σε βάρος της  τρομοκρατίας του ISIS, ούτε για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ, ούτε για οπουδήποτε αλλού,  αλλά σε βάρος της Ελλάδας.

Η τακτική του "ώριμου φρούτου" από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι τυχόν πώληση των F-16 στην Τουρκία, χωρίς πρόβλεψη για μη χρήση τους κατά της Ελλάδας, θα έδινε αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της χώρας μας, φέροντας τη στρατιωτική σύγκρουση ολοένα και ποιο κοντά, γεγονός που θα σήμαινε τη διάλυση της ΝΑ πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Επιπλέον, αυτό θα σηματοδοτούσε παρακμή της  Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αφού δεν μπορεί να ρυθμίσει τα του οίκου της, ανοίγοντας την όρεξη στον SCO , το λεγόμενο ΑΝΤΙΝΑΤΟ, Ρωσίας και Κίνας να επεκταθεί σε Μ. Ανατολή και Βαλκάνια.

Ωστόσο, ο Μπάϊντεν γνωρίζει ότι κάθε ημέρα που περνάει η διαθεσιμότητα των τουρκικών F-16 ελαττώνεται και πως η ανεύρεση ανταλλακτικών για τον ήδη υπάρχοντα αεροπορικό στόλο της  καθίσταται ολοένα και ποιό δυσχερής.

Επιπλέον, είναι αντιληπτό ότι η Τουρκία έχει μια "βαθιά γνώση των F-16", τα οποία αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Πολεμικής της αεροπορίας εδώ και δεκαετίες.

Τα παραπάνω καθιστούν πολύ δύσκολη την αντικατάσταση τους με άλλο μαχητικό αεροσκάφος για το οποίο δεν υπάρχουν υποδομές και προϋπάρχουσα εκπαίδευση των πιλότων της.

Συνεπώς, ο Μπάϊντεν γνωρίζοντας τα παραπάνω, αφήνει το θέμα να σέρνεται χρονικά, έχοντας τους Τούρκους στο περίμενε, έτσι ώστε αυτοί να κληθούν να αποφασίσουν, αν  θα περιμένουν το πότε οι ΗΠΑ θα αποφασίσουν για το θέμα πώλησης των F-16 δίνοντας δείγματα γραφής ότι ξεφουσκώνει η επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας,ή αν θα προβούν στην αγορά άλλου μαχητικού αεροσκάφους, οπότε και θα υπάρξουν οι παραπάνω αρνητικές  συνέπειες  της ανυπαρξίας υποδομών της έλλειψης προϋπάρχουσας εκπαίδευσης των πιλότων της και των όποιων χρονικών ορίων υλοποίησης της αγοράς τους, εάν βέβαια ο Ερντογάν αποφασίσει να προμηθευθεί το Eurofighter Typhoon από την Μ.Βρεατανία.

Το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να προβεί σε αγορά Ρωσικών ή Κινεζικών μαχητικών αεροσκαφών αποκλείεται στην παρούσα φάση τουλάχιστον, αφού η Τουρκία θα αντιμετώπιζε βροχή  οικονομικών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, οπότε αυτό θα είχε ως συνέπεια την βύθιση της κακής τουρκικής οικονομίας και της σίγουρης απώλειας των εκλογών για τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ο χρόνος είναι εκείνος που πιέζει τον Ερντογάν και όχι τον Μπάϊντεν

Ο Τούρκος Πρόεδρος είναι παγιδευμένος ανάμεσα "στα θέλω του", να επιτεθεί στην Ελλάδα για να κερδίσει τις εκλογές και "στα πρέπει", που είναι να κάνει πίσω αναφορικά με τη χώρα μας, προκειμένου να έχει ελπίδες για να κερδίσει τις εκλογές.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ