Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τέσσερις βασικοί λόγοι που η Διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας θα διεξαχθεί στο Κεντρικό-Βόρειο Αιγαίο και όχι στο Νότιο

Σε πρόσφατο άρθρο μας αναφερθήκαμε στην κοινή Ελληνογαλλική αεροαναυτική άσκηση, η οποία πρόκειται να διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου και συγκεκριμένα από 24 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου,  σε μια μεγάλη περιοχή του  Βορείου και Κεντρικού  Αιγαίου,συμπεριλαμβανομένων της  Σκύρου και  του Αϊ Στράτη.

Στην άσκηση  θα μετέχουν Ειδικές Δυνάμεις και  ελικόπτερα από Ελλάδα και Γαλλία, φρεγάτες και υποβρύχια του ΠΝ, Γαλλικό ελικοπτεροφόρο καθώς επίσης και μαχητικά αεροσάφη μαζί με ιπτάμενα ραντάρ της ΠΑ αεροπορίας μας.

Την εν λόγω άσκηση θα ακολουθήσει επίσκεψη του  Γάλλου ΥΠΑΜ στη χώρα μας.

Η παραπάνω άσκηση έρχεται μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού μας στη Γαλλία, όπου ο Πρόεδρος Μακρόν επανεπιβεβαίωσε με κατηγορηματικά μάλιστα τρόπο τη στήριξη της Ελλάδας σε θέματα απειλής της  Εθνικής κυριαρχίας της από άλλη χώρα, φωτογραφίζοντας την Τουρκία.

Αντιλαμβανόμαστε άπαντες το ότι εκτός από τα τακτικά σενάρια και τους σκοπούς της η εν λόγω άσκηση θα αποτελέσει απτή απόδειξη ότι Ελλάδα και Γαλλία δεν "παίζουν", στέλνοντας μήνυμα αποτροπής στον Ερντογάν, ο οποίος πλέον έχει "ξεφύγει" από πλευράς απειλών-συκοφάντησης ακι ύβρεων σε βάρος της χώρας μας.

Να θυμίσουμε πως αρχές Αυγούστου στο πλαίσιο των διεθνών συνεργασιών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, διεξήχθησαν συνεκπαιδεύσεις PASSEX (Passing Exercise) με την Γαλλική Φρεγάτα FS GUEPRATTE και με Μονάδες της Διοίκησης Ναυτικού Κύπρου.

Συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεκπαίδευση συμμετείχαν η Φρεγάτα (Φ/Γ) ΚΑΝΑΡΗΣ και το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ με την Γαλλική Φρεγάτα FS GUEPRATTE στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως του λιμένα της Μασσαλίας, ενώ στην δεύτερη η οποία συντονίστηκε από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετείχε το Αρματαγωγό (Α/Γ) ΙΚΑΡΙΑ με το Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) ΓΕΩΡΓΙΟΥ, το Παράκτιο Περιπολικό (ΠΠ) ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, το Πλοίο Γενικής Υποστήριξης (ΠΓΥ) ΑΛΑΣΙΑ και ένα Ελικόπτερο AW-139 της 460 Μοίρας Έρευνας – Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή νοτίως του λιμένα της Λεμεσού.

Κατά την διάρκεια των συνεκπαιδεύσεων εκτελέστηκαν αντικείμενα επικοινωνιών, προχωρητικών ελιγμών και Έρευνας – Διάσωσης (Search And Rescue – SAR).

Οι εν λόγω συνεκπαιδεύσεις συνέβαλαν στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων, καθώς και στην πρακτική εκπαίδευση εν πλω τόσο των Ναυτικών Δοκίμων όσο και των Δοκίμων Υπαξιωματικών στο πλαίσιο του Θερινού Εκπαιδευτικού Πλου (ΘΕΠ) της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) και της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) αντίστοιχα.

Η Τουρκία εστιάζει σε Δωδεκάνησα και ΝΑ μεσόγειο

Βλέπουμε ότι παρά την επιχειρούμενη ισοκατανομή των τουρκικών προκλήσεων στο  Βόρειο-Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο που επιχειρεί η Άγκυρα, η αίσθηση είναι ότι έχει εστιάσει στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων και της ΝΑ Μεσογείου.

Σε αυτό κατατείνουν οι  Ελληνοτουρκικές κρίσεις 1996 των Ιμίων και του  2020 στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Καστελορίζου- Κρήτης και νοτιώτερα, σε αντίθεση με εκείνη του 1987 που είχε ως επίκεντρο το κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Επίσης σε αυτό κατατείνει το γεγονός ότι επανηλειμένα η Τουρκία έχει στοχοποιήσει το "ενοχλητικό για την ίδια Καστελόριζο", λόγω του ότι με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας έχει ΑΟΖ και συνεπώς με βάση το χάρτη της Σεβίλλης , Ελληνική και Κυπριακή ΑΟΖ συνορεύουν μεταξύ τους, απαγορεύοντας στην τουρκικά ΑΟΖ να μπεί σφήνα μεταξύ τους.

Μια άλλη παράμετρος είναι η ύπαρξη πληθώρας βρχονησίδων-νησίδων στα Δωδεκάνησα πλέον των κυρίων νήσων, κάτι που ισχύει σε πολύ μικρότερη κλίμακα από Σάμο ναι και Βορειότερα.

Επίσης το γεγονός ότι η Τουρκία έχει στρατικοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα μικρασιατικά παράλια έναντι των Δωδεκανήσων μετά την κρίση των Ιμίων του 1996, με Ειδικές Δυνάμεις, πληθώρα ελικοπτέρων, UAV, και φυσικά το ναύσταθμο στο Ακσάζ έναντι Ρόδου, αποτελεί  πολύ ενισχυτικό παράγοντα, ενώ  τον τελευταίο χρόνο  παρατηρούνται προτιμησιακές υπερπτήσεις  τουρκικών UAV σε Κανδελεούσα και Κίναρο, μικρονήσους των Δωδεκανήσων.

Κλείνουμε αναφέροντας ότι το τουρκικό γεωτρύπανο βρίσκεται εντός τουρκικών ΧΥ μέχρι στιγμής στην ΝΑ Μεσόγειο, ενώ η τουρκική επιθετική ρητορική της "Γαλάζιας Πατρίδας" σε βάρος της Ελλάδας έχει δώσει δείγματα γραφής σε ΝΑ Αιγαίο και Μεσόγειο.

Γιατί η Ελληνογαλλική  άσκηση γίνεται στο Βόρειο και Κεντρικό και όχι στο Νότιο Αιγαίο-ΝΑ Μεσόγειο;

Αυτό είναι ένα εύλογο ερώτημα που μπορεί να θέσει κάποιος, μετά τα παραπάνω. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν προς τούτο, οι οποίοι συνοψίζονται ως εξής:

Πρώτον οι δύο χώρες, Ελλάδα-Γαλλία επιθυμούν να στείλουν μήνυμα αποτροπής προς την Τουρκία, όποτε δεν παίζει ρόλο ο τόπος διεξαγωγής της άσκησης, αλλά η διεξαγωγή και τα σενάρια που θα εξεταστούν σε αυτήν.

Δεύτερον λόγω της γεωγραφίας, όπου υπάρχει εκταταμένη θαλάσσια περιοχή στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, εξυπηρετείται η ανάπτυξη πληθώρας αεροναυτικών μέσων και η εξέταση  όλων  των σεναρίων ανεμπόδιστα, κάτι που περιορίζεται εν μέρη στην περιοχή των Δωδεκανήσων με την πληθώρα βραχονησίδων, νησίδων και ενδιάμεσων νήσων.

Τρίτον η άσκηση διεξάγεται σε περιοχή όπου είναι εγγύς ο ηπειρωτικός κορμός της χώρας, Ελληνικά λιμάνια και  περισσότερες κύριες αεροπορικές βάσεις, σε αντίθεση με αυτήν της περιοχής ανατολικότερα Ρόδου, λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος της αυξημένης τουρκικής προκλητοκότητας και της πιθανότητας ενός θερμού επεισοδίου.

Κοινώς  θα είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο για τους Τούρκους να "χαλάσουν" το σενάριο και τη διεξαγωγή της άσκησης στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, αφού σε μικρό χρονικό διάστημα απέναντι στα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που θα επιχειρήσουν να το κάνουν θα βρεθούν λόγω εγγύτητας ελληνικά μαχητικά τα οποία δεν θα μετέχουν στην άσκηση.

Τέταρτον η άσκηση όπως είναι εύλογο θα ωθήσει τους Τούρκους να  επιχειρήσουν να την παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν εγγύτερα, αλλά και να θέσουν  σε εγρήγορση γιαυατό Σχηματισμούς του Στρατού, Σμηναρχίες μάχης και ναυτικές δυνάμεις στα μικρασιατικά παράλια σε Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο, παιρνώντας σε  δεύτερο ρόλο, εκείνου που παρακολουθεί τις εξελίξεις ως αμυνόμενος, "σπάζοντας τους τον τσαμπουκά" στην καθομιλουμένη.

Επίλογος

Κλείνοντας επισημαίνουμε ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν εισέλθει εδώ και καιρό σε μια πάρα πολύ επικίνδυνη περίοδο παρατεταμένης κρίσης με υπαιτιότητα της δεύτερης.

Σε αυτό δεν φαίνεται κάποιο σημείο βελτίωσης, αλλά τουναντίον πάμε από το κακό στο χειρότερο, με τον Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του να ωθούν την κατάσταση στα άκρα.

Η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία θεωρείται δεδομένη, μετά μάλιστα και το πρόσφατο διάγγελμα Πούτιν για μερική επιστράτευση των Ρώσων,  γεγονός που είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας για τον οποίο ΗΠΑ-ΕΕ θέλουν τον δίαυλο Σούδας-Αιγαίο-Αλεξανδρούπολη ασφαλή,  το οποίο συνεπάγεται πως αν ο Ερντογάν επιχειρήσει το οτιδήποτε εναντίον μας θα βρεί ΗΠΑ-Γαλλία-ΕΕ απέναντί του.

Ωστόσο η ρητορική του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας προς τους ψηφοφόρους του είναι τέτοια, που θεωρούμε ότι είναι πολύ δύσκολο να "μαζευτεί" στη συνέχεια, γεγονός που μας ωθεί στην εκτίμηση ότι η Τουρκία θα προβεί το επόμενο χρονικό διάστημα  πριν τις εκλογές του 2023, σε στρατιωτική ενέργεια σε βάρος της Ελλάδας

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ