Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

“Καυτός” Οκτώβριος αναμένει τις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας-Προετοιμάζονται πυρετωδώς οι Τούρκοι στην Αττάλεια για έξοδο σε Αιγαίο

Μερικοί νομίζουν ότι οι Τούρκοι θα αρκεστούν να κάνουν έρευνες μόνο εντός της τουρκικής ΑΟΖ, βόρεια της Κύπρου με το πλωτό  γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Σε καμία περίπτωση οι “γείτονες” μας δεν θα ηρεμήσουν αφού τα σχέδια τους αφορούν με σαφήνεια πρόκληση εντός της αποκαλούμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”, που μεταφράζεται ουσιαστικά εντός της ελληνικής ΑΟΖ, την οποία ως γνωστόν,  πολύ κακώς δεν έχουμε ανακηρύξει εδώ και τόσα χρόνια.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Η Τουρκία δεσμεύεται να συνεχίσει να διεξάγει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο”, είχε δηλώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πριν μερικές ημέρες, ενώ  συνεχίζοντας ανέφερε:«Είναι δικαίωμα και καθήκον μας».

Οι Τούρκοι θεωρούν ως καθήκον να προκαλέσουν την Ελλάδα με σκοπό να υφαρπάξουν ελληνική ΑΟΖ, και αυτή η λογική είναι άκρως επικίνδυνη  για το επόμενο διάστημα .

Πληροφορίες φέρουν τους Τούρκους ειδικούς να έχουν πάρει φωτιά τα πόδια τους στο  λιμάνι Tasucu, με πληροφορίες να αποκαλύπτουν ότι το καθεστώς Ερντογάν θα επιχειρήσει να εντείνει τις δραστηριότητές εξερεύνησης και γεώτρησης πιθανόν εντός του Οκτωβρίου.

Ο κατάπλους του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, σε συνδυασμό με την  πορεία που θα διαγράψει, θα πυροδοτούσε πιθανότατα μια νέα στρατιωτικού τύπου κρίση με την Ελλάδα σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης.

Περισσότερα στοιχεία έδειξαν ότι η Τουρκία θα εντείνει τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης πιθανώς τον Οκτώβριο, επικαλούμενη δραστηριότητα στο νότιο λιμάνι Tasucu της Τουρκίας τις τελευταίες εβδομάδες, όπου εδρεύει το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Το πιο σοβαρό από όλα είναι ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis έχει αναβαθμιστεί, καθώς η εμβέλεια των καλωδίων του έχει σχεδόν διπλασιαστεί από σχεδόν 2,5 χιλιόμετρα σε 4 χιλιόμετρα.

Δύο βοηθητικά σκάφη, απαραίτητα για εξερεύνηση, ελλιμενίστηκαν επίσης στο Tasucu, ανέφεραν πηγές.
Σε ένα αρνητικό σενάριο που εξετάζει η Αθήνα, το Oruc Reis αναμένεται να επιστρέψει στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καρπάθου, η οποία αποτελεί ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ).

Πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι το δεύτερο γεωτρύπανο της Τουρκίας Abdulhamid Han, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή μεταξύ Τουρκίας και Κατεχομένων, θα κινηθεί  νοτιότερα ταυτόχρονα με το Oruc Reis, στο βόρειο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ.

Δεδομένου ότι η Navtex βάσει της οποίας ξεκίνησε τις επιχειρήσεις το Abdulhamid Han μεταξύ της Τουρκίας και της Κατεχομένων λήγει στις αρχές Οκτωβρίου, εξετάζεται η έκδοση νέας μαζί με το ενδεχόμενο να κινηθούν οι Τούρκοι προς ελληνική ΑΟΖ.

Αυτήν την περίοδο στο ελληνικό γενικό επιτελείο αιωρείται ένα μεγάλο δίλημμα, με την επικείμενη έξοδο του τουρκικού πολεμικού στολίσκου που θα συνοδεύει το Oruc Reis, σε Α.Μεσόγειο και Αιγαίο.

Το που θα πρέπει να δοθεί η “μάχη”, για να μπλοκαριστεί η ρότα στην συνέχεια και του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου, προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα, είναι θέμα της ηγεσίας στην Αθήνα.

Οι Τούρκοι πάντως, θα επιδιώξουν να κάνουν σε αυτήν την περιοχή αισθητή την παρουσία τους, δεδομένης της ρευστής κατάστασης στην Α.Μεσόγειο, για να “οριοθετήσουν” την περιοχή του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου, όπως αναφέρουμε ως ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και καιρό, βασιζόμενοι σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και ειδικών του καθεστώτος Ερντογάν.     

Υπάρχει η γενική ιδέα όμως σε πολλούς εντός Ελλάδος, ότι “αν δεν σταματήσουμε το τουρκικό γεωτρύπανο στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, τότε θα αναγκαστούμε να το σταματήσουμε κοντά στις ακτές της Κρήτης, πιθανόν ακόμη και με πολεμική σύγκρουση".

Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο την τελευταία δεκαετία έχουν καταστήσει την περιοχή βιώσιμη εναλλακτική πηγή ενέργειας, αλλά και εκθέτουν διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ