Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Λέσβος: Αξιωματούχος πλοίου: “Δεχτήκαμε επίθεση – Oι Έλληνες άνοιξαν πυρ από δύο σκάφη” – Λιμενικό: “Ρίξαμε προειδοποιητικές βολές – Ήταν στα Ε.Χ.Υ”

Καταδίωξη με προειδοποιητικά πυρά σε πλοίο ro-ro με σημαία Κομορών, που δεν σταμάτησε για έλεγχο πληρώματος περιπολικού σκάφους του λιμενικού, σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, όπως είχαμε γράψει σε άρθρο μας στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέες πληροφορίες ήρθαν στην δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος το πλοίο «ANATOΛΙΑΝ» σημαίας Κομορών, εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του νησιού της Μυτιλήνης, να κινείται ύποπτα εντός εθνικών χωρικών υδάτων έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

Το Λιμενικό επιβεβαιώνει πως πράγματι υπήρξε επεισόδιο με το πλοίο με σημαία Κομόρες εντός εθνικών χωρικών υδάτων και όχι στα διεθνή ύδατα όπως υποστηρίζουν οι Τούρκοι.

''Ο πλοίαρχος του εν λόγω πλοίου, αφού ενημερώθηκε από το πλήρωμα του σκάφους του λιμενικού να σταματήσει την πορεία του προκειμένου να του διενεργηθεί έλεγχος, δεν συμμορφώθηκε, κινούμενος παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, χωρίς ωστόσο το ανωτέρω πλοίο να σταματήσει, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα και κινούμενο προς τα τουρκικά παράλια''.  

Επιβεβαιώνει επίσης πως επρόκειτο για προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό περιπολικό σκάφος αλλά αφενός έγιναν σε ασφαλή τομέα και αφετέρου όχι αναίτια.

20 λεπτά η «παρενόχληση»

Ο Τζενγκίζ Ολούτς, αξιωματούχος του πλοίου, περιγράφοντας τα γεγονότα σε εκπομπή του CNN Turk είπε ότι «κράτησε 20 λεπτά. Τράβηξα όσα περισσότερα βίντεο μπορούσα. Πρόταξαν όπλο. Αναγκαστικά κατέβασα την κάμερα. Μέχρι και ο αριθμός του σκάφους είναι καθαρός. Αριθμός σκάφους 602. Συγκεντρώσαμε το προσωπικό του πλοίου σε ασφαλές μέρος. Ήμασταν ήρεμοι. Η επίθεση ξεκίνησε περίπου στις 13:30. Συνεχίστηκε μέχρι τις 14:00».

Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «(το ελληνικό σκάφος ήρθε κορνάροντας. Φώναξαν στα τούρκικα ‘Σταμάτα, καπετάνιε’. Ήμασταν στα δυτικά της τουρκικής ηπειρωτικής χώρας. Έλεγξα αν το μέρος που βλέπαμε ήταν η Λέσβος.

Επιβεβαιώσαμε ότι περάσαμε τη Λέσβο. Το σκάφος ακούμπησε στο πλοίο. Δεν επιχείρησαν να ανέβουν στο πλοίο. Ήθελαν να μας σταματήσουν. Έκανα μια ανακοίνωση από τον ασύρματο στον σταθμό κυκλοφορίας Κούμκαλε.

Μετά από 5 λεπτά έφτασε δεύτερο σκάφος και το πρώτο σκάφος άρχισε να πυροβολεί. Έκαναν ελιγμούς γύρω μας. Άνοιξαν πυρ και από τα δύο σκάφη. Το πρώτο σκάφος προσπάθησε να πετάξει ένα σχοινί για να το μπλέξει στην προπέλα του πλοίου. Κάθε φορά που μας έβλεπαν πρότασσαν όπλο.

Σε κάθε σκάφος βρίσκονταν περισσότερα από 10 άτομα. Έχουν περάσει 15 μέρες από τότε που φύγαμε από τη Σομαλία. Κάθε ώρα καταγράφεται η θέση του πλοίου. Είναι ξεκάθαρο λεπτό προς λεπτό από πού περνά το πλοίο».

ΥΠΕΞ Τουρκίας

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Άγκυρας, τις οποίες επικαλούνται τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ ανέλαβε δράση αμέσως σε Άγκυρα και Αθήνα.

Αναφέρουν ότι έγινε διαμαρτυρία για το περιστατικό, επισημάνθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης και ζητήθηκε άμεση έρευνα και εξηγήσεις. Οι πηγές το αποκαλούν «περιστατικό που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο».

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στρατός Ξηράς 0

Το ελληνικό σύστημα LASER “Μινώταυρος” έγινε αντικείμενο έρευνας ξένων εταιρειών-Εξουδετερώνει στόχους άνω των 23000 ποδών (Βίντεο)

Θα τοποθετηθεί σε νησιά μικρονήσους κατά τουρκικών drone-Σούκος : Πρέπει να τα τοποθετήσουμε τα συστήματα στα νησιά για...