Ελληνοτουρκικά

Όλοι στην σειρά για τουρκικά UAV-"Μαχαιριά" κι από τα Εμιράτα που θέλουν κι αυτά να αγοράσουν 120 Bayraktar TB2

Μετά από μια σειρά χωρών, Σερβία, Αλβανία, Ρουμανία, Εσθονία, κά, τώρα ήρθε η σειρά για έναν ακόμη μνηστήρα για την αγορά τουρκικών  UAV Bayraktar TB2. Τουρκικές και άλλες πηγές, ανέφεραν ότι θα υπογραφεί συμφωνία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τα ΗΑΕ, για την αγορά 120 Bayraktar TB2.

Οι Τούρκοι “ευλογωντας τα γένια τους” μιλούν για μεγάλη ζήτηση τουρκικών μη επναδρωμένων εναερίων οχημάτων λόγω της πορείας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

Έτσι τώρα έχει έρθει η σειρά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, απεσταλμένοι των οποίων είχαν συνομιλίες με αξιωματούχους της Baykar Technology για την αγορά μεγάλου αριθμού Bayraktar TB2.

Οι σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και της Τουρκίας μετατράπηκαν σε μια διαδικασία με επίκεντρο τη αμυντική συνεργασία, με το Άμπου Ντάμπι να βρίσκεται σε συνομιλίες με τις τουρκικές αρχές για τα εξοπλισμένα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα που παράγει η Baykar Technology.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, αναφέρεται ότι ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που συνεχίζονται εδώ και μήνες, τα ΗΑΕ θα αγοράσουν 120 Bayraktar TB2.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν κάνει πρόταση στην Τουρκία, σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέκυψαν από συνομιλίες που διεξάγονται από τον Μάρτιο, μεσω του οικονομικού συμβουλίου Tevazun, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, και αξιωματούχους της εταιρείας Baykar.

Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν την προμήθεια 120 Bayraktar TB2 από τα ΗΑΕ, καθώς και μεγάλου αριθμού πυρομαχικών, κέντρων διοίκησης και ελέγχου, μαζί με ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πακέτο.

Σύμφωνα με πηγές αραβικών ΜΜΕ, η συνολική αξία του πακέτου, που περιλαμβάνει 120 TB2 και άλλα συστήματα, πλησιάζει τα 2 δισ. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, πηγές τόνισαν ότι ορισμένα μέρη του TB2 θα μπορούσαν να παραχθούν σε εγκαταστάσεις Baykar στα ΗΑΕ, εάν σημειωθεί πρόοδος στη συμφωνία.

Νέο αιρούμενο πυρομαχικό από την Τουρκία

Η Titra με έδρα την Άγκυρα αναπτύσσει ένα αιωρούμενο πυρομαχικό που εκτοξεύεται με το χέρι, το οποίο αναμένεται να  είναι έτοιμο για παραγωγή στα τέλη του 2022. Μιλώντας στην γνωστή αμυντική ιστοσελίδα Janes στην έκθεση ADEX 2022 στο Μπακού, ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της εταιρείας, Şebnem Kayranci, είπε ότι οι εργασίες για το DELI (χαμηλού κόστους, χειροκίνητη εκτόξευση drone- Kamikaze,  ξεκίνησαν πριν από περίπου τρία χρόνια, και ότι οι πτητικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Το DELI, το οποίο ο Kayranci περιέγραψε ότι βρίσκεται σε επίπεδο τεχνολογικής ετοιμότητας 7/8, έχει τη μορφή ενός μικρού drone, που διαθέτει έναν ηλεκτρικό κινητήρα που τροφοδοτεί έναν έλικα.

Το DELI θα διαθέτει μια κεφαλή κατακερματισμού 2,5 κιλών υψηλής εκρηκτικότητας που προμηθεύτηκε από το τουρκικό ίδρυμα προηγμένης ανάπτυξης Tübitak Sage.

Οι πτητικές δοκιμές του drone-kamikaze έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο, είπε ο Kayranci.

Το αιωρούμενο πυρομαχικό μεταφέρεται σε σακίδιο και μπορεί να χρησιμοποιήσει μια σειρά διαφορετικών συστημάτων ελέγου υπολογιστή ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών.

Το λογισμικό ελέγχου πτήσης έχει αναπτυχθεί εσωτερικά και επιτρέπει τον αυτόνομο και χειροκίνητο έλεγχο του drone-kamikaze.

Το DELI μπορεί επίσης να λειτουργεί και σε σμήνη 21drone, χρησιμοποιώντας λογισμικό και πλατφόρμα ελέγχου που η Titra έχει αναπτύξει για αυτόν τον σκοπό πριν ξεκινήσει τις εργασίες στο DELI, και περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως αποφυγή σύγκρουσης, ετερογενής διαχείριση σμήνους, πολλαπλούς τύπους σχηματισμών, αποκεντρωμένη λήψη αποφάσεων, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, το DELI έχει αυτονομία λειτουργίας που ξεπερνά τα 40 km και αυτονομία για πτήση ή 35 λεπτών.

Το τουρκικό drone-kamikaze έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 13 κιλά και μπορεί να επιτύχει τελική ταχύτητα 150 χλμ./ώρα, η ταχύτητα του στον αέρα φτάνει τα  90 χλμ./ώρα, ενώ μπορεί να πετάξει  σε ύψος 3.000 μέτρων (9.840 πόδια), λειτουργώντας όμως καλύετερα  σε υψόμετρα μεταξύ 150 και 500 m από το επίπεδο του εδάφους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ