Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Αυστηρό μήνυμα ΗΠΑ στην Άγκυρα να «κάτσει» ήσυχα - Βομβαρδιστικά Β-52 πέταξαν «πάνω» από το Αμπντουλχαμίντ

Οι ΗΠΑ που επανειλημμένα έχουν επισημάνει στην Τουρκία πως επιθυμούν ειδικά σε αυτή την χρονική περίοδο ηρεμία στην περιοχή όπως αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα έστειλαν δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά τους Β-52 να πετάξουν πολύ κοντά στο σημείο που βρίσκεται το Αμπντουλχαμίντ Χαν. Τα δύο B-52 μπήκαν στο FIR Αθήνας στις 11:44 δυτικά της Καλαμάτας και βγήκαν ΒΔ Καστελόριζου στις 12:45 μπαίνοντας στην Τουρκική ενδοχώρα. Από εκεί έστρεψαν ανατολικά και πέταξαν στον κόλπο της Αττάλειας όπου βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο.
Εν τω μεταξύ ο σωστός σχεδιασμός και η επιμονή παρά τις αντιξοότητες που επέδειξε η Λευκωσία στο ενεργειακό της πρόγραμμα αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου σε συνεργασία με τους ενεργειακούς κολοσσούς TOTAL και ΕΝΙ ανακοίνωσαν τον εντοπισμό εντυπωσιακού κοιτάσματος στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ στον στόχο Κρόνος 1

«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία και ασφάλεια οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης «Cronos-1», εντός του Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία των Εni Cyprus Limited και TotalEnergies EP Cyprus B.V.

Η γεώτρηση, η οποία διενεργήθηκε από το πλοίο-γεωτρύπανο «Tungsten Explorer» σε βάθος νερού 2.287 μέτρων, κατέδειξε την ύπαρξη στήλης καθαρού φυσικού αερίου 260 μέτρων. Στη βάση δε της εκτεταμένης ανάλυσης των δεδομένων που προέκυψαν, ο ταμιευτήρας που ανακαλύφθηκε έχει χαρακτηριστικά καλής μέχρι και εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτει, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, συνολική ποσότητα φυσικού αερίου 2.5 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf).

Με την κοινοπραξία και το Υπουργείο Ενέργειας να επεξεργάζονται ήδη τρόπους για επίσπευση και βέλτιστη αξιοποίηση της νέας αυτής ανακάλυψης στην ΑΟΖ της Κύπρου, μεταξύ άλλων συμβάλλοντας και στις προσπάθειες της Ευρώπης για ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, το «Tungsten Explorer» έχει μεταβεί πλέον στον στόχο «Zeus-1», για μια νέα ερευνητική γεώτρηση στο Τεμάχιο 6 προκειμένου να εκτιμηθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ποσότητες φυσικού αερίου στο εν λόγω Τεμάχιο» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας

Η υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Νατάσα Πηλείδου με ανάρτησή της επεσήμανε πως οι κινήσεις της Λευκωσίας στο ενεργειακό θα συνεχιστούν: «Ακολουθεί νέα γεώτρηση σε τεμάχιο 6, στόχο Ζευς 1»
Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ετοιμότητά τους καθώς αυξάνουν οι ενδείξεις πως η Άγκυρα έχει βάλει στο μάτι το τεμάχιο 6. Δεν είναι διόλου τυχαία η πρόσφατη πτήση τουρκικών κατασκοπευτικών πάνω από το συγκεκριμένο τεμάχιο, αλλά και χθεσινό δημοσίευμα του CNN TURK που αναφέρει πως το Ορούτς Ρέις είναι επιστρέφει στη Γαλάζια Πατρίδα

Στην Τουρκία συνεδρίασε του υπουργικό συμβούλιο με τον Ερντογάν να στρέφει και πάλι τα βέλη του στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το Αμπντουλχαμίντ είναι το σύμβολο της βούλησης να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος.
Με την τουρκική πολεμική αεροπορία να σημειώνει και σήμερα 57 παραβιάσεις και μια αερομαχία και τις πιέσεις στον Έβρο να αυξάνουν θα συνεδριάσει το απόγευμα στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού το ΚΥΣΕΑ με βασικό θέμα τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ