Ελληνοτουρκικά

Καθηγητής Φίλης: Δεν αλλάζει ο Τούρκος Πρόεδρος, η κίνηση που πρέπει να κάνει η Ελλάδα (Βίντεο)

Περισσεύουν οι αναλύσεις τις τελευταίες ημέρες για τα Ελληνοτουρκικά και δικαιολογημένα. Από την μία έχουμε την σαφή μη κλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας με την έξοδο του τέταρτου Τουρκικού γεωτρυπάνου στα Τουρκικά χωρικά ύδατα και από την άλλη έχουμε καθημερινές Τουρκικές ρητορείες, ακόμα και για τον ρόλο και την παρουσία του Οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου με αφορμή μια φανέλα αθλητικής ομάδας, της Τρανζοσπόρτ, που έκανε δώρο μερίδα οπαδών στον Οικουμενικό πατριάρχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι δηλώσεις τόσο του Κυβερνητικού εταίρου του Προέδρου Ερντογάν, κου Μπαχτσελί όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Χουλουσί Ακάρ για το Καστελόριζο σίγουρα χρίζουν προσοχής.

Σε αυτό το πλαίσιο θυμίζουμε αποσπάσματα από μία παλαιότερη δήλωση του καθηγητή γεωπολιτικής Γιώργου Φίλη. Ο κόσμο Φίλης επικαλείται την ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου, όπως αυτή καταγράφηκε από τις εφημερίδες της περιόδου και συγκεκριμένα "Τα Νέα" στα τέλη του 1964 κατά την διάρκεια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον.

Η φράση αποδίδεται ως "αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, είμαστε υποχρεωμένοι να εισέλθωμεν" στις εφημερίδες της εποχής. 

Ο Κός Φίλης, με αρκετή δόση χιούμορ, σχολιάζει και το αν μπορεί να αλλάξει ο Ερντογάν και η σημερινή Τουρκία στα θέματα διεκδικήσεων έναντι της χώρας μας.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...