Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Σύμφωνα με το αμερικανο-εβραικό ινστιτούτο jinsa, "τα drones της Τουρκίας έχουν αποκτήσει πλέον διεθνή φήμη βοηθώντας την Ουκρανία να αμυνθεί ενάντια στην απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας. 

Ωστόσο, η Τουρκία χρησιμοποιεί τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) της για να απειλήσει τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα. 

Τώρα, η Ελλάδα έχει ήδη εφαρμόσει ένα αντι-μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα (C-UAS) που χρησιμοποιεί ισραηλινή τεχνολογία για να αμυνθεί από την πρόσφατη αύξηση των τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου. 

“Καθώς η Τουρκία συμπεριφέρεται ολοένα και περισσότερο ως αναξιόπιστος σύμμαχος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να αυξήσουν την υποστήριξή τους για την αυξανόμενη εταιρική σχέση Ελλάδας-Ισραήλ, ιδιαίτερα τις προσπάθειες για την ενίσχυση των C-UAS και άλλων δυνατοτήτων αεράμυνας”, τονίζει το ινστιτούτο που επηρεάζει σοβαρά πράγματα και καταστάσεις στις ΗΠΑ. 

Οι Ισραηλινοί αναφέρουν ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει ισραηλινές τεχνολογίες C-UAS , παρόμοιες με το Ισραηλινό Drone Dome ως απάντηση στις τουρκικές απειλές.

Το ελληνικό σύστημα μπορεί να «τυφλώσει» τα drones και να διαταράξει τις διαδρομές πτήσης τους, προσαρμόζοντας τις ισραηλινές τεχνολογίες στις ανάγκες της άμυνας του ελληνικού εδάφους. 

Γιατί είναι όμως σημαντικό αυτός ο τρόπος δράσης;

Η επιθετικότητα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με την χρήση όλο και περισσότερων UAV, υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και συνοχή εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Η μεταφορά των ισραηλινών δυνατοτήτων αεράμυνας, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογιών C-UAS, στην Ελλάδα ενισχύει την αποτροπή έναντι των τουρκικών πολεμικών δυνάμεων, αυξάνει τις αμυντικές δυνατότητες ενός κρίσιμου συμμάχου των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας τις δυνατότητες για οικονομική, ενεργειακή και ασφάλεια συνεργασία μεταξύ των χωρώνν της περιοχής και των Η.Π.Α. 

Η Αθήνα έχει επεκτείνει τους δεσμούς της με άλλους εταίρους των ΗΠΑ μέσω της ανάπτυξης περιφερειακών δομών όπως το Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) και τις τριμερείς συμμαχίες. 

Επίσης η ισραηλινή τεχνολογία C-UAS θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ασφάλεια έργων όπως το EuroAsia Interconnector, το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2024 και θα εισάγει ηλεκτρική ενέργεια από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ελλάδα, καθώς και το EuroAfrica Interconnector, που θα εισάγει ομοίως ενέργεια από την Αίγυπτο προς την ελληνική ηπειρωτική χώρα.

Ο Ari Cicurel, ανώτερος αναλυτής π στο ινστιτούτο JINSA, προσβλέπει στο Ισραήλ για την ελληνική αεράμυνα κατά των τουρκικών drones.

“Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία παραβίασης των κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) στον εναέριο χώρο της Ελλάδας. 

Χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο τα UAV της για αυτή την παρενόχληση και παραβίαση.», αναφέρει ο ίδιος.

Το 2019, 346 τουρκικά UAV είχαν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, 79 τουρκικά UAV παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο το 2021, ενώ ήδη έχουν σημειωθεί 223 τουρκικές παραβιάσεις μέχρι τώρα για το 2022, παρασιάζοντας αύξηση 182 τοις εκατό. 

 Ο απόστρατος Έλληνας Πτέραρχος ε.α.  Ευάγγελος Γεργούσης σημείωσε τον Φεβρουάριο ότι τα τουρκικά  μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2 διεξήγαγαν επιχειρήσεις επιτήρησης μεσαίου και μεγάλου ύψους εναντίον ελληνικών πολεμικών πλοίων σε πολλά νησιά και στο Καστελλόριζο. 

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την άνοδο του παγκόσμιου στρατηγικού ανταγωνισμού και την ανακάλυψη υπεράκτιων ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα έχει γίνει ολοένα και πιο ζωτικής σημασίας χώρα για τη σταθερότητα στην περιοχή. 

Ωστόσο, η συμπεριφορά της Τουρκίας ως αναξιόπιστου συμμάχου, συμπεριλαμβανομένης της τακτικής παραβίασης του εναέριου χώρου της συμμάχου της στο ΝΑΤΟ, της Ελλάδας, δημιουργεί διχόνοια μέσα στη συμμαχία και υποβαθμίζει την περιφερειακή σταθερότητα. 

Η βοήθεια της Ελλάδας να αποτρέψει καλύτερα τα τουρκικά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα με βελτιωμένη αεράμυνα είναι ένα κρίσιμο συμφέρον ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα συχνά εμπλέκει τα αεροσκάφη και τα  πολεμικά της πλοία ως απάντηση σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου, αλλά μια περαιτέρω αύξηση του αριθμού των τουρκικών drones και άλλων αεροσκαφών θα μπορούσε να προκαλέσει περίπτωση μαζικής χρήσης UAV με “κορεσμό στόχου”. 

Η Τουρκία επέκτεινε τη στάση της με drone στην Ανατολική Μεσόγειο αναπτύσσοντας τουλάχιστον δύο drones TB2 στο Gecitkale (ή Λευκόνοικο στα ελληνικά) αεροπορική βάση στη βόρεια Κύπρο τον Αύγουστο του 2021. 

Εκτός από την πρόσφατη ενσωμάτωση των ισραηλινών τεχνολογιών C-UAS, η Ελλάδα διαθέτει πολλά αντιαεροπορικά συστήματα  όπως: »Πύραυλοι εδάφους-αέρος βελτιωμένοι Hawk Patriot (PAC-3) και MIM-23B που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ, οι οποίοι είναιείναι ικανοί κατά μαχητικών ναεροσκαφών , μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων και πυραύλων κρούζ.

Τι πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στη συνέχεια;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να επεκτείνουν τη χρηματοδότηση για κοινή έρευνα και ανάπτυξη σε έργα C-UAS με το Ισραήλ και άλλους εταίρους στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

 Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να διερευνήσει τη χρηματοδότηση και τη συν-ανάπτυξη του ισραηλινού λέιζερ C-UAS, συμπεριλαμβανομένης του Iron Beam, τo οποίo παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο Μπάιντεν στην πρόσφατη επίσκεψή του.

Το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας θα πρέπει επίσης να επεκτείνει την παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, αναπτύσσοντας πρόσθετες αεροπορικές βάσεις στην Ελλάδα.

Να αλλάξει η πρόσφατη ανακοινωθείσα ανάπτυξη δύο αντιτορπιλικών (DDG) στη Rota της Ισπανίας το 2024, που ήδη φιλοξενεί τέσσερα αντιτορπιλικά  DDG, έτσι ώστε τα πλοία να αναπτυχθούν στην Ελλάδα, όπου θα έχουν ταχύτερη πρόσβαση στην Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Διεύρυνση των στρατιωτικών αναπτύξεων των ΗΠΑ σε ελληνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Λάρισας και του Στεφάνοβίκειου και ενσωμάτωση ελληνικών αεροπορικών και ναυτικών μέσων σε μονάδες των ΗΠΑ", καταλήγει το το αμερικανο-ισραηλινό ινστιτούτο που τα λέει όλα.

Η ουσία είναι ότι η πρόταση της συμμετοχής ελληνικών δυνάμεων ανάμεσα σε αμερικανικές, μπορεί να λάβει χώρα μόνο μέσω του ΝΑΤΟ, και σε καμία άλλη περίπτωση. Μπορεί όμως να έχουμε μόνιμη μετακίνηση και στάθμευση αμερικανικών μονάδων επιφανείας με  συστήματα AEGIS από την Ροτα της Ισπανίας στην Ελλάδα.

Όπως και να έχει το πρόβλημα " Τουρκία του Ερντογάν", πιθανόν να απαιτήσει πολύ σύντομα ακόμα και την αντίδραση του ΝΑΤΟ, αφού η Άγκυρα κινείται ήδη αυτόνομα προς Ανατολάς( Ρωσία-Κίνα), παίζοντας έτσι ακόμα καλύτερα τον ρόλο μιας χώρας που ευρίσκεται σε ημιαυτόνομη γεωπολιτική και στρατιωτική κατάσταση.

      

 
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ