Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πιο επικίνδυνοι από τους "κολυμβητές της νύχτας"! Τούρκος αναλυτής: Η λύση στο θέμα των ΑΟΖ είναι Κοινή οικονομική ζώνη για Ελλάδα-Τουρκία

Πέραν των πολεμικών ιαχών που συχνά πυκνά ακούμε από πλευράς Τουρκίας και τις αστείες απειλές πως "θα έρθουν ένα βράδυ" ή πως "θα κολυμπήσουν μέχρι το Καστελόριζο", υπάρχει και κάτι πιο επικίνδυνο στην τουρκική στρατηγική. Μια περίεργη λογική συμβιβασμού προς...το κοινό συμφέρον. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιδιαίτερη εντύπωση κάνει η τοποθέτηση του Γιουσούφ Ερίμ , που είναι αρθρογράφος του trtworld και εμπειρογνώμονας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής για την Μέση Ανατολή & την Τουρκίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο αναλυτής καλεί την χώρα του και την Ελλάδα 'να τα βρουν' κι αφού δεν μπορούν να λύσουν το ζήτημα της ΑΟΖ να δημιουργήσουν μια Κοινή Οικονομική Ζώνη. 

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

Εάν η Ελλάδα και η Τουρκία δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τις αντίστοιχες Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες - ίσως είναι καιρός να σκεφτούμε έξω από το κουτί και να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει μια Κοινή Οικονομική Ζώνη. Υπάρχουν τόσα πολλά διμερή και περιφερειακά συμφέροντα που μπορούν να εξυπηρετηθούν με μια συμφωνία.
Κανείς δεν κερδίζει με το σημερινό status quo. Πρέπει να υπάρξει μια μέση λύση όπου τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα θα μπορούν να επωφεληθούν σε μεγάλο βαθμό από τους φυσικούς πόρους αυτών των κοινών θαλασσών.

Για να καταλάβει κανείς πόσο....ειλικρινές είναι το ενδιαφέρον του αναλυτή για "ειρήνη και ευημερία" των δύο λαών αρκεί να θυμίσουμε πως ήταν ο ίδιος που προ μηνός ζητούσε: «Αντί να περιμένει για F-16, η Τουρκία θα έπρεπε να αποκτήσει Eurofighter Typhoon» με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην φιλοκυβερνητική Daily Sabah.

Είναι σαφές πάντως πως μια νέα τάση δημιουργείται στο εσωτερικό της γείτονος και το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα πρέπει να μας ανησυχεί δεδομένης της...ήπιας λογικής και των δικών μας πολιτικών 

https://www.youtube.com/watch?v=41-bgkpPDpI

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Συνεντεύξεις 0

Ναύαρχος Τσαϊλάς στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ με αφορμή το UFUK: Να ενεργοποιηθούν γρήγορα τα ελικόπτερα ROMEO, τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη P-3 ORION και τα μη επανδρωμένα Alpha 900 για το Π.Ν.

Με την ενεργοποίηση του πλοίου ηλεκτρονικού πολέμου, οι συντάκτες της τουρκικής στρατηγικής πλέον έχουν τη δυνατότητα...