Ελληνοτουρκικά

Μάζης: Ο τουρκικός λαός "ζυμώνεται" εδώ & πολύ καιρό για μία οριακή θερμή κατάσταση με την Ελλάδα

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννης Μάζης, μίλησε για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο και για την κρίση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν (05-08-2022).

Όπως είπε ο κ. Μάζης, η αντιπολίτευση και η συμπολίτευση στην Τουρκία εκτιμούν ότι οι επιθετικές συμπεριφορές και η επιθετική φρασεολογία κατά της Ελλάδος αποδίδει πολιτικά κέρδη. Αυτό αφορά το λαό στο μεγαλύτερο του μέρος. Άρα ο τουρκικός λαός "ζυμώνεται" εδώ και πάρα πολύ καιρό για μια οριακή θερμή κατάσταση με την Ελλάδα.

 

Ο κ. Μάζης πρόσθεσε ότι γύρω στο 15αύγουστο θα περιμένουμε μία κορύφωση των ρωσικών επιθέσεων στον νότο της Ουκρανίας. Η κορύφωση αυτή δημιουργεί ένα εξαιρετικά καλό μομέντουμ για την Τουρκία, η οποία αυξάνει την υπεραξία της στη γεωστρατηγική και θα ζητήσει να το εκμεταλλευτεί όπως μπορεί.

Σε ότι αφορά την κρίση ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν, ο κ. Μάζης είπε ότι οι δύο χώρες ουδέποτε είχαν φιλικές σχέσεις. Η επιλογή της κυρίας Πελόζι να κάνει επίσκεψη αυτό τον καιρό στην Ταϊβάν είναι ανορθολογική ιδιαίτερα για την καλή υγεία των Ηνωμένων Πολιτειών και βεβαίως του κόσμου. Οι Ρώσοι χαίρονται ιδιαίτερα γιατί μέχρι σήμερα μπορεί η Κίνα φραστικά να τους στηρίζει, αλλά ουδέποτε τους έδωσε στρατιωτικές προμήθειες, τις οποίες τις έχουν απόλυτη ανάγκη.

https://youtu.be/9lScrUSo3BY?t=194

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ