Ελληνοτουρκικά

Business Insider για Ελλάδα-Τουρκία: Οι υπολογισμοί στην Ουάσιγκτον μπορεί να αλλάξουν

Στην ανάλυση περί Τουρκίας-Ελλάδας-ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο Business Insider, ένα από τα κορυφαία μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, αναφέρθηκε ότι «ο πόλεμος προσφορών για πολεμικά αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής μπορεί να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των λιγότερο φιλικών μελών του ΝΑΤΟ». 

To Business Insider, ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς ΜΜΕ στις ΗΠΑ, δημοσίευσε μια ολοκληρωμένη ανάλυση εστιάζοντας στις εξελίξεις στη γραμμή Τουρκίας-Ελλάδας-ΗΠΑ. 

Στην ανάλυση, όπου αναφέρθηκε ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι οι πιο πολύτιμοι αλλά πιο εχθρικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, υπενθυμίστηκε ότι και οι δύο χώρες ήθελαν να αγοράσουν πολεμικά αεροσκάφη από την Ουάσιγκτον. Ενώ αναφέρθηκε ότι η Ελλάδα ήθελε να αγοράσει 20 F-35, τονίστηκε ότι η Τουρκία ήθελε επίσης να αγοράσει κιτ εκσυγχρονισμού F-16 και F-16 πρόσφατα.

Το άρθρο αναφέρει ότι «το αίτημα της Ελλάδας για αγορά μαχητικών αεροσκαφών ήρθε σε μια περίοδο που οι σχέσεις ασφαλείας της Αθήνας με την Ουάσιγκτον αυξάνονταν. Λέγοντας ότι υποστηρίζει αυτή την πώληση για το αίτημα της Τουρκίας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πρέπει να πείσει το Κογκρέσο ότι αυτή η πώληση είναι σημαντική για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ενώ επισημαίνει ότι η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε στρατηγικό σημείο για το ΝΑΤΟ, αναφέρει πως «οι σχέσεις τους πηγαίνουν σε διαφορετική κατεύθυνση από το υπόλοιπο ΝΑΤΟ και ο μακροχρόνιος ανταγωνισμός τους θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν ο ένας αγοράσει ένα νέο τζετ και ο άλλος όχι. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν αδύναμες σχέσεις».

«Οι λογαριασμοί μπορεί να αλλάξουν στην Ουάσιγκτον»

Ενώ το άρθρο επισημαίνει ότι υπάρχουν άλυτα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, τονίζει πως οι σχέσεις της Τουρκίας με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα με τις ΗΠΑ έχουν επιδεινωθεί. Η Άγκυρα ήταν μέρος του προγράμματος F-35, αλλά αφαιρέθηκε από αυτό το πρόγραμμα από τις ΗΠΑ με την αγορά των S-400 από τη Ρωσία. Ενώ αναφέρθηκε ότι η Άγκυρα θα στραφεί σε εναλλακτικές λύσεις εάν δεν λάβει θετική απάντηση από τις ΗΠΑ, στην ανάλυση έγινε και ένα αξιοσημείωτο σχόλιο.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν από καιρό να περιορίσουν τις εχθροπραξίες υποστηρίζοντας την Ελλάδα και την Τουρκία επειδή αυτές οι δύο χώρες βρίσκονται σε σημαντική θέση στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενώ οι εκκλήσεις προς τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενεργήσουν ως αμερόληπτος μεσολαβητής συνεχίζονται, η κλιμάκωση των σχέσεων με την Αθήνα και οι εντάσεις με την Άγκυρα δείχνουν ότι οι υπολογισμοί στην Ουάσιγκτον μπορεί να αλλάξουν".

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...