Ελληνοτουρκικά

Τουρκικό ΑΦΝΣ ATR 72 “χτενίζει” περιοχή δυτικά της Κύπρου-Μήπως αναζητούν ελληνικό υποβρύχιο;

Τουρκικό αεροσκάφος ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου ATR 72, ίπταται κάνοντας κύκλους δυτικά της Κύπρου, σαν να αναζητά  κάποιο υποβρύχιο, αφού κανένα είδος πλοίου δεν έχει εντοπιστεί στην περιοχή, αναφέρει πηγή σε κοινωνικό δίκτυο.

Πιθανόν οι Τούρκοι να αναζητούν ακόμα και ελληνικό υποβρύχιο, υπακούοντας στο σενάριο του “ στενού μαρκαρίσματος” που έχει επιβάλει το ελληνικό Πολεμικό ναυτικό ως προς τις προθέσεις εξόδου και την ρότα του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι πιθανόν να εκτιμούν ότι ακόμα και κατά τη διάρκεια των πρόσφατων δοκιμών του «Abdulhamid Han» λίγα μόλις μίλια από τις ακτές, να βρίσκονταν ελληνικό υποβρύχιο , που παρακολουθούσε τα πάντα.
Το ελληνικό γενικό επιτελείο έχει τα δικά του σχέδια και έχει κινηθεί με όλες τις απαραίτητες κινήσεις προ το ζήτημα της παρακολούθησης του 4ου γεωτρύπανου των Τούρκων.

Οι πληροφορίες για την ρότα του τουρκικού στολίσκου θα μας είναι γνωστή έγκαιρα όπως είχε υλοποιηθεί και το καλοκαίρι του 2020.

Η έξοδος του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας Αμπντουλχαμίντ για δοκιμές εν πλω ενόψει του ταξιδιού του στις 9 Αυγούστου έθεσε σε επιφυλακή Λευκωσία και Αθήνα. Τα τουρκικά κανάλια έχουν εκτεταμένες αναφορές στον επικείμενο πλου του Αμπντουλχαμίντ τονίζοντας μάλιστα πως η εξέλιξη αυτή έχει ανησυχήσει την Ελληνική πλευρά. Ρεπορτάζ του Global Haber αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου.

Η Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούν πως υπάρχουν πάνω από έξι πιθανά σημεία. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι αυτό που αποκαλούν μονομερής ενέργεια και θα είναι μέσα σε τεμάχια που έχουν νοικιάσει σε γαλλικές και ιταλικές ενεργειακές εταιρείες που είναι μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.»

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται πυρετωδώς να κυριαρχήσουν σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με όλες τους τις δυνάμεις στον τομέα της ενέργειας, κάτι που μας το δήλωσε και ο Τούρκος ΥΠΕΣ Σ. Σοιλού πρόσφατα, μιλώντας για υφαρπαγή των κοιτασμάτων στην Α.Μεσόγειο.   

Σύμφωνα με το τουρκικό δόγμα, η γεωγραφική θέση της χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σχηματίζει μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των παρακείμενων χωρών (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Λιβύη κ.ά.) πλούσιων σε φυσικούς πόρους προς τις ενεργειακά διψασμένες διεθνείς αγορές, απαιτεί σύμφωνα με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία την ύπαρξη μιας ισχυρής και ταυτόχρονα ικανής ναυτικής δύναμης, στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο φυσικά.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ