Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αποκρυπτογραφεί τις στρατιωτικές κρίσεις που ξεκίνησαν στην Τουρκία - Ποιοι μένουν, ποιοι φεύγουν και γιατί

"Απόφαση  του YAŞ (Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου) τηςΤουρκίας, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ- Παρατείνεται η θητεία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν συνεδρίασε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAS). Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η τροπολογία για την παράταση της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Υπό την προεδρία του Προέδρου Ερντογάν συνήλθε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ), όπου θα αποφασιστούν προαγωγές, αποστρατείες  και διορισμοί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK).

Ο Ναμπάτι, υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών, και ο Özer, ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, και ο Στρατηγός Avsever, ο οποίος τοποθετήθηκε στη Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων πέρυσι, συμμετείχαν για πρώτη φορά στο Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο της συνάντησης δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η τροπολογία για παράταση της θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Yaşar Güler για ένα ακόμη έτος.

https://www.youtube.com/watch?v=TIaplp_caGI

Περίληψη του σχετικού άρθρου…

ΑΡΘΡΟ 9- (1) (Συμπληρωματική πρώτη πρόταση: RG-15/7/2018-30479 - CK-4/800 άρθ.) Προαγωγές  των αντισυνταγματαρχών γίνονται από τον υπουργό. Προαγωγές από Συνταγματάρχη σε Ταξίαρχο/υποπτέραρχο, προαγωγές και διορισμοί σε ανώτερο βαθμό  Στρατηγών και Ναυάρχων  γίνονται από τον Πρόεδρο.

(2) Η θητεία των Διοικητών Δυνάμεων είναι διετής. Η περίοδος αυτή μπορεί να παραταθεί για περιόδους ενός έτους, μέχρι το όριο ηλικίας. Για τον καθορισμό της διάρκειας της παραμονής τους στη θητεία λαμβάνεται ως βάση η 30η Αυγούστου του έτους που ορίζονται.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου ορίζεται μεταξύ των Στρατηγών και Ναυάρχων. Η θητεία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου  είναι 4ετής. Για τον καθορισμό της διάρκειας της παραμονής του λαμβάνεται ως βάση η ημερομηνία της 30ής Αυγούστου του έτους που διορίστηκε.

https://www.youtube.com/watch?v=Q2x1BEuYPlo

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω επαληθευόμαστε πλήρως αναφορικά με την παράταση της  θητείας του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Yaşar Güler κατά ένα χρόνο.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο προεδρικός σύμβουλος Καλίν  η θητεία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Yaşar Güler παρατάθηκε για ένα ακόμη έτος, ενώ ο Διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων Ναύαρχος Adnan Ο Özbal και ο διοικητής της πολεμικής Αεροπορίας Hasan Küçükakyüz αποστρατεύθηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού. 16 στρατηγοί και ναύαρχοι προήχθησαν σε ανώτερο βαθμό και 47 συνταγματάρχες προήχθησαν σε στρατηγούς και ναύαρχους.

Ο Καλίν ανακοίνωσε πως ο αριθμός των στρατηγών και των ναυάρχων, που είναι σήμερα 264, θα αυξηθεί σε 273 από τις 30 Αυγούστου 2022. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=xfvxQGUrz4Q

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε την εξέλιξη του Διοικητή της 1ης Στρατιάς Kemal Yeni,καθώς και  την εξέλιξη του Στρατηγού Ali Sivri Διοικητή της 4ης Στρατιάς ( Στρατιάς Αιγαίου), ο οποίος  καίτοι Αντιστράτηγος προερχόμενος από τη Διοίκηση του 4ου Σώματος Στρατού έγινε Διοικητής της Στρατιάς  Αιγαίου το 2019 και  προήχθη στον βαθμό του Στρατηγού το 2021.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς  Aντιστράτηγος  Kemal Yeni,με έδρα την Κων/πολη και τομέα την Ανατολική Θράκη  είτε θα προαχθεί σε Στρατηγό και θα παραμείνει στη θέση του είτε θα αποστρατευθεί, με πιθανότερο το πρώτο.

Αναφορικά με τον Στρατηγό της Στρατιάς Αιγαίου Στρατηγό Ali Sivri, το φυσιολογικό θα είναι να τοποθετηθεί σε άλλη θέση ή να αποστρατευθεί και όχι να παραμείνει Διοικητής της 4ης Στρατιάς  Αιγαίου, με πιθανότερο το πρώτο.

Πάντως, τυχόν παραμονή του τελευταίου ως Διοικητή Στρατιάς Αιγαίου, θα προμηνύει περίεργες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.

Είχαμε επισημάνει εδώ και καιρό ότι  ότι η παραμονή του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου  Yaşar Güler στη θέση του  αποτελεί μια σοβαρή ένδειξη των προθέσεων Ερντογάν, που συνηγορεί υπέρ της αύξησης της επιθετικότητας της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας τους καλοκαιρινούς μήνες, με  πολύ πιθανή κατάληξη θερμό επεισόδιο, ακόμη και γενικευμένη Ελληνοτουρκική στρατιωτική σύρραξη.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι όταν μια χώρα προετοιμάζεται για στρατιωτική αντιπαράθεση με μια άλλη δεν αλλάζει τη στρατιωτική της Ιεραρχία νωρίτερα, πόσο μάλλον η Τουρκία.

Ενισχυτικό ή όχι  του  γεγονότος ότι ο Ερντογάν θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη επιθετικότητα τους επόμενους μήνες μέχρι τις εκλογές του 2023 σε βάρος της χώρας μας, θα αποτελέσουν οι κρίσεις στο τουρκικό στράτευμα, αφού η τυχόν παραμονή Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΑ θα αποτελέσει σημαντική εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τους γνωρίζοντες στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντα τον κυρίαρχο ρόλο διαδραμάτιζε ο Στρατός ξηράς, οι αποκαλούμενες Χερσαίες Δυνάμεις κατά του Τούρκους και όχι η Πολεμική Αεροπορία ή το Πολεμικό Ναυτικό.

Η κατά τα άλλα πολυδιαφημιζόμενη διακλαδικότητα από τους Τούρκους δεν ισχύει σε επίπεδο "καρέκλας" Ανώτατων Αξιωματούχων και είναι βέβαιο ότι οι Χερσαίες Δυνάμεις της Τουρκίας, επικουρούμενες από τον ΥΠΑΜ Ακάρ ότι έχουν την πρωτοκαθεδρία, κάτι που δεν θα ήθελε να διαταράξει ο Ερντογάν στην παρούσα φάση, η οποία είναι κρίσιμη για την Τουρκία, τόσο στο εσωτερικό της αλλά κυρίως στις εξωτερικές της σχέσεις και εξελίξεις σε Συρία έναντι των Κούρδων αλλά και στα Ελληνοτουρκικά.

Μια άλλη επισήμανση είναι ότι ο Γκιουλέρ και ο Ακάρ έχουν διαχρονικά ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ τους.

Επίσης, στο "πραξικόπημα" του 2016, είναι γνωστός ο κομβικός ρόλος που διαδραμάτισε για τους πραξικοπηματίες η αεροπορική βάση του Μουρτέντ, πλησίον Άγκυρας, προκαλώντας το μένος του Ερντογάν, ο οποίος στη συνέχεια την διέλυσε , στέλνοντας τα μαχητικά αεροσκάφη της σε άλλες αεροπορικές βάσεις της Τουρκίας, ενώ ήταν αθρόες οι συλλήψεις Τούρκων πιλότων μαχητικών αεροσκαφών, με την κατηγορία ότι ανήκαν στην οργάνωση FETO του Γκιουλέν, η οποία φέρεται ως υπεύθυνη για την οργάνωση του πραξικοπήματος.

Κοινώς ο Ερντογάν δεν εμπιστεύεται την Πολεμική Αεροπορία του και τον ρόλο που μπορεί να παίξει σε εσωτερικές εξελίξεις στη χώρα, αλλά και σε περίπτωση στρατιωτικής σύρραξης με την Ελλάδα.

Ωστόσο η επαναφορά του θέματος των Ιμίων  από τα τουρκικά ΜΜΕ προσφάτως , με την προαγωγή του  Ercan Kireçtepe  και την τοποθέτηση στη Διοίκηση  των  τουρκικών SAT , κατατείνει στην κατεύθυνση περαιτέρω κλιμάκωσης της έντασης από πλευράς Τουρκίας.

Αυτή ενδεχομένως  να έχει και πολιτική  χροιά, θέλοντας να εκφράσει μέσω αυτής  την ενότητα των Τούρκων απέναντι στον κοινό εχθρό, την Ελλάδα.

Τέλος το γεγονός ότι ο Ερντογάν θα κρίνει ο ίδιος τις προαγωγές -τοποθετήσεις, ή αποστρατείες όλων των αξιωματικών του από το βαθμό του Συνταγματάρχη ναι και άνω, δείχνει το μέγεθος της καχυποψίας και του ελέγχου που θέλει να ασκεί ο ίδιος στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

.

https://www.youtube.com/watch?v=knWU4WJgBnw

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...