Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Ο "ήρωας" των Ιμίων παίρνει...γαλόνια-Από τα μπουντρούμια για την "υπόθεση Εργκενεκόν" στα ανώτερα κλιμάκια

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας συνεδριάζει αυτή την εβδομάδα. Η θητεία του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Yaşar Güler θα παραταθεί κατά ένα χρόνο, όπως στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έχουμε ξαναγράψει έχοντας αναλύσει τι σημαίνει αυτό. 

Παράταση είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη για τους Διοικητές των Αεροπορικών και Ναυτικών Δυνάμεων Hasan Küçükakyüz και Adnan Özbal. Ωστόσοσ σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ εάν δεν υπάρξει παράταση, αντικαταστάτες τους θα είναι ο Πτέραρχος Atilla Gülan και ο Ναύαρχος Ercüment Tatlıoğlu.

Επίσης νέοι Στρατηγοί θα καθοριστούν και φέτος. Περίπου 15 στρατηγοί και ναύαρχοι προάγονται σε υψηλότερο βαθμό και περίπου 50 συνταγματάρχες προάγονται σε στρατηγούς και ναύαρχους κάθε χρόνο. Ενώ η θητεία 40 στρατηγών και ναυάρχων παρατείνεται, περίπου 30 στρατηγοί και ναύαρχοι αποχωρούν. Υπάρχουν ακόμη 266 στρατηγοί και ναύαρχοι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ο "ήρωας" των Ιμίων στη λίστα προώθησης

Στο μεταξύ εντύπωση προκαλούν δημοσιεύματα από την γείτονα χώρα που αναφέρονται σε έναν πρωταγωνιστή της κρίσης των Ιμίων. 

Σύμφωνα με τους Τούρκους ο "ήρωας του Kardak, κομάντο της SAT αντιναύαρχος Ercan Kireçtepe, ο οποίος φυλακίστηκε για 5 χρόνια για υποθέσεις συνωμοσίας της FETO, βρίσκεται επίσης στη λίστα προαγωγής φέτος".

Σύμφωνα με τους Τούρκους: 

Ο Kireçtepe κατέβασε την ελληνική σημαία που ήταν τοποθετημένη στους βράχους Kardak στο Αιγαίο τη νύχτα της 30ης Ιανουαρίου 1996,  και επειδή το σκάφος Zodiac που επρόκειτο να πάει στο νησί δεν είχε καύσιμα. , πλήρωσε από την τσέπη του 16 εκατομμύρια 730 χιλιάδες λίρες και αγόρασε βενζίνη με δική του πιστωτική κάρτα . Ο Kireçtepe, ο οποίος ανήλθε στον βαθμό του υποναύαρχου το 2018, εξακολουθεί να υπηρετεί ως διοικητής SAT Commando.

Βίος και πολιτεία 

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως, αποτελεί η περίπτωση του πρώην αντιναυάρχου Ερτζάν Κιρέτστεπε (Ercan Kireçtepe). Το 2019 ο εν λόγω άνδρας διορίστηκε νέος διοικητής στη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας, στην επαρχία Χατάι.

Ο Κιρέτστεπε ήταν ένας εκ των βατραχανθρώπων της περιβόητης SAT της Τουρκίας, μέλη της οποίας, μαζί και αυτός, έκαναν το 1996, την αποβίβαση στα Ίμια.

Αργότερα, το 2009, ο Κιρέτστεπε, πέρασε κάμποσα χρόνια στη φυλακή, λόγω της περίφημης "Υπόθεσης Ποϊράζκιοι" (Poyrazköy Davası), μέρους της ευρύτερης υπόθεσης Ergenekon, γιγαντιαίο σκάνδαλο προ Γκιουλέν. Η υπόθεση ξεκίνησε το 2008 και τελείωσε αρκετούς μήνες μετά, με 275 άτομα να καταδικάζονται ως μέλη της Ergenekon μίας οργάνωσης που σκοπό είχε να ρίξει την τότε κυβέρνηση του Ερντογάν. Μεταξύ των καταδικασθέντων ήταν στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές της αντιπολίτευσης και φυσικά ο Κιρέτστεπε. 

Η επιμέρους υπόθεση Ποϊράζκιόι αναφερόταν σε άτομα που είχαν ως στόχο τη δολοφονία ναυάρχων, την περιφρούρηση του όλου πραξικοπήματος και ονομάστηκε έτσι καθώς ξεκίνησε όταν βρέθηκαν παράνομα όπλα στο ομώνυμο χωριό. Το υποτιθέμενο πραξικόπημα θα συνέβαινε τον Μάρτιο του 2009.

Τον Απρίλιο του 2016, το Ανώτατο Εφετείο της Τουρκίας, ακύρωσε τις καταδικαστικές αποφάσεις, των κατώτερης βαθμίδας δικαστηρίων, καθώς οι κατήγοροι... δεν κατάφεραν να αποδείξουν ότι υπάρχει η Ergenekon!

Δύο χρόνια μετά, ο πρώην "πραξικοπηματίας", που είχε αφεθεί ελεύθερος το 2014, αναβαθμίστηκε στον ανώτατο βαθμό του αρχιπλοιάρχου.

Έναν χρόνο μετά την προαγωγή του, ο Κιρέτστεπέ ανέλαβε διοικητής σε μία από τις πιο σημαντικές βάσεις της Τουρκίας και μία από τις πιο θερμές περιοχές της Μεσογείου, τη ναυτική βάση της Αλεξανδρέττας. 

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ