Ελληνοτουρκικά

Ζητούν και τα ρέστα αυτοί που βεβηλώνουν κάθε μέρα την Αγιά Σοφιά

Η Ελλάδα συνεχίζει τις διακρίσεις και τις επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων, αναφέρει δημοσίευμα τουρκικού ΜΜΕ, καθώς οι Τούρκοι, που καθημερινά βεβηλώνουν την Αγιά Σοφιά και πλήθος άλλων χριστιανικών συμβόλων και μνημείων, ζητούν και τα ρέστα.

"Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης που ζουν στην Αλεξανδρούπολη, κοντά στη Θεσσαλονίκη, δεν μπόρεσαν να εκπληρώσουν για άλλη μια φορά τις θρησκευτικές τους υποχρεώσεις, καθώς οι ελληνικές αρχές δεν είχαν επιτρέψει να πραγματοποιηθεί η προσευχή του Eid στο τζαμί της περιοχής από το 2017.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα στελέχη του συλλόγου, που έκαναν αίτηση προετοιμάζοντας τις απαραίτητες διαδικασίες, απορρίφθηκαν 3 φορές με επιπόλαιες δικαιολογίες.

Επίσης το 2020, όταν το δικαστήριο έκρινε υπέρ των ελληνικών αρχών, το θέμα μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ του συλλόγου, το Υπουργείο Θρησκευμάτων και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων αγνόησε την απόφαση και πάλι, με δικαιολογία, δεν επέτρεψε τη χρήση του τζαμιού.

Ο Musa Çolak, ο θρησκευτικός αξιωματούχος που διορίστηκε από τον Μουφτή Ξάνθης, ο οποίος έκανε δηλώσεις σχετικά με το θέμα, είπε: "Έχουμε μια κερδισμένη υπόθεση. Παρά την υπόθεση αυτή, το Υπουργείο Θρησκευμάτων εξακολουθεί να επιμένει να μην μας επιτρέπει για ασήμαντους λόγους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολίτες της Ελλάδας πρώτα απ' όλα. Φυσικά και στερούνται πολλά δικαιώματα".

Ο Çolak δήλωσε επίσης ότι στην περιοχή όπου ζουν σχεδόν χίλιοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης, οι Τούρκοι δυσκολεύονται όχι μόνο να βρουν χώρους εκπαίδευσης και λατρείας, αλλά και να βρουν νεκροταφεία, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές δεν επιτρέπουν τα μουσουλμανικά νεκροταφεία".

Το αφήγημα των "Τούρκων της Δυτικής Θράκης" παραμένει ενεργά στην ατζέντα προπαγάνδας της Άγκυρας, σε μια εκστρατεία δυσφήμισης της Ελλάδος στη διεθνή κοινότητα. 

Στην πραγματικότητα, η μουσουλμανική - και όχι τουρκική όπως λένε - μειονότητα στη Θράκη εξασκεί πλήρως τα δικαιώματά της, ενώ οποιαδήποτε παρέμβαση των ελληνικών αρχών αφορά ενέργειες των... απέναντι, που στοχεύουν την Ελλάδα μέσω της "σφηκοφωλιάς" του τουρκικού προξενείου.

Αντίθετα, το τουρκικό καθεστώς δεν κάνει απολύτως τίποτα για να προστατέψει τη χριστιανική κληρονομιά. Στο έλεος των Βανδάλων έχει αφεθεί ο θρυλικός ναός της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, καθώς δεν γίνεται ουδεμία προσπάθεια για την προστασία της εκκλησίας, το επίσημο καθεστώς της οποίας από μουσείο μετετράπη σε τέμενος πριν από δύο χρόνια.

Πρώτα χρησιμοποιήθηκε η αυτοκρατορική πύλη σαν παπουτσοθήκη. Ύστερα είδαμε ανθρώπους να ξύνουν τους τοίχους για να τους πάρουν σπίτι τους ή ακόμα και να τους φάνε, επειδή είναι ιεροί! Στη συνέχεια την πλήρωσαν τα ιστορικά μάρμαρα τα οποία τα πέρασαν για χωράφι και χρησιμοποιώντας ένα ακτάλληλο μηχάνημα καθαρισμού, τα έσπασαν οι ίδιοι οι άνθρωποι που υποτίθεται ότι την προστατεύουν.

Τώρα ένα από τα εμβλήματα που έχουν σκαλιστεί στην πύλη της Αγια-Σοφιάς εκλάπη και το θέμα αναδείχθηκε σε εκπομπή στο ATV:

"Για μια ακόμη φορά η Αγία Σοφία έγινε στόχος αμόρφωτων. Θα θυμάστε πως στο παρελθόν προκαλούσαν ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη, στους τοίχους και στα μάρμαρα. Τώρα λοιπόν εξαφανίστηκε ένα από τα εμβλήματα στην πόρτα της Αγίας Σοφίας. Αρχικά ήταν η αυτοκρατορική πύλη, μετά οι τοίχοι και τα μάρμαρα και τώρα τα εμβλήματα. Κάθε πλευρά της Αγίας Σοφίας είναι ιερή και για αυτό πιθανότατα κάποιος το θεώρησε ως ιερό και το πήρε στο σπίτι του. Βρισκόμαστε δίπλα στην αυτοκρατορική πύλη που είναι ενα από τα πιο σημαντικά σημεία της Αγίας Σοφίας. Δίπλα ακριβώς στην πύλη υπάρχει μια πολύ θλιβερή εικόνα. Δείτε υπάρχουν πολλά εμβλήματα αλλά ένα εξ αυτών δεν υπάρχει αυτή την στιγμή. Ή εκλάπη ή εξαφανίστηκε", λέει ένας εκ των καλεσμένων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ