Ελληνοτουρκικά

Το εσωτερικό παιχνίδι και ο "ψαράς προβλημάτων στο Αιγαίο" Ερντογάν

"Τουρκία: Ο Ερντογάν ψαρεύει προβλήματα στο Αιγαίο,ξανά",είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς έγκριτου ΜΜΕ, του οποίου τα κυριοτερα σημεία είναι τα εξής:

"Διάφορες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη δημοτικότητα του Ερντογάν σε λιγότερο από 30%, σε σύγκριση με το 52% με το οποίο κέρδισε την επανεκλογή του το 2018.

Πολλοί Τούρκοι, αν και λιμοκτονούν, είναι ωστόσο περήφανοι που έχουν έναν ηγέτη που μπορεί να αντιμετωπίσει την «άπιστη Δύση» ,συμπεριλαμβανομένου του παραδοσιακού αντιπάλου και γείτονά τους, της Ελλάδας. Είναι ακριβώς αυτό το συναίσθημα που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η δημοτικότητα πέφτει κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, θεωρεί ως εθνική αδυναμία που πρέπει να υποκινηθεί.

Ο πολεμοχαρής ισλαμιστής ισχυρός άνδρας, προφανώς υπολογίζει ότι μπορεί να πείσει τους Τούρκους να υποστηρίξουν τον ρεβιζιονιστικό εκφοβισμό και να αγνοήσουν τη δυστυχία τους.

Η Τουρκία απέχει ένα χρόνο από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Πολλοί Τούρκοι λιμοκτονούν. Κυριολεκτικά. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους περίπου 9.500 δολαρίων έχει συνθλίψει πολλούς από αυτούς υπό τριψήφιο ρυθμό πληθωρισμού και ταχεία υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, ενώ ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή χειρότερων βασανιστηρίων σε μια χώρα 84 εκατομμυρίων κατοίκων, εξαιρουμένων 9 εκατομμυρίων που είναι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Ερντογάν, σε αυτό το τελευταίο στοίχημα, εμφανίζεται και σωστός και λάθος. Έχει δίκιο ότι η πολεμοχαρής του τακτικη εδραιώνει τους υποστηρικτές του από τη βάση , συντηρητικούς μουσουλμάνους και εθνικιστές Τούρκους, ένα αδιαμφισβήτητο 20% των ψηφοφόρων.

Αλλά κάνει λάθος ότι το να παίζει τον περιφερειακό νεοοθωμανικό νταή θα αρκεί για να του κερδίσει μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος.

Τι πρέπει να κάνει λοιπόν ο Ερντογάν, καθώς οι πρώην πιστοί του ισχυρού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) φαίνονται να εγκαταλείπουν μαζικά;

Δείτε ξανά την ίδια προεκλογική πολιτική συνταγή που έχει λειτουργήσει πολλές φορές στο παρελθόν:

Να προκαλέσει εντάσεις στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα.
Προσευχηθείτε οι Έλληνες πολιτικοί να αισθάνονται υποχρεωμένοι να ανταποδώσουν.
Αυξήστε τα διακυβεύματα μέσω της εμπρηστικής ρητορικής.
Προκαλέστε το ανθελληνικό αίσθημα των Τούρκων, κερδίστε εθνικό χειροκρότημα.
Παίξτε τον νεο-οθωμανικό ήρωα που πολεμά τους απίστους.
Προσευχηθείτε να συμμετάσχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ στη θεατρική του παραγωγή στο πλευρό της Ελλάδας.
Μετατρέψτε όλο το έργο σε ένα δράμα Τούρκων εναντίον άπιστων Δυτικών.
Προσθέστε λίγο στρατιωτικό καύσιμο στην πλοκή για να προκαλέσει τα εθνικιστικά, μιλιταριστικά αισθήματα των Τούρκων.
Πες στους Τούρκους, «Είμαστε κοντά σε πόλεμο με τους άπιστους Δυτικούς».
Στην τελική πράξη, πείτε στους Τούρκους ότι η φτώχεια τους είναι αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης της Τουρκίας με τη Δύση και ότι «όλοι πρέπει να πληρώσουμε αυτό το τίμημα για την ανεξαρτησία μας».

Ο Ερντογάν έχει ήδη στήσει τη σκηνή για το νέο επεισόδιο της θεατρικής του υπερβολής. Ο εταίρος του στον συνασπισμό, ο υπερεθνικιστής ηγέτης Devlet Bahçeli, ισχυρίστηκε ότι οι στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα αποτελούν «άμεση απειλή» για την τουρκική ασφάλεια. Αυτό είναι ανοησία.

Πώς θα μπορούσε ένας ειρηνικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, να αποτελέσει άμεση απειλή για ένα άλλο μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, όπου βρίσκονται οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις;

Οι αμερικανικές βάσεις στην Τουρκία αποτελούν άμεση απειλή για την Τουρκία;

Σε μια ομιλία του στις 9 Ιουνίου, ο Ερντογάν είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να τοποθετεί στρατιωτικό προσωπικό στα νησιά της στο Αιγαίο που έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947.

Κάλεσε την Αθήνα να «αποφύγει όνειρα, πράξεις και δηλώσεις που θα οδηγήσουν σε λύπη, όπως έκανε πριν από έναν αιώνα, και να επιστρέψει στα αισθήματά της» και επικαλέστηκε τον πόλεμο ανεξαρτησίας της Τουρκίας στις αρχές της δεκαετίας του 1920, όταν οι Τούρκοι νίκησαν τις δυνάμεις κατοχής. συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Ο Ερντογάν δεν ανέφερε ότι οι ίδιες συνθήκες απαγορεύουν επίσης τη στρατιωτικοποίηση των νησιών της Τουρκίας στο Αιγαίο Πέλαγος και των Δαρδανελίων και των στενών του Βοσπόρου της Τουρκίας.

Η κλιμάκωση ήταν καθ' οδόν. Νωρίτερα, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η Τουρκία διακόπτει όλες τις διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα λόγω διαμάχης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για αυτό που η Άγκυρα αποκαλεί «παραβιάσεις του εναέριου χώρου».

Σε αυτό το κρεσέντο της εμπρηστικής ρητορικής της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπαιξε το ρόλο του. Είπε επανειλημμένα ότι εάν η Αθήνα επέμενε στη στρατιωτικοποίηση των νησιών της, η Τουρκία θα άρχιζε να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία πάνω τους. Τώρα έχουμε casus belli στην πλοκή.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, εντάχθηκε επίσης στη χορωδία «σύντομα-θα-εισβάλλουμε-στα νησιά» καθώς απείλησε την Ελλάδα με τους «Τούρκους να έρθουν ξαφνικά μια νύχτα».

Τώρα είναι καιρός οι έξτρα να παίξουν το ρόλο τους. Τα ΜΜΕ που ελέγχονται από τον Ερντογάν κάνουν εκστρατείες που λένε ότι 22 ελληνικά νησιά στο Αιγαίο μπορεί να διεκδικηθούν από την Τουρκία και ότι η Τουρκία έχει κυριαρχία σε εννέα από αυτά, μεταξύ των οποίων η Σάμος, η Λέσβος, η Χίος, η Λήμνος, η Ρόδος και η Ικαρία.

Ευτυχώς, όλα αυτά τα θεατρικά αφορούν το γάβγισμα, όχι το δάγκωμα.

Η Τουρκία δεν έχει την πολιτική, στρατιωτική ή οικονομική δύναμη να εισβάλει σε ένα μέλος της ΕΕ, με τη Δύση να παρακολουθεί. Η Τουρκία που εισβάλλει στην Ελλάδα δεν είναι η Ρωσία που εισβάλλει στην Ουκρανία.

Ο Ερντογάν είναι ένας τζογαδόρος που έχει χρησιμοποιήσει την ίδια τακτική για εγχώρια κατανάλωση πολλές φορές στο παρελθόν. 

Το τέχνασμα δεν κατέληξε ποτέ σε πόλεμο στο Αιγαίο.

Αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση

Ο Ερντογάν, όποιος κι αν είναι, δεν αυτοκτονεί."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από την παραπάνω πάρα πολύ ορθή προσέγγιση-ανάλυση αντιλαμβανόμαστε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί αυτή την ανθελληνική εκστρατεία και ρητορική για εσωτερική κατανάλωση και αλίευση ψήφων.

Ωστόσο  κατά την εκτίμησή μας, παράλληλα τεστάρει τις Ελληνικές αντιδράσεις, ενώ προϊδεάζει την Διεθνή Κοινή γνώμη για τις προθέσεις του.

Την τακτική του αυτή θα την συνεχίσει , με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει αίσθημα κόπωσης στην Ελλάδα, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο λόγω της συνεχούς και παρατεταμένης χρονικά επιφυλακής μας, αλλά και Διεθνώς, καιροφυλακτώντας προκειμένου να βρει την κατάλληλη ευκαιρία, εφόσον του παρουσιαστεί για να δράσει επί του πεδίου, με απώτερο σκοπό να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο, πχ με την γρήγορη κατάληψη μικρονήσου-μικρονήσων και βραχονησίδων μας.

Προσδοκά έτσι ο Ερντογάν στη συνέχεια να έχουμε άμεση  παρέμβαση του ΝΑΤΟ, προς εμάς και την Τουρκία, προκειμένου να μην γενικευθεί η στρατιωτική σύρραξη, με αποτέλεσμα να καθήσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Τούρκους να απαιτούν την αποστρατικοποίηση των νησιών μας ως αντάλλαγμα για την αποχώρησή τους από Ελληνικό έδαφος.

Βεβαίως για να συμβούν όλα τα παραπάνω, θα πρέπει η Ελλάδα να διολισθήσει από την ορθή γραμμή της, η οποία είναι ότι οποιαδήποτε σημειακή κρίση ή θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θα γενικευθεί σε γενικευμένη στρατιωτική αντιπαράθεση.

Συνεπώς εφόσον η χώρα μας παραμείνει αταλάντευτη στην παραπάνω θέση της, ο Ερντογάν δεν θα κάνει τίποτε στο Αιγαίο, αφού γενικευμένη στρατιωτική σύρραξη με την Ελλάδα, με τις πανίσχυρες Ένοπλες Δυνάμεις της, αλλά και συμμαχίες της, θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία για τον Τούρκο Πρόεδρο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ