Κώστας Γρίβας
Ελληνοτουρκικά

Καθηγητής Γρίβας: Η Τουρκία, οι προκλήσεις του ΝΑΤΟ και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας

 

Τουλάχιστον σε επίπεδο εικόνας η Τουρκία είναι η κερδισμένη της συνόδου του ΝΑΤΟ. Γιατί πολύ απλά φάνηκε να είναι οι Τούρκοι είναι αυτοί που υπαγορεύουν τους όρους, κατά κάποιο τρόπο η Τουρκία επιβάλει τις θέσεις της μέσα στο ΝΑΤΟ, δεν φάνηκε δηλαδή να έχουμε την εικόνα μιας Τουρκίας της οποίας της τραβάνε το αυτί και επανέρχεται στην τάξη, αλλά μιας Τουρκίας η οποία είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού δηλώνει ο καθηγητής γεωστρατηγικής Κώστας Γρίβας.

 Τώρα ότι δεν πήρε, υπάρχει η άποψη ότι δεν πήρε συγκεκριμένα ανταλλάγματα ότι είναι πολύ νεφελώδη αυτά που πήρε και όλα τα συναφή, αλλά αυτό είναι απλώς ένα κομμάτι της πραγματικότητας. Νομίζω ότι ο πυρήνας είναι ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν ειδικά καταρρέει έχει καταρρεύσει προ πολλού δεν ισχύει. Εξαφανίζονται και τα υπολείμματα αυτών των απόψεων.

Από την άλλη, η Τουρκία συνεχίζει να πατάει πάρα πολλούς κάλους και μέσα στην στο ΝΑΤΟ και γενικότερα σε αυτό που λέμε Δυτικό σχηματισμό και νομίζω ότι δημιουργείται σταδιακά και αργά κλίμα το οποίο σε βάθος χρόνου μπορεί να αποτελέσει και το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο της Ελληνικής γεωπολιτικής στρατηγικής (...) Είναι λάθος να μπούμε σε λογική του ποιος ευθύνεται για αυτό τον πόλεμο, οι ευθύνες είναι πολλές και ανήκουν σε όλους και φυσικά την τελική επιλογή την πήρε η η κυβέρνηση του Κρεμλίνου.

Δεν ήταν υποχρεωμένη να πάει σε αυτή την την επιλογή και φυσικά κατά την άποψή μου ήτανε μία πολύ λάθος επιλογή κυρίως για τα συμφέροντα της Ρωσίας σε βάθος χρόνου. Από κει και πέρα υπάρχει μία άκρως αντιπαραγωγική λογική από πλευράς της δύσεως που είναι κατά κάποιο τρόπο μια πλήρως φαντασιακή αποκοπή της Δυτικής Ευρώπης και αυτού που λέμε δυτικό κόσμο από τη Ρωσία. Αυτό είναι πρωτοφανές στην παγκόσμια ιστορία ούτε καν στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης δεν τόλμησε κάποιος να διανοηθεί κάτι τέτοιο. (...) πρέπει να θυμηθούμε το εξής, ότι η Δυτική Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες ναι μεν σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο είναι σύμμαχοι αλλά σε ένα πιο στενό οικονομικό πλαίσιο όμως είναι είναι αντίπαλοι, οπότε κατά κάποιο τρόπο η Ουάσιγκτον αυτή τη στιγμή αδρανοποιεί διά της κατάρρευσης των σχέσεων Δυτικής Ευρώπης και Ρωσίας αδρανοποιεί και έναν οικονομικό της ανταγωνιστή. (...)

Εγώ θα επιμείνω σε αυτό που είναι η πάγια θέση μου για τα F-35, και είναι και θέση πολλών άλλων, είναι μία εξαιρετικά αμφιλεγόμενο αεροπλάνο δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η αγορά τους είναι θετική εξέλιξη για την Ελλάδα, θα το δούμε, και σίγουρα είναι σίγουρα αυτό δεν θα είναι θετική εξέλιξη εάν δεν ενταχθεί στο πλαίσιο μιας άλλης λογικής δηλαδή τα αεροπλάνα αυτά να είναι κομμάτι ενός ευρύτερου μηχανισμού (...) Δεν πιστεύω ότι είναι σε θέση, οι Τούρκοι, κι ούτε θα τολμήσουν να κάνουνε μία μείζονα στρατιωτική ενέργεια αλλά είναι πάρα πάρα πολύ πιθανόν να προχωρήσουν σε ένα είδος επαυξημένων Ιμίων - Αν επιτρέπεται ο όρος, εάν κρίνουν ότι είναι ασφαλής κίνηση, ότι δηλαδή η ελληνική αντίδραση θα είναι περιορισμένη.

https://youtu.be/FI1jyDRLyYI?t=1

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ