Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Απειλεί ευθέως! Δηλώσεις-"φωτιά" του Κιλιντζάρογλου σε βάρος της Ελλάδας

"Η αντιπολίτευση της Τουρκίας υπόσχεται να στοχεύσει το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα",  είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είπε ότι η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για τις ενέργειές τους και ότι η Ελλάδα περιμένει έναν απολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο αρχηγός της τουρκικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα λογοδοτήσει το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και η Ελλάδα για τα βήματα που έχουν κάνει κατά της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια, υποσχόμενος να υπαναχωρήσει από τις πρόσφατες πολιτικές της Άγκυρας που επιδιώκουν άμβλυνση των σχέσεων με τους περιφερειακούς γείτονές της.

Γράφοντας σε μια σειρά από tweet την Κυριακή, ο Kemal Kilicdaroglu, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτών των χωρών.

«Υπάρχει ένα τίμημα για το μαρτύριο των πολιτών μας στα διεθνή ύδατα», είπε, αναφερόμενος στο περιστατικό του στολίσκου Mavi Marmara το 2010 όπου εννέα Τούρκοι ακτιβιστές σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις σε ένα πολιτικό πλοίο που κατευθυνόταν προς τη Λωρίδα της Γάζας.

«Το μήνυμά μου προς το Ισραήλ είναι ότι αυτό το θέμα δεν είναι κλειστό για εμάς».

Τα σχόλιά του έγιναν μετά από επίσκεψη του πολιτικού αρχηγού με την οικογένεια ενός από τους Τούρκους ακτιβιστές που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Η Τουρκία και το Ισραήλ υπέγραψαν συμφωνία το 2016 αφού το Ισραήλ ζήτησε συγγνώμη και αποφάσισε να καταβάλει αποζημίωση για τις δολοφονίες. Έκτοτε, όλες οι δικαστικές υποθέσεις στην Τουρκία έχουν αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Και οι δύο κυβερνήσεις προσπάθησαν πρόσφατα να επιδιορθώσουν τη σχέση τους, με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ να επισκέπτεται την Άγκυρα τον Μάρτιο.

Ο Κιλιτσντάρογλου, πιθανός κοινός υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης κατά τις εκλογές του επόμενου έτους, επέκρινε επίσης τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος επισκέφθηκε την Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα για να κλείσει επίσημα τη ρήξη μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας, η οποία προέκυψε μετά τη βάναυση δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 στα χέρια Σαουδάραβων πρακτόρων στην Κωνσταντινούπολη.

«Έχω επίσης λίγα λόγια να πω στον Μπιν Σαλμάν, ο οποίος ήρθε στη χώρα μας. Η δολοφονία στη γη μας έχει επίσης το τίμημά της», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

«Ούτε ο λογαριασμός μας μαζί του έχει κλείσει. Μπορεί να παίζει τον Ερντογάν στο δάχτυλό του, αλλά η Τουρκία είναι ένα μεγάλο κράτος, θα τον αναγκάσει να πληρώσει για όσα έχει κάνει στη χώρα μας».

Τουρκικό δικαστήριο απέσυρε την υπόθεση Κασόγκι πέντε ημέρες πριν από το ταξίδι του πρίγκιπα διαδόχου στην Τουρκία, αφήνοντας τα αμερικανικά δικαστήρια ως τον μόνο χώρο για μια πιθανή δίκη.

Χτυπήματα στην Ελλάδα

Αλλά αναμφισβήτητα τα ισχυρότερα σχόλια του Kilicdaroglu επιφυλάχθηκαν για την Ελλάδα.

Απείλησε την Ελλάδα με εθνικιστικές κορώνες και υπενθύμισε στην Αθήνα την εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974, με επικεφαλής τον τότε πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ ,ο οποίος ήταν επίσης αρχηγός του CHP και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νετζμετίν Ερμπακάν.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εξοπλίζει ορισμένα από τα νησιά της που έχουν μη στρατιωτικοποιημένο καθεστώς, βάσει μιας σειράς συμφωνιών που έχουν υπογραφεί στη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά, διαφορετικά η κυριαρχία τους θα τεθεί υπό αμφισβήτηση από την Τουρκία. Η Ελλάδα αρνείται ότι οι εν λόγω συμφωνίες παρέχουν καθεστώς μη στρατιωτικοποίησης σε αυτά τα νησιά.

«Είμαι επίσης πολύ σαφής σχετικά με τον εξοπλισμό της Ελλάδας στα νησιά. Η Ελλάδα γνωρίζει καλά τις Kuvayi Milliye (Εθνικιστικές Δυνάμεις)», είπε ο Kilicdaroglu, προθέτοντας:

Η Ελλάδα γνωρίζει επίσης καλά τον αείμνηστο Ετζεβίτ και τον Ερμπακάν. Ας συνεχίσουν να τσακώνονται με τον Ερντογάν, πλησιάζει η ώρα. Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για τον εξοπλισμό των νησιών και για τα στραμμένα όπλα στους πολίτες μας"

https://youtu.be/FPr6ykuEDJY

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστωνουμε τα εξής:

O Kιλιντζάρογλου επιτίθεται φραστικά κατά της Ελλάδας-του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Οι λόγοι που το κάνει είναι εσωτερικοί αλλά και εξωτερικοί.

Οι δηλώσεις του γίνονται για αλίευση ψήφων στο εσωτερικό της χώρας του βάλλοντας κατά του Ερντογάν που έσκυψε το κεφάλι σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία, προκειμένου να λάβει ανταλλάγματα, από το μεν πρώτο ώστε να τα βρεί στη βάση του win-win στην Ανατολική Μεσόγειο, τόσο σε στρατιωτικό όσο  και σε οικονομικό-ενεργειακό επίπεδο, να προσεγγίσει τον Μπάϊντεν και να τα βρεί  και με τις ΗΠΑ, από τη δεύτερη προκειμένου να εξασφαλίσει  άμεσα οικονομικά οφέλη, για να τονώσει την κάκιστη τουρκική οικονομία.

Ωστόσο τα όσα είπε ο Κιλιντάρογλου για την Ελλάδα θα πρέπει να μας απασχολήσουν σοβαρά, βγάζοντας από το λήθαργο κάποιους οι οποίοι πίστευαν ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας υφίσταται λόγω του κυβερνητικού διδύμου Ερντογάν-Μπαχτσελί.

Αυτό είναι πλάνη

Το πολιτικό σύστημα στην Τουρκία σχεδόν στο σύνολό του έχει ανθελληνικές θέσεις και στάση, με εξαίρεση το κουρδικό κόμμα HDP και κάποια μικρά κόμματα που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή.

Συνεπώς εκτίμησή μας είναι, ότι η Τουρκία επιθυμεί διακαώς μια στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα, για την οποία ετοιμάστηκε και ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Σε αυτό δεν παραπέμουν μόνο οι δηλώσεις των Τούρκων πολιτικών αρχηγών των 3 μεγαλύτερων τουρκικών κομμάτων , Ερντογάν-Μπαχτσελί-Κιλιντζάρογλου σε βάρο της χώρας μας , αλλά και οι κινήσεις των  τουρκικών Ενοπλων Δυνάμεων που προκαλούνε σε αέρα και θάλασσα την Ελλάδα, αλλά κυρίως τα εξοπλιστικά προγράμματα  τα οποία είναι φωτογραφικά σε βάρος της Ελλάδας.

Μόνο ΗΠΑ-ΕΕ -ΝΑΤΟ μπορούν  να σταματήσουν, πρόσκαιρα κατά την εκτίμησή μας, το ξέσπασμα ενός Ελληνοτουρκικού πολέμου.

Μένει να δούμε τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά το προσεχές διάστημα  μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και κατά πόσο οι πιέσεις προς τον Ερντογάν να κάτσει φρόνιμα θα πιάσουν τόπο, κάτι για το οποίο εκτιμούμε πως δεν θα συμβεί τελικά, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται ότι έχει προαποφασίσει την στρατιωτική σύγκρουση με την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ