Ελληνοτουρκικά

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Για γέλια και για κλάματα οι διαθεσιμότητες των τουρκικών F-16

Η Τουρκία έχει ανοίξει μια τεράστια βεντάλια ζητημάτων προκειμένου στη Σύνοδο της Μαδρίτης μέσα από το λέγε-λέγε να μπορέσει να αποκομίσει έστω κάτι, ακόμα και το πιο μικρό, που θα δώσει την δυνατότητα στον Ερντογάν να παρουσιάσει μια νίκη στο εσωτερικό του ακροατήριο.

Η Άγκυρα γνωρίζει πολύ καλά ότι στην παρούσα φάση δεν έχει την δυνατότητα για δραστικές λύσεις επί του πεδίου με την χρήση στρατιωτικών μέσων καθώς ειδικά οι διαθεσιμότητες των μαχητικών F-16 είναι σε οικτρά επίπεδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες από ΝΑΤΟϊκές πηγές αναφέρουν πως από τα 245 μαχητικά F-16 που έχει η τουρκική πολεμική αεροπορία, λόγω της άσχημης κατάστασης της τουρκικής οικονομίας που δεν έχει τα κεφάλαια για την συντήρησή τους αλλά και λόγω ενός άτυπου εμπάργκο που εφαρμόζουν το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ΗΠΑ, διαθέσιμα είναι κάτι λιγότερα από τα μισά.

Ειδικότερα τα διαθέσιμα είναι περί τα 117 και πιο συγκεκριμένα τα F-16 του Block 40 καθώς τα παλαιότερα του Block 30 είναι στο εργοστάσιο προκειμένου να εφαρμοστεί σε αυτά ένα πρόγραμμα εγχώριας αναβάθμισης (ÖZGÜR) τουλάχιστον δομικής και σε ένα μικρότερο βαθμό στα ηλεκτρονικά.

Τα υπόλοιπα που ανήκουν στο Block 50  είναι επί της ουσίας καθηλωμένα ή με πολύ περιορισμένες ώρες πτήσης καθώς τα τελευταίας τεχνολογίας ανταλλακτικά τους, υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς ως προς την εξαγωγή τους, λόγω της νομοθεσίας που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ ως αποτέλεσμα των S-400 που αγόρασε η Τουρκία από την Ρωσία ή λόγω της «τσιμπιμένης» τιμής τους λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας δεν αποκτώνται σε επάρκεια από την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Το πρόγραμμα ÖZGÜR

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 που ανήκουν στην Τουρκική Πολεμική Αεροπορία, τα οποία έχουν υποβληθεί σε δομικό εκσυγχρονισμό από την TUSAŞ (που ανέβασε τις ώρες πτήσης κάθε σκελετού από 8.000 σε 12.000), θα υποβληθούν επίσης σε εκσυγχρονισμό ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Το πρώτο εκσυγχρονισμένο αεροσκάφος στο πλαίσιο του έργου F-16 ÖZGÜR αναμένεται να παραδοθεί στην Πολεμική Αεροπορία φέτος.

Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός νέου υπολογιστή αποστολής, μονάδας διεπαφής συστήματος, νέες έγχρωμες οθόνες πιλοτηρίου, υδραυλικό μετρητή καυσίμου, οθόνη ενδείξεων κινητήρα, νέο εθνικό σύστημα αναγνώρισης φίλου/εχθρού (IFF), νέους δέκτες προειδοποίησης ραντάρ και ένα σύστημα αδρανειακής πλοήγησης .

Όσον αφορά τα στοιχεία στόχευσης, τα F-16 θα λάβουν ένα σύστημα υποδείξεων με κράνος και ένα ραντάρ AESA, που αναπτύχθηκε από την Aselsan.

MURAD AESA Ραντάρ

Αναπτύχθηκε στην Τουρκία από την Aselsan, αυτό το ραντάρ Active Electronically Scanned Array (AESA) χρησιμοποιεί την τελευταία τεχνολογία Nitride Gallium (GaN), παρέχοντάς του καλύτερη απόδοση από τα περισσότερα άλλα ραντάρ AESA σε λειτουργία.

Η ανάπτυξή του πλησιάζει στην ολοκλήρωση και θα εγκατασταθεί σε F-16 Block 30 και Akıncı UAS υψηλών επιδόσεων.

Είναι ένα πολυλειτουργικό ραντάρ ικανό για ταυτόχρονες αποστολές αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους, αέρος-θαλάσσης και διαθέτει δυνατότητες ηλεκτρονικής επίθεσης.

Τα F-16 στα οποία θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα ÖZGÜR θα λάβουν επίσης νέα έξυπνα πυρομαχικά τουρκικής σχεδίασης τόσο αέρος-αέρος όσο και αέρος-επιφανείας.

Η Τουρκία διαθέτει 245 F-16C/D, αλλά ο εκσυγχρονισμός σε ÖZGÜR θα καλύψει μόνο τα αεροσκάφη Block 30, καθώς έχει τους πηγαίους κωδικούς για αυτά τα αεροσκάφη και μπόρεσε να ενσωματώσει εθνικά ηλεκτρονικά συστήματα και συστήματα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κόσμος 0

Ισοπεδωτικός βομβαρδισμός! Τρέχει να σωθεί το ουκρανικό τάγμα ''Kraken''- Τρία γερμανικά αντιαεροπορικά συστήματα «Gepard» παρέλαβαν οι ΕΔ της Ουκρανίας

Πλάνα από ρωσικά χτυπήματα του Grad- ''Σμπαράλια'' τα ουκρανικά τεθωρακισμένα-Το Κρεμλίνο κατηγορεί το Κίεβο για τον...