Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τραβάει το σχοινί ενόψει Μαδρίτης η Άγκυρα, «κόβοντας» στα δύο το Αιγαίο

Ο αναθεωρητισμός της Τουρκίας συνεχίζεται με καθημερινές σχεδόν τις αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η Τουρκία επιχειρώντας για μια ακόμη φορά να αμφισβητήσει και επί του πεδίου ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και να «κόψει» στα δύο Αιγαίο ξεκινά δέσμευσε παράνομα με την ΝΟΤΑΜ 4050/22 περιοχές για ασκήσεις έρευνας και διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος για ένα μήνα και συγκεκριμένα από τις 26 Ιουνίου έως στις 26 Ιουλίου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αθήνα αντέδρασε τονίζοντας πως η τουρκική ΝΟΤΑΜ είναι άκυρη καθώς η Άγκυρα δεν έχει καμία δικαιοδοσία στο FIR Αθηνών, προσθέτοντας πως οι μόνες αρμόδιες αρχές για τον σχεδιασμό και διεξαγωγή επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης είναι οι ελληνικές και πως η δέσμευση περιοχών για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργεί προβλήματα και στις επιβατικές πτήσεις

Έτοιμος και όπως όλα δείχνουν αποφασισμένος να ανεβάσει κατακόρυφα το θερμόμετρο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak θα απλώσει στη Μαδρίτη, βεντάλια έξι σημείων εκ των οποίων το ένα θα είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ειδικότερα θα θέσει θέμα

  1. Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
  2. Άνοιγμα διαδρόμου για τα σιτηρά Ουκρανίας και Ρωσίας (υπό την ηγεσία Τουρκίας)
  3. Πολέμου Ρωσίας Ουκρανίας
  4. Ελληνικών προκλήσεων (αποστρατικοποίηση νησιών)
  5. Παγκόσμιας οικονομικής κρίσης
  6. Τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στα σύνορα Τουρκίας - Συρία

Δείχνοντας πως τα δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο δεν απέχουν από τα θέλω της τουρκικής κυβέρνησης ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι έθεσε και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών αφήνοντας παράλληλα και έμμεσες απειλές κατά τις Ελλάδας λέγοντας μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στην Milliyet: «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε.  Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας.»

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα σχολίασαν ως εξής:
«Το δικαίωμα στην αυτοάμυνα περιγράφεται στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Όποιος ενδιαφέρεται να το συζητήσει ας προσπαθήσει να διευθετήσει το θέμα της υφαλοκρηπίδας με προσφυγή στη Χάγη ή να υπολογίσει το κόστος μιας απάντησης, σε μια απερισκεψία, με τρόπο που δεν θα το περιμένει…»

Χθες ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, μιλώντας στο Αλ Τζαζίρα, ανέφερε τα εξής σχετικά με την ένταση που προκαλεί, σύμφωνα με αυτόν, η Ελλάδα στο Αιγαίο:

«Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά στη γείτονα και σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ ότι αυτές οι τακτικές είναι καταδικασμένες σε περαιτέρω στρατηγική αποτυχία».

Αναφέροντας ότι τους τελευταίους μήνες βλέπουν τις προκλητικές και ανώφελες ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο, ο Αλτούν είπε ότι πρόκειται για ένα έργο που το έχουν δει στο παρελθόν με διάφορους τρόπους.

Σημειώνοντας ότι η Ελλάδα αυξάνει περιοδικά την ένταση, προβάλλοντας μη λογικούς ισχυρισμούς που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο ή κάνοντας προπαγάνδα ή ασκώντας πίεση κατά της Τουρκίας σε διεθνή φόρα, ο Αλτούν δήλωσε τα παρακάτω:

«Ορισμένοι πολιτικοί στη γείτονα μας έχουν την κακή συνήθεια να χρησιμοποιούν την Τουρκία ως εύκολο στόχο για να αποσπάσουν την προσοχή από τις στρατηγικές αποτυχίες τους και για να κερδίσουν πολιτική στήριξη εντός της χώρας.

Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά στη γείτονα και σύμμαχο μας στο ΝΑΤΟ ότι αυτές οι τακτικές είναι καταδικασμένες σε περαιτέρω στρατηγική αποτυχία.

Δεν ωφελεί κανέναν η συνεχής δημιουργία εντάσεων στο Αιγαίο. Το κόστος αυτής της έντασης αυξάνεται περισσότερο κάθε φορά για το μέρος που το υποκινεί.»

«Παρά τις πολυάριθμες ανεύθυνες ενέργειες της Ελλάδας κατά της Τουρκίας, η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη σε λύσεις που θα βρεθούν μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου», είπε τέλος ο Φαχρετίν Αλτούν, και πρόσθεσε πως η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα εθνικά συμφέροντα της, ανεξάρτητα ποιο θα είναι το κόστος.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...