Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Πρέσβης ε.τ Καραϊτίδης: Κατάργηση της Λωζάνης και αλλαγή συνόρων με την Ελλάδα επιδιώκει ο Ερντογάν (Βίντεο)

Ο πρωθυπουργός και στις δύο συνοδούς, Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ, πρόκειται να θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας απέναντι στη χώρα μας, δηλώνει ο Πρέσβης επί τιμή Δημήτρης Καραϊτίδης, στον Flash 99.4 FM. 

Αυτό είναι αναπόφευκτο δεδομένου ότι τον τελευταίο καιρό ιδίως μετά την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον η Τουρκία έχει οξύνει την πολεμική της απέναντί μας σε βαθμό πρωτοφανή με προσωπικούς χαρακτηρισμούς και με καθαρές απειλές που έχουν σαφώς πολεμικό χαρακτήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλέον η Ελληνική πλευρά αποφάσισε να απαντά, να ανατρέπει, να αντικρούει ουσιαστικά τους τουρκικούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αβάσιμοι  Η Τουρκία προσπαθεί να προωθήσει το δόγμα της λεγόμενης γαλάζιας πατρίδας που στην πραγματικότητα τι είναι; είναι η προσπάθειά της να αναθεωρήσει, να καταργήσει την συνοριακή γραμμή που προβλέπεται από τη συνθήκη της Λωζάνης και με διάφορες νομικές κατασκευές δικές της, της Τουρκίας, που δεν έχουν όμως νομική υπόσταση να επεκτείνει την επικράτεια της να επεκτείνει εις βάρος της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι προφανώς απολύτως επικίνδυνο και δεν μπορεί να γίνει δεκτό από την Ελληνική πλευρά.

 

Για την πιθανότητα κυρώσεων ο πρέσβης τονίζει, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, η μέχρι τώρα συμπεριφορά των εταίρων δεν μας πείθει ότι μπορεί να εξασφαλιστεί μια πλειοψηφία κυρώσεων. Έχουμε όμως ορισμένες ενθαρρυντικές ενδείξεις που δείχνουν ότι είναι πιθανόν με την νέα γραμμή της έμπρακτης και ενεργού αντίκρουσης των τουρκικών θέσεων να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερο ποσοστό ευαισθησίας και των ευρωπαίων απέναντι στην Τούρκικη πλευρά και επιπλέον υπάρχει και κάτι άλλο που λειτουργεί υπέρ ημών. Αυτό είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εκνευρίσει ακόμα και παλαιούς φίλους της με την με την στάση που ακολουθεί, εκβιάζοντας, ζητώντας ανταλλάγματα για να δώσει το πράσινο φως στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.  Έχει γίνει σαφές ότι η Τουρκική τακτική είναι μία τακτική κατά το κοινώς λεγόμενο ενός παζαρέματος.

Αυτή η λογική του παζαρέματος της ανταλλακτικής διπλωματίας για κάθε συγκατάθεση να εξασφαλίζει να εξασφαλίσει ανταλλάγματα και επί θεμάτων άσχετων με το συγκεκριμένο θέμα που προκύπτει.

Για τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ο κος Δημήτρης Καραϊτίδης τονίζει: Θα σας έλεγα ότι είναι σκανδαλώδης η συζήτηση γιατί δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται με σαφώς φιλοτουρκικό τρόπο ως ο ρόλος του να είναι αυτός του εκπροσώπου της Τουρκίας η του συνηγόρου των τουρκικών επιλογών και αποφάσεων. Επομένως αυτό είναι απόλυτα καταδικαστέο αλλά δεν είναι αυτός ο οποίος καθορίζει τη στάση των χωρών - μελών εκφράζει ένα κλίμα και προφανώς κάποιοι από τα κράτη-μέλη τον ενθαρρύνουν στη στάση αυτή.

Δεν ξέρω ποιοι ακριβώς μπορεί να είναι, αλλά βρίσκει και τα κάνει, δηλαδή έχει την ενθάρρυνση ίσως και την καθοδήγηση κάποιον μελών υπέρ της Τουρκίας. Επομένως δεν πρέπει να περιμένουμε ότι από τη μία στιγμή στην άλλη αυτό το κλίμα θα αλλάξει.

Υπενθυμίζω ότι το ΝΑΤΟ από την εποχή της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο όταν Γενικός Γραμματέας στη θέση του τον τότε ήταν ο Ολλανδός Λουνς πάλι ακολουθούσε μία περίεργη στάση αρνούμενο να καταδικάσει τις τουρκικές κινήσεις που ήταν σαφώς παραβατικές.

Για την Ρωσοουκρανική σύγκρουση,  όλα τα δεδομένα οδηγούν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε ένα πόλεμο ο οποίος θα διαρκέσει και αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό όχι μόνο για τη χώρα που δέχεται την επίθεση αλλά για και για όλη την ανθρωπότητα. (...) και οι δύο πλευρές δηλαδή και η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες που ηγούνται της δυτικής συμμαχίας έχουν φτάσει σε ένα σημείο όπου έχουν επιλέξει την συνέχιση του πολέμου. 

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ