Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Τατάρ: Αθήνα-Λευκωσία θέλουν να δημιουργήσουν τη «Μεγάλη Ελλάδα»

Καθώς οι Τούρκοι ούτε οπτικές ίνες δεν αφήνουν να περάσει η Κύπρος από την ΑΟΖ της, η "ηγεσία" των κατεχόμενων παπαγαλίζει το αφήγημα της Άγκυρας περί ελληνικής και κυπριακή επιθετικότητας, σε μια διαχρονική προσπάθεια να συκοφαντήσει διεθνώς Αθήνα και Λευκωσία, λέγοντας πως επιδιώκουν τη δημιουργία μιας "Μεγάλης Ελλάδας" σε βάρος των Τούρκων, καθώς και να δικαιολογήσει τις επιθετικές ενέργειες της τουρκικής πλευράς ως υποτιθέμενο δικαίωμα αυτοάμυνας.

Ο Ερσίν Τατάρ (Ersin Tatar), "Πρόεδρος" της λεγόμενης "Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)", καλεσμένος στη ζωντανή μετάδοση του TVNET, μίλησε για την πρόσφατη ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τα προβλήματα με την ελληνοκυπριακή διοίκηση, καθώς και για το τι κρύβεται πίσω από τα σχέδια των δύο χωρών για την «Ελληνική Δημοκρατία», αναφέρει τουρκικό ΜΜΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα παλεύει με εσωτερικά προβλήματα και έχει εξωτερικό χρέος 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Τατάρ είπε: «Έχει διάφορα προβλήματα. Θυμάστε τι συνέβη πριν την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο; Στις 15 Ιουλίου 1974, το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, για να ξεπεραστούν τα προβλήματα εκεί, έκαναν πραξικόπημα. Ονόμασαν την Κύπρο «δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία στη Μεσόγειο». Μερικές φορές κάνουν τέτοιες ενέργειες. Ας προσευχηθούμε να μην προχωρήσουν άλλο. Η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, δεν επιτρέπει τέτοια επιθετικότητα. Δίνονται τα απαραίτητα μηνύματα».

Κοιτάζοντας από την οπτική της Κύπρου, ο Τατάρ είπε ότι το ελληνοκυπριακό δίδυμο έβαζε την υπογραφή του κάτω από τις ίδιες προκλήσεις εδώ και χρόνια. «Έχει διαπραχθεί μια μεγάλη αδικία εδώ. Αν και δεν είναι πολύ σωστό να το πούμε αυτό σε αυτήν την εποχή, το ονομάζουμε σύγκρουση πολιτισμών λόγω της εγγύτητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είμαστε Μουσουλμάνοι. Αυτές είναι οι προσδοκίες των Χριστιανών. Σύμφωνα με αυτούς, αυτοί ήταν εδώ πριν από αιώνες, εμείς δεν ήμασταν εδώ. Κυβερνούσαμε αυτό το μέρος για αιώνες ως η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα έργα που φτιάξαμε είναι στην πλατεία και στο κέντρο κάθε πόλης. Η πρόθεσή τους να κάνουν αυτό το μέρος ένα εντελώς ελληνικό νησί είναι ξεπερασμένη. Όταν κοιτάμε το θέμα στην Κύπρο υπάρχουν δύο λαοί. Δύο λαοί ζούσαν εδώ μαζί, αυτοί ήθελαν να μας πετάξουν από το νησί υπό την απειλή όπλου και ως αποτέλεσμα υπέφεραν περισσότερο», είπε ο Τατάρ.

Τονίζοντας ότι οι δύο χώρες στοχεύουν στην ίδρυση μιας «Μεγάλης Ελλάδας», ο Τατάρ είπε, «ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης είπε ότι υπηρέτησε τον Μεγάλο Ελληνισμό με την ελληνοκυπριακή διοίκηση. Η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη, πιστεύουμε ότι ο λαός της "ΤΔΒΚ" είναι εξίσου κυρίαρχος με τον ελληνικό λαό. Οι πρόγονοί μας ήρθαν εδώ για 350 χρόνια. Αυτοί κυβέρνησαν. [οι Έλληνες] ήταν μια υποδεέστερη μειονότητα από εμάς», κατέληξε ο ίδιος.

Όπως γράφαμε το πρωί στο ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ενώ στην Αθήνα όλα δείχνουν πως η χώρα ετοιμάζεται για εκλογές το Φθινόπωρο και την γενική κατεύθυνση μετά και την συνάντηση στο όρθιο Τσαβούσογλου με Δένδια και Παναγιωτόπουλου με Ακάρ, να πέσουν οι τόνοι, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις εναντίον του Ελληνισμού.

Η Λευκωσία δέσμευσε περιοχή δυτικά της Πάφου, εντός της ΑΟΖ της, στην οποία θα πλέει από τις 19 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου το ερευνητικό σκάφος «ARCTIC».  Το σκάφος αυτό έχει ως αποστολή την διενέργεια γεωφυσικών ερευνών. Επί της ουσίας το σκάφος αυτό θα πραγματοποιήσει χαρτογράφηση του βυθού προκειμένου στη συνέχεια η Κυπριακή Δημοκρατία να τοποθετήσει εκεί καλώδια οπτικών ινών.

Η Τουρκία όμως έχει διαφορετική άποψη. Με μια παράνομη οδηγία προς ναυτιλομένους (NAVTEX) προσπαθεί να παρεμποδίσει την διαδικασία. Αναφέρει πως δεν μπορούν να γίνουν οποιουδήποτε είδους έρευνες καθώς όπως ισχυρίζεται, η περιοχή που έχει δεσμεύσει η Λευκωσία είναι εντός Τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Επιπλέον, οι Τούρκοι αναφέρουν πως δεν υπάρχει Κυπριακή Δημοκρατία, μιας και δεν την αναγνωρίζουν και πέραν αυτού ο χώρος είναι σε τουρκική δικαιοδοσία ως προς την έκδοση οδηγιών προς ναυτιλομένους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Άλλα κόλπα με το Ισραήλ με τεχνολογία C-UAS κατά των τουρκικών UCAV-Στα σκαριά σχέδιο ανάπτυξης ελληνικών πλοίων-αεροσκαφών μέσα σε αμερικανικές δυνάμεις στην Α.Μεσόγειο

Το αμερικανο- εβραίικό ινστιτούτο jinsa ζητά από την Ουάσιγκτον να σταλούν μόνιμα στην Ελλάδα αντιτορπιλικά (DDG) ενώ...