Ελληνοτουρκικά

Γιατί δεν πρέπει να αναμένουμε προσχεδιασμένο τουρκικό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου

Με τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις να βρίσκονται στο κόκκινο το τελευταίο χρονικό διάστημα, η συνάντηση των ΥΠΑΜ Ελλάδας -Τουρκίας, είναι εύλογο να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Σε  πρόσφατο άρθρο μας , αναφερθήκαμε εκτενώς στη συνάντηση των δύο ΥΠΑΜ και στα όσα ειπώθηκαν μεταξύ τους

Πέραν της φωτογράφισης και των εναγκαλισμών, τα θέματα  έστω και εν συντομία τέθηκαν επί τάπητος και από τους δύο ΥΠΑΜ, με τον Ν. Παναγιωτόπουλο να ζητάει να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις, που εκδηλώθηκαν με φραστικές επιθέσεις κατά του Πρωθυπουργού και του Έλληνα ΥΠΕΞ, αλλά και με παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου (ΕΕΧ) και υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά κατοικημένα και ακατοίκητα

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ έδειξε να ακούει τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Παναγιωτόπουλο, ενώ η συνάντηση έγινε σε σχετικά καλό κλίμα, δείχνοντας ότι ο δίαυλος επικοινωνίας Ελλάδας-Τουρκίας μπορεί να παραμείνει ανοιχτός.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας από τα πρώτα λεπτά που βρέθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ με ένα πλατύ χαμόγελο έδειξε να επιδιώκει την αλλαγή του κλίματος σε βάρος της χώρας του  μετά το διαφαινόμενο  βέτο της Άγκυρας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στην Συμμαχία.

Αντάλλαξε πολλές χειραψίες πριν καθίσει στη θέση του και εκμεταλλευόμενος κάθε λεπτό από την παρουσία του στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε ένα μπαράζ συναντήσεων με ομολόγους του, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η δεινή θέση της Τουρκίας

Είναι αλήθεια ότι εντός του ΝΑΤΟ,  η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, κάτι στο οποίο δεν είναι "συνηθισμένη", με τα  Διεθνή χτυπήματα για την επιθετικότητα της σε βάρος της Ελλάδας να είναι διαδοχικά, από Κομισιόν και  Γερμανία το τελευταίο χρονικό διάστημα 

Κομισιόν

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους», δήλωσε ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος της Κομισιόν και αρμόδιος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων.

Γερμανία

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών  επίσης φανερά ενοχλημένο από την αλλαγή στάσης της Γερμανίας, ζήτησε από το Βερολίνο να αλλάξει ρότα και με τη γνωστή προπαγανδίστικη στάση έδειξε την Αθήνα ως υπεύθυνη για την ένταση στο Αιγαίο.

«Είναι απαράδεκτο ο Γερμανός εκπρόσωπος να προβαίνει σε αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας, παρόλο που η Ελλάδα είναι η πλευρά που παραβιάζει τον εναέριο χώρο της χώρας μας, πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την ηπειρωτική χώρα μας και παρενοχλεί τα αεροσκάφη μας», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Για τον Τούρκο ΥΠΑΜ Ακάρ η ήπια στάση  στη συνάντηση που είχε έναντι του Έλληνα ΥΠΑΜ Παναγιωτόπουλο, ήταν μονόδρομος και δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως κάτι το ουσιαστικό και εξηγούμε:

Για την Τουρκία  το χρονικό διάστημα από τώρα μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου, είναι μονόδρομος η "μείωση" της έντασης στα Ελληνοτουρκικά, αλλά όχι της μη συντήρησής της έστω και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των προηγούμενων ημερών

Ο λόγος είναι προφανής, αφού ο Ερντογάν δεν θέλει να πάει στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας ως ένας προβληματικός εταίρος που δημιουργεί σοβαρά θέματα  στο ΝΑΤΟ, τόσο στο Βορρά με την μη αποδοχή εισδοχής Φινλανδίας και Σουηδίας στο Βορειατλαντικό Σύμφωνο, ενώ παράλληλα επιχειρεί να οδηγήσει άμεσα την κατάσταση με την Ελλάδα σε εμπόλεμη κατάσταση, απειλώντας έτσι με διάλυση το ΝΑΤΟ στη ΝΑ του πτέρυγα.

Παράλληλα η Τουρκία επιχειρεί να αποσπάσει την έγκριση  των ΗΠΑ για επέμβαση στη Συρία, έστω και ελεγχόμενη πλήρως για περιορισμένο χρονικό διάστημα και αντικειμενικούς σκοπούς, εστιασμένους σε Tel Rıfat και  Manbij.  

Σε προγενέστερο άρθρο μας , επισημαίναμε ότι η  η πρόσφατη συνάντηση Λαβρώφ-Τσαβούσογλου έχει τη δυναμική, στο  να δώσει η Μόσχα την άδεια στον Ερντογάν για επίθεση  στο Tel Rifat, κάτι το οποίο δεν ισχύει από πλευράς ΗΠΑ για την Manbij.  

Αίσθηση  προκαλεί το γεγονός ότι ο Ερντογάν επιζητά την έγκριση των ΗΠΑ-Ρωσίας προκειμένου να εισβάλλει εκ νέου στη Συρία για να πλήξει τους Κούρδους του YPG και μάλιστα μόνο Δυτικά του Ευφράτη.

Αυτό βέβαια αντιδιαστέλλεται την γεμάτη κομπασμούς τουρκική ρητορική για επικείμενη επίθεση στη Συρία, χωρίς να ρωτάνε κανέναν οι Τούρκοι.

Αυτοί είναι οι λόγοι που θα αναμένουμε  μείωση της έντασης στα Ελληνοτουρκικά το επόμενο χρονικό διάστημα μέχρι της 28-29 Ιουνίου, οπότε και θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι  ένα συμπέρασμα που εξάγεται με πολύ μεγάλη πιθανότητα  να επαληθευθεί, από την πρόσφατη συνάντηση Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, είναι ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου, δεν αναμένουμε προσχεδιασμένο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο από την Τουρκία.

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι, αφού εκτίμησή μας είναι ότι το χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων, από τώρα μέχρι τα τέλη Ιουνίου , είναι μια χρονική ανάπαυλα της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία θε επέλθει δριμύτερη Ιούλιο και Αύγουστο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Η Δύση είναι συγκλονισμένη-Το ρωσικό υπερμαχητικό αεροσκάφος Mig-41 θα έχει αποστολή την εξουδετέρωση δυτικών υπερηχητικών στόχων

Ο απόστρατος Στρατάρχης της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας ανέφερε για «ηλεκτρομαγνητικό όπλο παλμών» που αναπτύσσουν οι...