Ελληνοτουρκικά
Ενημερώθηκε στις:

Με τα μάτια στραμμένα στο Αιγαίο ποιοι μιλούν για "κυβέρνηση Δυτικής Θράκης";

Ο παραλογισμός της ρητορικής της Τουρκίας επισημαίνεται από βετεράνους παρατηρητές της Τουρκίας στις ΗΠΑ. 
 

Ο Ryan Gingeras είναι καθηγητής στη Naval Postgraduate School και ιστορικός της ύστερης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και συγγραφέας πέντε βιβλίων. 

Σε σχόλιο του αναφέρει με αφορμή διάφορες τοποθετήσεις και Τούρκων αναφέρει: 

Λοιπόν, ανάλογα με το πώς θα πάνε οι επόμενες εκλογές, μπορεί να καταλήξουμε να έχουμε μια κυβέρνηση "Δυτικής Θράκης" στην εξορία.

Τακτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανακινούν συνεχώς το θέμα της δυτικής Θράκης κάνει και ο Hasan Özkan στέλεχος του RUBASAM (Rumeli Balkan Stratejik Araştırmalar Merkezi). Ο Οζκάν επιμένει πως οι νομικές οδοί έχουν εξαντληθεί και πρέπει να αναζητούν άλλοι τρόποι ανακίνησης του θέματος. 

Το RUBASAM στο οποίο είναι στέλεχος είναι ένα κέντρο που προβάλλει τις τουρκικές αξιώσεις για τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα επί της Ρούμελης ή Ρωμυλίας, δηλαδή της «Γης των Ρωμιών». Η «Rumeli» ήταν μεγάλη διοικητική περιφέρεια κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατίας και συμπεριλαμβάνει περιοχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας, της Αλβανίας και της Ρουμανίας. 

Το θέμα πάντως με τις επόμενες εκλογές απασχολεί έντονα την γειτονική χώρα. Όσο και αν ο "σουλτάνος" διαβεβαίωσε χθες εκ νέου πως οι τουρκικές εκλογές θα διεξαχθούν στην ώρα τους το 2023, ειδικοί αναλυτές διαφωνούν. 

Ο ερευνητής Özer Sencar είπε ότι οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023 ήταν «για να κατευθύνει την αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση που ήθελε».

Αξιολογώντας το εκλογικό σχέδιο του Ερντογάν, ο Σενκάρ είπε: "Στόχος του είναι πρωτίστως να ωθήσει την αντιπολίτευση στην αβεβαιότητα και να την πιάσει απροετοίμαστη. Δεύτερον, να προσπαθήσει να κάνει αντίπαλό τους το πρόσωπο που θέλουν. Ας δούμε πόσο καλά γνωρίζει η αντιπολίτευση Ο Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην εξουσία".

Συνεχίζοντας την εκτίμησή του, ο Sencar είπε: "Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα και τα χαρακτηριστικά των παραγόντων, νομίζω ότι θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους. Νομίζω ότι η αναφορά του Ερντογάν για τον Ιούνιο του 2023 έχει σκοπό να κατευθύνει την αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση που θέλει". 

Δημοσκόπηση

Την ίδια στιγμή νέα δημοσκόπηση της εταιρείας Gezici εμφανίζει τον Τούρκο πρόεδρο να υστερεί έναντι όλων των άλλων πιθανών υποψηφίων και να ηττάται στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με τη νέα αυτή δημοσκόπηση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί μεν στον β’ γύρο των εκλογών, πλην όμως εκεί ηττάται από κάθε πιθανό αντίπαλο. Ο νυν πρόεδρος συγκεντρώνει 36,4% απέναντι στον Μανσούρ Γιαβάς – νυν δήμαρχο Άγκυρας – ο οποίος εξελέγη με το ΡΛΚ συγκεντρώνει 50,3%. Απέναντι στον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, επίσης εκλεγμένο με το ΡΛΚ, ο Ερντογάν συγκεντρώνει 39,4% έναντι 46,7% του Ιμάμογλου.

Ο Ερντογάν ήρθε δεύτερος για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 28 και 29 Μαΐου με συνεντεύξεις 1570 ατόμων σε 14 επαρχίες. Σύμφωνα με την έρευνα, στην ερώτηση Ποιος θα λύσει το οικονομικό πρόβλημα της Τουρκίας, Το 51,6% απάντησε η Συμμαχία του Έθνους δηλαδή h συμμαχία της αντιπολίτευσης, ενώ την κυβερνητική συμμαχία επέλεξε 48,4%.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης αν θα πρέπει η Τουρκία να επιστρέψει σε κοινοβουλευτικό σύστημα αντί για το προεδρικό που ισχύει. Το 55,3% των συμμετεχόντων απάντησε Ναι, και το 44,7% απάντησε "Όχι".

Ο επικεφαλής της εταιρείας Γκεζιτζί, Μουράτ Γκεζιτζί αποτίμησε τα αποτελέσματα υποστηρίζονται ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αμβλύνει τα προβλήματα καταφεύγοντας στον λαϊκισμό δεν αποδίδουν και πρόσθεσε: "Η πραγματικότητα της κοινωνίας δεν επιτρέπει να καταφύγουμε σε πολιτικές ψευδαισθήσεις. Το βλέπουμε αυτό στην έρευνα: Ο κόσμος, που ορίζει την οικονομία ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας, θα μετατρέψει την οργή του σε ψήφο αντίδρασης ενάντια στην κυβέρνηση που δεν την ακούει, την κοιτάζει υποτιμητικά και αγνοεί τα προβλήματα. Για τον λόγο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση είναι πλέον πιο κλονισμένη από ποτέ. Είναι πολύ ξεκάθαρο".

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ